Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Ocrotirea naturii in j. Hunedoara - Duminică, 23 Feb 2003, 18:04, vizitată de 8956 ori


Ocrotirea naturii in judetul Hunedoara

Pe cuprinsul judetului Hunedoara sunt protejate diferite plante si animale rare sau pe cale de disparitie in rezervatii sau parcuri, formatii geologice sau pesteri, interesante si din punct de vedre turistic.

Cea mai importanta rezervatie naturala din acest judet precum si din tara noastra este PARCUL NATIONAL RETEZAT.

Infaptuirea unui parc national a fost nazuinta de mai multe decenii a oamenilor de stiinta si a iubitorilor naturii din tara noastra. In acest scop a fost aleasa partea centrala a masivului Retezat, care pastreaza in forma naturala, originara, marturiile nevatamate ale glaciatiei, fara pereche in Carpati, cat si raritatile florei si faunei. Prima manifestare oficiala de creare a acestui prim parc national a fost aceea a gradinii botanice din Cluj. Ca urmare a hotararilor luate de primul congres al naturalistilor din Romania, ce s-a tinut la Cluj, in anul 1928, sub presedintia eminentului om de stiinta Emil Racovita, in anul 1935, s-a obtinut legiferarea acestui parc national in limitele actuale, cu o suprafata de cca 20.000 ha.

Comisia monumentelor din cadrul Academiei Romane, in colaborare cu organele silvice si agricole si cu sprijinul conducerii administrative a judetului Hunedoara a obtinut in urmatoarele decenii importante realizari in vederea ocrotirii florei si faunei din aceasta mare rezervatie, parc national. Astfel padurile sunt conservate in starea lor originara. S-a interzis vanatoarea, pescuitul si pasunatul in rezervatia stiintifica.

Pentru pregatirea administratiei acestei mari rezervatii naturale, Academia Romana a infiintat un post de cercetator stiintific, sub indrumarea caruia s-au construit 4 case (cabane) pentru cazarea paznicilor, La Gura Zlata, Pietrele si Rotunda. S-au realizat, de asemenea, poteci de acces, imprejmuiri, table indicatoare. S-a organizat turismul in zona de protectie a parcului, in zona stiintifica acesta fiind interzis.

Cea mai importanta realizare in acest parc national este casa-laborator Gemenele, construita de Academia Romana, in centrul rezervatiei stiintifice, la altitudinea de 1770 m, in poiana de sub platoul caldarii lacului Gemenele.

Cladirea construita din lemn si piatra este dotata cu tot inventarul necesar cercetarilor stiintifice multilaterale precum si cazarii unui numar de 15 cercetatori. Aceasta cladire a intrat in functie in anul 1965. Pentru buna functionare a acestei case-laborator s-au amenajat poteci de acces si s-au executat unele constructii suplimentare. S-a introdus curentul electric prin mijloace hidrotehnice locale si s-a instalat un punct de observatie meteorologic.

Ca urmare a acestor conditii, volumul cercetarilor ce s-au executat in aceasta mare rezervatie, in ultimele decenii, sub auspiciile Academiei Romane, este impresionant. Dintre acestea se remarca cercetarile intreprinse de Institutul de cercetari si amenajari silvice din Bucuresti cu privire la regenerarea, conservarea si extinderea spre golul alpin al molidisurilor de limita; impadurirea gaurilor de ger; studiul biologiei si ecologiei pinului cembra (zimbru); biologia caprei negre; recolonizarea marmotei; popularea lacurilor alpine cu pastravi s.a.

Ing. Traian IACOB

Sursa: Cuvantul Liber, 22 octombrie 2002, pagina 4.
Petru Şuţchi


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii RETEZAT - Taul Gemenele  
Muntii RETEZAT - Platoul Rades-Zlata  
Muntii RETEZAT - Casa De Vanatoare Campusel  
Muntii RETEZAT - Poiana Rotunda  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Custura Bucurei  
Muntii RETEZAT - Cabana Pietrele  
Muntii RETEZAT - Cantonul Silvic Carnic  
Muntii RETEZAT - Valea Zlata  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii RETEZAT  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.