Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Amendã de... 20 de milioane lei : News

Bookmark and Share

Amendã de... 20 de milioane lei - Wed, Oct 30, 2002, 5:29 am, visited 4211 times


Ca urmare a articolului "Cu buldozerul prin rezervatia biosferei",

Amendã de 20 de milioane lei pentru Primãria Borşa

Revenim cu urmarea faptelor petrecute în Rezervatia Biosferei Pietrosul Mare din Muntii Rodnei, acolo unde Primãria Borşa a intrat cu buldozerul pentru a realiza un drum de acces şi pentru a mãri de trei ori suprafata Iezerului Bistritei Aurii.
În zilele de 17 şi 18 octombrie, ca urmare a sesizãrilor primite de cãtre Inspectoratul de Protectie a Mediului, o echipã mixtã, formatã din specialişti de la Garda de Mediu plus inginerul şef Vlaicu Pop de la Apele Romîne, s-a deplasat la fata locului. S-a constatat cã cele descrise în ziarul nostru erau conforme cu realitatea. Astfel, în procesul verbal, se precizeazã existenta drumului fãcut pe aliniamentul vechii poteci, pînã la lacul glaciar Izvorul Bistritei Aurii, pe o lungime de cca 1 km. În plus, se confirmã faptul cã în latura aval a lacului glaciar, Primãria a realizat un dig de pãmînt şi anrocamente, cu o înãltime medie de 1, 2 m, o lungime de aproximativ 60 m, şi a deviat evacuarea din lac prin executia unui canal deschis, în scopul mãririi volumului de apã, în ideea transformãrii iezerului în viitor lac de agrement. Comisia mixtã a constatat cã Primãria a încãlcat prevederile Legii protectiei mediului nr. 137/1995, modificatã şi completatã prin OUG nr. 91/2002 şi a Legii cu privire la regimul ariilor protejate, nr. 462/2001. Prin urmare, s-a aplicat Primãriei Borşa o amendã contraventionalã în valoare de 20 de milioane de lei. Printr-o somatie trimisã forului local, s-a dispus sistarea lucrãrilor (cam tîrziu, deoarece primarul Gavrilã Grec, venit la redactia Graiului, a recunoscut cã lucrãrile de amenajare a drumului şi a lacului au fost deja finalizate...). La punctul al doilea, somatia prevede: "În vederea demarãrii procedurii legale de reglementare în astfel de situatii, respectiv a demarãrii procedurii de emitere a acordului de mediu pentru acest tip de lucrãri, pînã la data de 25.11.2002, veti înainta IPM Baia Mare solicitarea de emitere a acordului de mediu care va contine obligatoriu şi avizul Consiliului Judeþean Maramureş şi avizul Academiei Române - sectia Arii Protejate, pentru lucrãrile efectuate." Dacã pînã la data mentionatã Primãria nu va reuşi sã obtinã avizele respective, ea are obligatia de a reface cadrul natural deranjat, la starea initialã, prin: "lucrãri de dezafectare a cãii de acces create, lucrãri de dezafectare a digului amenajat şi lucrãri de însãmîntare cu seminte specifice florei locale şi plantãri de puieti din speciile arboricole specifice zonei".
Prin urmare, din acest moment decizia apartine Cosiliului Judeþean şi Academiei Române. Domnul Filip Moisei, preşedintele Societãtii Ecologiste din Maramureş, a trimis deja o scrisoare preşedintelui Comisiei de Ocrotire a Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, Dan Munteanu, în care preciza efectele nefaste ale interventiei brutale a omului în rezervatia biosferei. Sã sperãm cã decizia forurilor competente va fi cea corectã.

Anca GOJA
Alexandru Lăpuşan


Connections with the Mountain Guide:
Muntii RODNEI - Valea Baia  
Muntii RODNEI - Lacul Iezerul  
Muntii RODNEI - Sub Varful Pietrosu  
Muntii RODNEI  
Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.