Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Un salvamontist a murit la Cheile Turzii : News

Bookmark and Share

Un salvamontist a murit la Cheile Turzii - Mon, Sep 6, 2010, 9:41 am, visited 5854 times


Un salvamontist în vârstă de 23 de ani şi-a pierdut viaţa astăzi, după ce coarda cu care era asigurat în timpul căţărării s-a desprins. Accidentul a avut loc la Cheile Turzii, unde echipa de salvamontişti verifica starea traseelor. Potrivit Mediafax, tânărul din localitatea Floreşti (judeţul Cluj) a suferit multiple răni la cap şi la coloană. Echipajul SMURD şi cel dintr-un elicopter sosit special de la Târgu Mureş au încercat resuscitarea tânărului, dar acesta a decedat. Printre cei care au încercat resuscitarea salvamontistului s-a numărat şi Raed Arafat, subsecretar de stat în Minister Sănătăţii. Acesta a declarat pentru Mediafax că manevrele de resuscitare au durat aproximativ o oră, dar rănile suferite de tânăr în urma căderii s-au dovedit fatale. Colegii salvamontişti ai tânărului sunt audiaţi. Cheile Turzii, din judeţul Cluj, oferă un peisaj carstic foarte popular printre alpinişti. Aceştia sunt atraşi de stâncile înalte şi abrupte şi de turnurile de piatră. Cheile Turzii reprezintă şi un punct de mare interes speologic: în zonă se găsesc circa 60 de peşteri. EVZ 
Daniel Stefănescu


Connections with the Mountain Guide:
Zona CHEILOR TURZII - Cabana Cheile Turzii  
Zona CHEILOR TURZII  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Satul Cornesti-Valea Hasdate-Dealul Sardau-Lacul Ciucas-Cabana Cheile Turzii

 

Comments
Serban Leoca Serban Leoca, Mon, Sep 6, 2010, 11:05 pm

O "stire" scrisa fara profesionalism si reprodusa nepotrivit. Evenimentul s-a petrecut in 4 septembrie, nu "astazi". Ce inseamna "coarda s-a desprins"? Cum se despride o coarda? Iata o stire ceva mai putin confuza:

http://www.stiridecluj.ro/social/ilie-humita-savamontistul-care-a-murit-in-cheile-turzii-pe-creasta-sansil-nu-s-a-asigurat-corespunzator-in-momentul-ascensiunii

desi nici de aici nu inteleg ca s-a intamplat. Ce e "egalizarea corzilor", ce e aia sa-i faci nod "la capat"? Daca tot se vorbeste despre acest accident, oare stie cineva ce s-a intamplat de fapt?

Daca un salvamontist s-a prapadit facand greseli elementare, e grav si e trist.

Fără foto MARIAN ANGHEL, Tue, Sep 7, 2010, 9:29 am

De acord cu ceea ce spune colegul în mesajul de mai sus, legat de preluarea fără discernământ, pe un site de munte, a unei știri din mass media despre munte...

În plus, dacă cele două fire de coardă nu erau egalizate, cum se specifică în știre, înseamnă că respectivul nu urca (!) ci din contra, cobora în rapel... Sau așa se înțelege.

Ar fi bine de aflat mai concret cauza desprinderii corzii (smulgerea pitonului, desfacerea nodului/carabinierei?), pentru că presupun că băiatul respectiv, dacă făcea parte din Salvamont, avea habar cum să facă rapelul.

Serban Leoca Serban Leoca, Tue, Sep 7, 2010, 10:25 am

Ati intuit corect. Am vorbit astazi cu salvamontistul Doru Iuga si mi-a confirmat ca a fost o eroare de rapel.

Fără foto Adrian Rosca, Tue, Sep 7, 2010, 11:35 am

Intr-adevar trista stire. Condoleante familiei indurerate.
Ce nu se intelege e daca facea rapel cu doua corzi innadite sau cu una singura.

Serban Leoca Serban Leoca, Tue, Sep 7, 2010, 12:24 pm

Imi pare ca nu poate fi vorba decat de o singura coarda. La doua corzi innadite nu prea se pune problema "egalizarii" lor, pentru ca in mod obisnuit se face rapel de la nodul lor, indiferent daca sunt egale sau nu.

Fără foto Leo Leonard, Wed, Sep 8, 2010, 7:09 pm

Rest in peace:(

Fără foto claudia radu, Wed, Sep 8, 2010, 9:10 pm

Iliuta era un alpinist foarte foarte bun. Luand in considerare acest lucru si faptul ca doar cei cu care era in traseu si el insusi pot stii care au fost "erorile" comise in timp ce catara, cred ca ar trebui sa nu mai comenteze toata lumea vis a vis de ce s-a intamplat si ce greseli elementare s-au facut. Rezultatul a fost unul groaznic si in loc sa se debiteze aiurea aici pe site mai bine am tine un moment de reculegere pt el fiindca a fost o persoana extraordinara, cu adevarat speciala, nu doar ca montaniard ci si ca om si ca spirit. Eventual daca doreste cineva sa posteze ceea ce s-a intamplat in realitate, fara a prelua de la diferite ziare, ar fi ok pentru ca cititorii sa culeaga invataminte din ce s-a intamplat.

Odihneasca-se in pace!

Serban Leoca Serban Leoca, Wed, Sep 8, 2010, 11:59 pm

Domnule Leonard,

Sunt doua probleme diferite aici. Prima: un om a trecut din aceasta viata in mod violent. E trist ca s-a intamplat asa. Era alpinist, era un bun alpinist, era un om deosebit, era tanar. Cu atat mai trist. Ma alatur gandului dumneavoastra: odihneasca in pace!

Dar era si salvamontist. Aici e a doua problema: Salvamontul e o institutie publica. Ziarele au scris aiurea, cum spuneti, despre acest trist eveniment. E, in primul rand, vina Salvamontului. Consider ca, asemenea oricarei institutii publice, Salvamontul avea datoria sa curme cat mai urgent aceste aiureli printr-un comunicat oficial. Nu stiu ca un asemenea comunicat sa fi fost dat publicitatii. Cineva preia o asemenea aiureala din presa si o pune pe un site de munte. Imi pare normal sa incercam sa ne lamurim despre ce e vorba.

Iar aici ma despart cu totul de dumneavoastra. Cum ziarele nu au scris pe acest site, inseamna ca “sa se debiteze aiurea aici pe site” se refera, probabil, la comentariile noastre. Dar nu gasesc nimic aiurea in aceste comentarii. Sunt comentariile decente ale unor oameni care se catara si vor si ei sa afle, ca sa invete, ce s-a intamplat. Ca o coarda nu “se desprinde” asa, pur si simplu, cum scrie in stirea publicata pe acest site, pe Alpinet!

Ei, si am aflat. Alpinistul si-a pus coarda prin piton, i-a lasat capetele inegale, a coborat in rapel pe ea si, in momentul cand a trecut de capatul scurt, a ramas pe un singur fir si s-a prabusit cu coarda cu tot. A face astfel rapel e o eroare elementara, domnule Leonard. Alpinistul si-a pierdut viata din pricina unei erori elementare.

Dar acest alpinist era si salvamontist. Unul din membrii Salvamontului a putut face o asemenea greseala si cu urmari atat de serioase. Asteptam ca un salvamontist sa evalueze adecvat o situatie si sa actioneze cu prudenta cuvenita. Acest lucru e grav. Salvamontul are o problema. Cum ii instruieste si ii evalueaza pe cei ce il compun? Intamplarea aceasta tragica invedereaza deficiente ale acestei institutii. Am vrea sa avem incredere in ea.

De aceea ar fi fost nevoie de un comunicat al Salvamontului. Ca sa aflam ce s-a intamplat si ca sa aflam ce face aceasta institutie ca asa ceva, pe cat posibil, sa nu se mai intample.

Serban Leoca Serban Leoca, Thu, Sep 9, 2010, 12:04 am

Acum vad ca mesajul caruia i-am raspuns apartine Claudiei Radu si nu lui Leo Leonard. Imi cer iertare pentru incurcatura.

Fără foto Vladimir Bejenariu, Thu, Sep 16, 2010, 9:52 pm

Dumnezeu sa-l odihneasca! Toti gresim sau comitem erori

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.