Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Crima ecologica. - Sun, Mar 23, 2014, 12:35 pm, visited 5321 times



Sambata 22/3/14 am facut o tura in M-tii Baiului impreuna cu 4 prieteni. Din Sinaia am urcat pe Plaiul Tufa, Stana Mare, Vf. Cumpatul, Vf. Baiul Mare cu iesire pe Piscul Cainelui. Pana sus pe Baiul Mare nu am intalnit pe nimeni, era o zi frumoasa si calda asa ca ne-am bucurat de padure, de flori, de soare, de vant, de privelisti... Cand am inceput coborarea spre sud de pe Baiul Mare, nu mica ne-a fost mirarea sa vedem venind spre noi, pe culmea muntilor, o coloana de masini de teren. Au fost peste 30 de masini, din diverse judete, de la organizatia 4X4 Romania. Dupa cum se stie exista un drum de creasta pentru trafic motorizat, care ocoleste varfurile. Era ceva zapada pe acest drum, asa ca motoristii au ales sa mearga pe culmea matematica a muntilor, care era degajata de zapada, distrugand fragila pasune alpina. Pe pante rotile au muscat adanc, creand santuri pe care va curge apa de ploaie, ducand la o eroziune rapida a solului. Am mers pe aratura lor pana la Piscul Cainelui. Nu pareau sa aiba nici cea mai mica idee de distrugerea ireversibila pe care o lasau in urma. Un adevarat ecocid
.
Golopentia Dan


Connections with the Mountain Guide:
Muntii BAIULUI - Stana Mare din Cumpatu  
Muntii BAIULUI - Virful Cumpatu  
Muntii BAIULUI - Virful Baiul Mare  
Muntii BAIULUI - Virful Piscul Cainelui  
Muntii BAIULUI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Valea Doftana-Valea Musitei-Valea Rusu-Virful Rusu-Piriul Unghia Mica-Azuga


Obiective: Vf. Rusu, travcrsarea muntelui la Azuga Timp necesar: 5½-6 ore. Drum forestier, potecă nemarcată inaccesibil pe ceaţă şi în intervalul cu strat de zăpadă.



Traseul asigură legătura dintre văile Doftanei şi Prahovei prin traversarea sectorului nordic al masivului. Totodată, da posibilitatea admirăririi peisajelor care se desfăşoară în vestul Carpaţilor de Curbură.

Se pleacă de la confluenţa pârâului Muşiţa cu Doftana. Se urmează mai întîi drumul forestier de pe Doftana. De la pod ne înscriem (circa 500 m) pe drumul care se desface către NV, pe terasa dintre Doftana şi Muşiţa. În continuare, acesta descrie un cot larg cătrc vest, străbătînd o frumoasă regiune cu fîneţe. Pe măsura apropierii de albia râului, drumul îşi modifică treptat direcţia către NV; după circa 2 km, el trece pe dreapta văii, pentru ca la confluenţa pîraielor Rusu (V) şi Muşiţa (N) să se bifurce. Se merge pe cel din stânga. Drumul înaintează pe versantul stîng al văii Rusului, în cea mai mare măsură aflat tot pe un pod de terasa. De o parte şi de alta. versanţii sunt împăduriţi, pe când în luncă şi pe terasa domină o vegetaţie ierboasă. Mai întîi, el are direcţia est-vest (circa 1 km), pentru ca din dreptul Văii Calde să se desfăşoare către nord-vest (circa 3 km). După confluenţa cu Valea lui Manole, drumul se află la marginea luncii, iar uneori este tăiat în versant. Aici, în timpul ploilor bogate, există porţiuni acoperite de apă, ceea ce îngreunează deplasarea. Cu două sute de metri înainte de capătul drumului, din cl se desprinde către dreapta un drum secundar care urcă prin cîteva bucle diferenţa de nivel de 180-200 m până la stâna de pe culmea Rusului. Culmea dintre văile Rusu şi Pîraie a fost cu ani în urmă complet defrişată. În prezent, pe ea se află plantaţii de conifere şi lăstăriş de fag. Atenţie! Vechea potecă de pe culmea Rusului, ce coboară de la stâna spre SE, la confluenţa dintre Rusu şi Muşiţa, nu mai poate fi utilizată datorită dezvoltării lăstărişului.

La stâna de pe culmea Rusului, urmărind traseul descris, se ajunge după 11/2 oră. Aici se face

un scurt popas pentru odihnă şi pentru a admira panorama care se desfăşoară spre vest, nord şi sud. Impresia generală este aceea a unei uriaşe cunune montane înalte, la 1600-1900 m, din care se desprind concentric, spre confluenţa Mu-şiţei cu Rusu, mai multe culmi secundare acoperite de păşuni şi pădure. În nord remarcăm uşor vf. Paltinu, scrijelat de mulţimea ravenelor şi torenţilor, continuat în dreapta prin culmile Predeluş (împădurită) şi Muşiţa (cu stână, despădurită); în vest, suita vârfurilor de peste 1 900 m (Neamţu-Pîraie-Ştevia-Rusu), separate prin şei adânci; în sud, Culmea lui Manole, încă bine împădurită.

De la stână începe un urcuş mai greu prin păşune, panta depăşînd uneori 300. Există mai multe poteci de vite, ceea ce poate deruta. Ţinta cea mai apropiată în traseu o reprezintă vârful Rusu care se află în faţa (către vest). De aceea, până la el, pentru a evita unele greşeli de direcţie impuse de potecile de vite, se va urma linia de culme (cumpăna de ape). Cei 450 m diferenţă de nivel pot fi parcurşi în 1–11/2 oră, efortul mai mare fiind depus în treimea superioară. De pe vârf se deschide o largă perspectivă (vezi descrierea de la traseul 14). Apar în plus bazinul van Unghia Mica, aflat la vest de vârf; creasta ascuţită a Unghiei Mari; culmile mai joase Orjogoaia-Petru. În zare (către sud-est) apar trei vârfuri mai importante din Munţii Grohotiş (Grohotiş, Radila, Ulita). Din vârful Rusu se coboară spre nord în şaua dintre el şi vf. Ştevia. Către vest, aproape de marginea pădurii, se zăreşte stâna de pe dreapta văii Unghia Mica. O potecă mai slab conturată coboară prin păşune până la stână, la care se ajunge în 30-40 minute; în continuare, poteca trece în pădure, coborând pe versantul drept al văii Unghia Mica, până la şoseaua care urcă pe Azuga. În ultima secţiune a traseului, în valea Unghia Mica, s-au construit baraje pentru protejarea înstalaţiilor de captare a apei. Până aici, traseul a fost parcurs în aproape 4 ore. Urmează încă aproape 7 kilometri de şosea nemodemizată până în oraşul Azuga (vezi traseul 11).


 

Comments
Fără foto Bogdan Bobolea, Tue, Apr 8, 2014, 9:13 am

Salut. Poti pune cateva poze sa vedem ce santuri au facut? Multumesc

Ciprian TEODORESCU Ciprian TEODORESCU, Tue, Apr 8, 2014, 10:29 am

Salut Dane. La fel este si in Masivul Penteleu, incepand de la podul de la Gura Milei pana aproape de stana Cernatu. Sau, daca mergi din Predeal catre Poiana Secuilor, Saua Calului, vei vedea niste santuri adanci si "bonus", defrisari masive. Eu am pozele pe blog.
Salutari!

Fără foto Vivian Bogdan, Tue, Apr 8, 2014, 12:56 pm

Salut!

Pe Muntii Tarcu e la fel... numai urme de 4x4 (pe varful Tarcu este lipit un afis cu LandRover Challenge)

Fără foto Golopentia Dan, Tue, Apr 8, 2014, 7:32 pm

Multumesc pentru comentarii.

@Bogdan. Unul dintre colegii mei de tura a facut cateva poze cu acei "cuceritori ai inaltilmilor". Dar barbaria lor apare mult mai clar din propriile lor filme, pe care au avut audacitatea sa le posteze pe net. Am afisat aceeasi stire si pe Carpati.org. Le puteti vedea acolo la comentarii, o saramaneti uimit.

Fără foto Ionut Bucur, Wed, Apr 9, 2014, 11:08 pm

Domnule Galopentia Dan,

Sunt un om oarecare din comunitatea club4x4. Comunitate care in acest caz NU ARE NICI O LEGATURA cu incidentul relatat de dvs.

Mai jos, un reprezentant al club4x4romania (club sportiv, altceva decat comunitatea club4x4) precizeaza, citez:

"Pe alpinet a afirmat cineva ca 30 de masini ale membrilor clubului 4x4 Romania au mers pe culmea muntelui, etc.
Eu am incercat sa arat ca este imposibil sa fie asa, deoarece:
- clubul nu are atatea masini in prezent (singurul fel in care ar putea iesi 30 ar fi daca am numara toate masinile tuturor membrilor EVER - adica daca toti fostii membri s-ar aduna toti, alaturi de actualii, poate am ajunge la 30 masini - a se tine cont ca exista membri de club care sunt sot-sotie, deci nu au 2 masini, etc)
- clubul are in principal masini de concurs nu masini de tura
- clubul nu a organizat nici o activitate
- este improbabil ca toti membrii de club actuali sa fi facut o iesire secreta de care eu sa fiu singurul care sa nu stie:)

Realizez ca ceva din zona legata de faptul ca nici cu fostii membri nu se fac atatea masini s-a inteles altfel. Imi pare rau."
Daca doriti va pot da in privat inclusiv date de contact sa va confirme.

Pe final spre luminarea si elucidare problemei dumnevoastra...v-as ruga sa cititi mai jos:

In zona Sinaia-Busteni-Azuga sunt destule masini 4x4 cu insemnele club4x4 care plimba turistii pe munte pe bani. Astia nu au absolut nici o treaba cu nici un fel de forum (comunitate) si cu nici un club de offroad din Romania. Cu toate astea, am inteles de la amici care au apelat la serviciile lor...ca nu merg prea fara urme pe unde merg.

Cred ca in anul de gratie 2014 cel putin 90% din comunitatea generata de comunitatea club 4x4, nu calca rezervatii, nu lasa gunoi in urma lor, nu dau muzica la maxim, nu calca puietii de brad, inchid in urma lor portile care le gasesc inchise...samd. Refuz sa cred altceva!


In virtutea acestor spuse as insista sa va faceti articolele putin mai documentate ptr a nu mai face confuzii.

O seara placuta,
Ionut Bucur

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Thu, Apr 17, 2014, 9:26 pm

Cu siguranta in zona Sinaia-Busteni-Azuga sunt peste 30 masini 4x4 cu turisti si cu numere din judete diferite... vai de noi. Si s-au gandit sa duca fix in aceasi zi si fix pe acelasi drum turistii. Asa, o coloana intamplatoare, neorganizata:-D

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.