Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Turişti blocaţi - Mon, Nov 1, 2010, 8:03 am, visited 5344 times


Cei doi turişti care au rămas blocaţi, sâmbătă seară, în Masivul Bucegi, în timp ce încercau să traverseze zona care face legătura între Jepii Mari şi Jepii Mici, au fost recuperaţi de salvamontişti după o acţiune care a durat aproximativ cinci ore, starea lor de sănătate fiind bună. Potrivit şefului Serviciului Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, salvatorii montani care au participat la acţiunea de recuperare au ajuns cu cei doi turişti în staţiunea Buşteni, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 01.00. Acesta a precizat că cei doi bărbaţi sunt din Bucureşti, iar starea lor de sănătate este bună. Cei doi turişti au solicitat, sâmbătă seară, intervenţia salvatorilor montani, după ce au rămas blocaţi în zona cunoscută sub denumirea "Brâul lui Răducu", zonă care face legătura între traseele montane Jepii Mici şi Jepii Mari, din Masivul Bucegi. http://www.mediafax.ro/social/turistii-care-au-ramas-blocati-in-masivul-bucegi-au-fost-recuperati-de-salvamontisti-7638437/
Daniel Stefănescu


Connections with the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii BUCEGI - Mt. Jepii Mici  
Muntii BUCEGI - Busteni  
Muntii BUCEGI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Satul Moeciu De Sus-Valea Bingaleasa-Valea Pravalele-Sub Strungile Mari-Refugiul si Saua Strunga-Cabana Padina

 

Comments
Fără foto Gheorghe Cresta, Fri, Nov 12, 2010, 8:14 am

Nu vreau sa par rau, dar din tot ce am vazut pe munte si citit la evenimente in ultimii o gramada de ani, se pare ca in primul rand celor din Bucuresti le-ar trebui interzis accesul pe munte si in special in Bucegi. Sunt primii peste tot la capitolul evenimente nedorite sau chiar nefaste, care pun lumea pe jar (in special Salvamontul).
Acestia (Bucurestenii), niciodata nu tin cont de dificultatile traseului, nu accepta niciodata sfaturi, aproape intotdeauna sunt neechipati de munte, nu tin cont de starea vremii. Daca cumva ai tupeul sa-i deranjezi cu sfaturi sau alte remarci, te trateaza intotdeauna de sus, ca doar ei sunt regatenii care le stiu pe toate si care sau nascut autodidacti si specialisti in toate si noi ceilalti provincia, adica din punctul lor de vedere, prostimea care oricum nu stie nimic.
Din pacate se pare ca de multe ori o cauta cu lumanarea si ce e mai trist, asta se vede pe multimea de cruci din muntii nostrii, la care bat de departe recordul celor din alte parti ale tarii.

Fără foto Dan Loghin, Fri, Nov 12, 2010, 9:22 am

Cei mai multi dintre bucuresteni sunt, la prima sau la a cita generatie vreti, tot "provinciali". Eu insumi....
Chestiunea este de atitudine, care nu este numai a bucurestenilor.
Cei care fac pe grozavii probabil ca sunt cei mai multi bucuresteni, cum ziceti, dar "smecheri" sunt peste tot. Au dat de bani, si asta schimba multe atitudini. Ori excursiile necesita si niste fonduri.... care se gasesc mai usor in anumite locuri.
S-apoi, cum vreti sa interziceti accesul... fie si numai al bucurestenilor? O sumedenie de proprietati de pe acolo sunt ale lor... ne place sau nu.
Asa, macar muntele face o selectie - cum zicea mentorul meu de la scoala de ghizi.

PS. Cit priveste "specialisti in toate", probabil ca nu ati avut de-a face cu europenii (incl. romanii bruxellezi) vis-a-vis de romani.....

Fără foto Adrian Rosca, Fri, Nov 12, 2010, 9:34 am

De acord dar cum facem asta? Punem panouri scrise in limbaj eba gen:

"INTERZISE ACCESURILE CAINILOR SI BUCURESTENILOR!"

Concursul de idei fiind lansat, astept si alte propuneri.

Fără foto Adrian Rosca, Fri, Nov 12, 2010, 9:35 am

P. S. Era o vorba cu lasatul opincilor la bariera...

Fără foto Gheorghe Cresta, Fri, Nov 12, 2010, 9:50 am

In privinta proprietatilor, au inceput sa aiba cam peste tot in tara si din pacate si in multe zone protejate in care nu ar trebui sa fie deloc constructii. Efectiv sau intins ca o plaga.
Ce e mai rau este ca peste tot pe unde ajung, trateaza pe ceilalti foarte de sus.
Intradevar sunt si printre ei oameni de calitate. Am prieteni si cunostinte montaniarzi din Bucuresti pentru care am tot respectul, atat la capitolul comportament pe munte cat si tehnic (cunoastere zone, echipament, etc.)
Si din alte zone a tarii sunt destui ciudati care nu ar avea ce cauta pe munte.
Dar partea rea este ca majoritatea o detin Bucurestenii.
Si da, din pacate muntele stie sa faca o selectie naturala a acestora, doar ca uneori ar trebui sa o faca mult mai des.

Fără foto Gheorghe Cresta, Fri, Nov 12, 2010, 10:31 am

Partea proasta, care in mare parte tine de fonduri insuficiente, este ca nu exista mai multe patrule montane care sa avertizeze si eventual sa sanctioneze comportamente neadecvate si chiar sa interzica accesul celor nepregatiti pe trasee montane. Patrule care sa aiba autoritate suprema pe munte (bineinteles in limite legale, nu dupa cum au chef, ca au fost si cazuri de exces de zel).
Si asta ar trebui sa se aplice si la cabane si pe vaile montane preferate de fripturisti si urlatori de manele si alte muzici (ex. Valea Cerbului, Plaiul Foii etc.), care deranjeaza pe toti ceilalti care chiar vreau sa se relaxeze in weekend la munte, care lasa in urma lor tone de gunoaie. Aici eu zic ca ar trebui sanctionati pe loc cu sume usturatoare. Vaile montane nu sunt sistemul de amplificare al casetofoanelor si nici animalele nu sunt amatoare de discoteca. Nu stiu cat ne mai impiedicam sa aplicam si noi ce vedem si ne place afara din tara, in campinguri straine, unde poti sa faci cam tot ce vrei atata timp cat respecti, nu distrugi si nu deranjezi pe altii.
Sa stiti ca nici afara nu sau nascut peste noapte oameni corecti. Si ei au fost educati la inceput tot cu forta, atunci cand sau desteptat cei de sus ca asa nu se mai poate si se duce totul de rapa. Daca ar fi mult mai multe panouri de avertizare, multe cosuri de gunoi si vetre de foc amenajate, toalete intretinute, atunci s-ar putea trece si la masuri usturatoare de educare a respectului pentru natura.
Daca la sfarsit de saptamana ar fi mult mai multe patrule cu autoritate care sa sanctioneze pe loc iesirile inadecvate, garantat in cativa ani am scapa si noi in foarte mare parte de ciudati si sigur am fi mult mai cautati de straini, fiindca sa recunoastem, la noi in tara s-ar putea trai destul de bine din turism si aici ma refer la cel agro, rural, montan sau cum vreti voi.
Din pacate cei care iubesc natura in ultimii ani au ajuns sa evite iesirile la sfarsit de saptamana si in special locurile unde se poate ajunge cu masina.
Am avut in ultimii ani cateva experiente neplacute pe Jiul de vest - zona Campusel si Plaiul Foii in Piatra Craiului, cand in toiul nopti au venit masini, sau postat intre alte corturi si primul lucru a fost portbagajul si portierele deschise, muzica data la maxim, urlete, tipete si injuraturi.
Din pacate nimeni nu face nimic, nu ia nici o masura, nu are nimeni nici o autoritate, probabil de frica, ca la noi nu conteaza decat pilele si relatiile.

Cristian Flueraru Cristian FlueraruAdministrator Alpinet , Fri, Nov 12, 2010, 10:32 am

/Adrian Roşca - am sters eu comentariu tau (cel in limba engleza), unul total neadecvat si nelalocul lui.

Fără foto Adrian Rosca, Fri, Nov 12, 2010, 12:34 pm

@Cristian Flueraru: oare?

Daca urmareai mai cu atentie vedeai ca era 'in line' cu cele afirmate de dl. Cresta. Generalizarea facuta de dansul (bucurestean = mitic, marlan, tupeist, neam prost, etc) mi se pare identica cu roman = tzigan.

Cristian Flueraru Cristian FlueraruAdministrator Alpinet , Fri, Nov 12, 2010, 3:37 pm

Adrian, clasificarile de genul asta mi se par penibile si de prost gust. Cu toate acestea respect parerile tale si ale antevorbitorului tau, chiar daca mi se par deplasate. Am sters doar partea care depasea limitele bunului simt.

Fără foto Gheorghe Cresta, Fri, Nov 12, 2010, 4:16 pm

Eu cu ce-am sarit calul?

Fără foto Răzvan Badea, Fri, Nov 12, 2010, 5:11 pm

Mi se pare că v-aţi pripit foarte mult în afirmaţiile pe care le-aţi făcut domnule Cresta şi simt o profundă indignare faţă de atitudinea dumneavoastră.
După cum bine spunea cineva mai sus mare parte a Bucureştenilor sunt tot din restul ţării.
Eu spre exemplu am fost în Ceahlău şi am văzut acolo personaje mai colorate decât în Bucegi şi nu erau din Bucureşti.
Am fost în Cheile Turzii şi cineva a venit cu o căruţă şi boxe de petrecere şi nu erau din Bucureşti.
Am fost în Masivul Postăvaru şi erau o grămadă de maşini cu muzica la maxim şi cu boxe de concert de asemenea şi nu erau numere de Bucureşti.

În al doilea rând mi se pare că v-aţi pripit enorm când aţi considerat că incidentul descris în ştire a fost cazul unor "mitici" amatori de mititei...
Totuşi în orgoliile noastre nemărginite ni se pare penibil ca altcineva decât "pantofarii" să ceară asistenţa Salvamont, nu?

Nu vă doresc să ajungeţi într-o astfel de situaţie, dar sper că sunteţi conştient că se poate întâmpla oricui, oricând.

O zi bună vă urez!
Răzvan Badea

Fără foto Adrian Rosca, Fri, Nov 12, 2010, 5:56 pm

Cristian: pana la urma care este parerea mea?

Hai sa vedem de unde au venit comentariile mele:

1. Primul este inspirat din Fist of Fury: "No dogs and Chinese allowed" (狗與華人不得入內;).

2. Iar al doilea din Matrix: "I’d like to share a revelation that I’ve had, during my time here. It came to me when I tried to classify your species and I realized that you aren’t actually mammals. Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with its surrounding environment, but you humans do not. You move to an area and you multiply, and multiply until every natural resource is consumed. The only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet. You are a plague, and we... are the cure." Agent Smith dixit.

Concluzia e simpla: n-ai inteles absolut nimic!

Fără foto Gheorghe Cresta, Fri, Nov 12, 2010, 7:13 pm

Nu am nici cea mai vaga ideea de unde a-ti tras concluzia ca am alaturat incidentul cu faptele unor fripturisti. Daca urmariti comentariul meu de la 9:50, puteti remarca ca nu bag toti Bucurestenii in aceiasi oala si de asemenea nu ii laud pe toti ceilalti din restul tarii.
Deasemenea dupa cum se poate deduce, cred ca foarte clar in comentariul de la 10:31, fac o referire GENERALA la niste reguli pe care ar trebui sa le aplice cei in masura contra tuturor celor care nu respecta niste reguli normale de comportament si care nu respecta natura si pe cei din jur.
Or fi marea parte a Bucurestenilor tot din restul tarii, dar atunci cand vorbesc sustin sus si tare ca ei sunt din capitala si noi toti ceilalti suntem prvincia care ar trebui sa taca si sa li se inchine. Asta ma deranjeaza la Bucuresteni. Si da, i-mi sustin idea ca la capitolul evenimente montane nedorite, Bucurestenii ocupa locul 1. Nu stiu de unde sunteti domnule Badea, dar daca circulati prin multe zone a tarii, puteti lesne observa pozitia majoritatii oamenilor fata de cei din Bucuresti, indiferent de domeniu. Oare nu va pune macar un pic pe ganduri de ce toti oamenii din tara au ceva cu Bucurestenii?.

Cristian Flueraru Cristian FlueraruAdministrator Alpinet , Fri, Nov 12, 2010, 9:11 pm

Domnul Cresta, va marturisesc ca sunt oarecum uimit de carentele dvs. de ortografie. Ma asteptam la mai multa coerenta gramaticala de la un om cu discurs atat de bine argumentat si care deseneaza cu atata usurinta harta valorilor morale.

In fine, referitor la spumosul topic de mai sus, imi permit sa va recomand o lectura usurica, de vineri seara

http://www.simonatache.ro/2010/08/16/prostul-de-internet/

Fără foto Adrian Rosca, Fri, Nov 12, 2010, 10:27 pm

Textul recomandat e sigur scris de o persoana din Bucuresti, deoarece degaja un deranjant iz de superioritate suficienta, aroganta, egocentrism.

Cum era spusa, "te trateaza intotdeauna de sus"? Da, da.

Se pare ca totusi Cristian a inteles.

Fără foto Gheorghe Cresta, Sat, Nov 13, 2010, 11:47 am

Da, sunt extrem de multe carente, de fapt nu se intelege nimic din ceea ce am vrut sa spun. Se pare ca deranjeaza pe multi parerea mea si nu cred ca am desenat o " harta a valorilor ". Ei bine domnilor, daca o greseala sau doua va impiedica sa intelegeti textul i-mi pare rau. Am exprimat doar parerea mea si sunt sigur ca si a multora asemenea mie in ceea ce priveste ceea ce se intampla pe munte sau la cabane si a ceea ce consider eu personal ca ar trebui facut ca sa intram intr-o normalitate. Din pacate, se pare, toate acuzele ce se indreapta spre Bucuresti sunt taxate ca atare. Oricum, ca urmare a acestor replici, din pacate am deviat mult de la subiect si din punctul meu de vedere consider acest topic inchis.

Va doresc numai zile insorite pe poteci.

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.