Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Dezastrul din Muntii Rodnei - Luni, 7 Iul 2003, 10:37, vizitată de 9366 ori


In oct. 2002 am, dupa parcurgerea integrala a crestei principale a Mtilor Rodnei (1-4 oct), la 3 oct. constatind stupefiat ca un proiect aberant al primarului din Borsa Maramures, Gavrila Grec impreuna cu acolitii sai, in speta triplarea suprafetei lacului alpin Taul Stiol numit si Izvorul Bistritei Aurii situat intr-o arie legal protejata pendinte de Parcul National Mtii Rodnei (UNESCO!) in lipsa oricarui proiect, implicit a oricarui aviz din partea institutiilor legal abilitate, v-am sesizat in scris/e mail, fax nemernicia, plecind de la premisa ca sinteti (vag, teoretic) "a patra putere-n stat "si, logic, veti inteprinde ancheta necesara, consecutiv veti alerta pe cei competenti in a pune lucrurile in "stricta legalitate" si, mai ales, veti urmari pas cu pas evolutia lucrurilor (tertipurilor). Am remis si imagini ale buldozeriri bijuteriei alpine, digul de 60 m lungime, inalt de 1, 2 m creat din anrocament, refugiul Stiol ilegal plasat in parc(incendiat in urma cu o sapt.), drumul recent decopertat cu buldozerul prin pajistea alpina "protejata de lege". V-am si sugerat/precizat numele/nr.de telefon ale unor specialisti montani/topografi/ecologisti in vederea firestii "audietur et altera pars".
Graiul Maramuresului, mult mai tirziu Gazeta de Maramures si Glasul Maramuresului au abordat subiectul lovindu-se de tupeul&agresivitatea primarului *(fost prm-ist, glisat tipic la puterea ce-i asigura "spatele total deinteresata"), in rest ecouri mass media, pozitii, atitudini nule.
Probabil s-a considerat ca e vorba de o "porcarie minora" comparind cu "marea coruptie" relevata de presa si infirmata/uitata-n dosare sistematic(uitata) etc. de (in) justitie.
La vremea respectiva am mentionat ca nu apartin vreunui grup de interese *(altele decit banal-turistice), vreunui partid, ONG etc. pt. a elimina din start vreo atitudine neonesta, partizana.
Dupa art.aparut in Graiul MM /oct. 2002, insp. de mediu Ioan Pop de la I. P. M. MM, topograf, renumit montaniard/cartograf, coautor la monografii montane etc., s-a deplasat la fata locului, a constatat veridicitatea informatiilor mele prezentate presei, facute publice de acel cotidian local, si a amendat Primaria Borsa(nu primarul!) cu 25 mil lei impunind obtinerea avizelor retroactive (dupa intocmirea in prealabil a unei doc.tehnice conf.normativelor in vigoare) pina la 1 nov.2002, in caz contrar fiind obligata la refacerea zonei conf. starii primare, verificarea, urmarirea, ducerea la indeplinire revenind Directiei Silvice Maramures. Venind iarna/zapada, accesibilitatea in zona fiind impiedicata (5 km drum auto-pastoral din Pasul Prislop la Poiana Stiol la care se adauga aprox. 1, 5 km drum nou construit pina la coada fostului lac glaciar devenit iaz/elesteu/lac de agrement desi, la sugestia oficialitatilor maramuresene s-a sugerat conferirea unui rol "social" acestei intreprinderi, asigurarea cu apa tehnologica pt. zapada artificiala pe pirtia Complex Turistic Borsa-vf. Stiol, pe sub telescun/teleschi, mai ales dupa vizita ex ministrului D. M. Agathon /febr. 2003 in MM, deliberat s-a indus o confuzie a acestei pirtii cu proiectul reabilitarii vechiului "S" olimpic din Borsa Fintina pe La Prisaci- peste Buza Muntelui spre fosta cabana Puzdre, proiect avansat pt. finantare PHARE, aprox 450 mil euro, cu telegondole, baza cazare etc, neaprobat inca!).
Ulterior s-a prelungit termenul de legalizare sau readucerea peisajului la forma initiala pina la 1 iun.2003.
N-am sesizat doar presa scris /audio-video ci si institutiile (non) guvernamentale, marchez cu * pe cele care au raspuns conf. legii derptului la info promulgata si intrata-n vigoare/2002:

-Ministerul Ad. Publice, dl ex ministru O. Cozminca * (a trecut problema prompt in sarcina Prefecturii M)
-Prefectura Maramures, dl prefect L. Bechis *
-Ministerul Mediului, dl ex ministru P. Lificiu
-Ministerul Turismului, dl ex. ministru D. M. Agahton + 17 directii diferite, subordonate
-Cons. Jud. Bistrita Nasaud, dl presedinte Marinescu (trei apeluri scrise, imagini concluidente)
-INCDT Bucuresti, dl cerec. st. III John Samad Smaranda (membru UNESCO PRONATURA intilnit personal in 24 aug.2002 la Taurile Buhaescu-Mtii Rodnei, atunci informindu-l ca se intentioneaza realizarea in Poiana Stiol-caldarea nordica a Gargalaului a 3 proiecte distincte: triplare suprafata lac Tau Stiol amenajarea/vinzarea a 30 parcele si apoi construirea a tot atitea case de vacanta, amenajarea unui lac artificial deasupra Cascadei Cailor, in caldarea alpina Izvorul Cailor, acesta raminind nauc/neincrezator la aflarea "proiectelor")
-Comisia pentru Protectia Monumentelor Naturii, dl acad.dr. Dan Munteanu
-Societatea Ecologica Baia Mare, dl presedinte ing. Filip Moisei *

Amendarea prompta a Primariei Borsa a avut ca benefica, deocamdata!!! consecinta sistarea vinzarii parcelelor/construirea caselor de vacanta (contecios adm. cu Directia Silvica MM care-si revendica terenul) si atacarea realizarii celuilalt lac artificial deasupra Cascadei Cailor

Am atras atentia presedintelui Cons. Jud. BN dl Marinescu, fara a primi nici un raspuns, dinsul sitindu-se asadar flagrant inafara legii (nu-i singurul demnitar!) ca lacul alpin distrus. ca si zona nordica a caldarii Gargalaului, obirsia vaii Bistrita Aurie apartin admteritorila jud BN, deci sint in jurisdictia lui si nu a jud. MM/Primariei Borsa.

TV CBN Baia Mare, TL+ Baia Mare nu s-au implicat in problema, dimpotriva, in ultimele luni Gavrila Grec a fost intens mediatizat, daca nu ca un Messia, cel putin ca salvator al Borsei prin proiecte diverse, afluire (teoretica) de fonduri etc.

Vreau sa clarific inca un aspect. Borsa post prabusire ind.miniera/extractiva&prelucratoare a ramas cu unica alternativa economica: defrisarea haotica, fara noima, dovada zecile, daca nu sutele de gatere aparute post '89, haldelor de rumegus care substituie traditionalele holde /gradini din lunca vailor Viseu, Repedea, Negoiescu, Cisla etc. Acestea sint vizibile fara efort, parcurgind auto DN 18, de la Viseu de Sus spre Pasul Prisliop-Sesuri... Cirlibaba-V. Dornei. Ar fi binevenite proiecte/activitati alternative dar post analiza fezabilitate si obtinerea avizelor conforme standardelor legale.

In repetate rinduri am sesizat asupra dezastrului faunistic, decimarea efectivului de capre negre (si nu numai), distrugerea ecosistemelor prin defrisari masive inclusiv in teritoriului fostei Rezervatii Stiintifice a Academiei Romane Pietrosul Rodnei (inclusa acum in Parcul National Mtii Rodnei), efect nul.

Fiind un "inrait"montaniard am avut sansa sa vizitez/strabat (pre si post '89) mai multe masive alpine din tara constatind, cu regret o recunosc, ca niciunul nu e atit de brutal afectat ca si Mtii Rodnei.

In prezent se duce o lupta "teoretica" pt. declararea Muntilor Maramuresului ca Parc National legat de cel de dincoo de frontiera, cu Ucraina. Daca la ei, ca prima masura, sa interzis pasunatul in perimetrul vizat ca parc, la noi se defriseaza, de pasunat...

Daca distrugerea unui lac alpin multimilenar, spurcarea unui monument natural ca si Cascada Cailor etc. tine la noi de derizoriu, nu trebuie sa ne mire treptata "urbanizare" montana, cultul kitsch-ului gen Dracula Parc menit sa atraga turisti de pretutindeni.

Ultima ora (info primita de la un redactor Radio Romania Tineret pt. MM, SM, SJ): primarul Gavrila Grec a obtinut absolut toate avizele legale, retroactiv, la sugestia(presiunea) celor interesati(personal) in "afacere/zona".
Ce-i nou sub soare? De ce ar trebui sa investigati/aflati/luati atitudine...punindu-va rau cu unii, cu altii...din moment ce (vorba lui taica'meu) tot nu aveti nimic de cistigat? La noi respectul fata de legalitate/institutii/valori nu mai constituie "un interes" cetatenesc general ci doar al idiotilor, trepadusilor, naivilor care accidental(demonstrativ) "calca pe bec "

Cu tristete si respect,

L. P. Goja -Baia Mare


P.s 1 Prin '90-95, visind la "adevarata/necesara schimbare" mincam cotidiane de tot felul pe paine ". Treptat, ca multi altii, am renuntat sa cred, sper, visez, tabacindu-ma, acrindu-ma, "maturizindu-ma".
Pentru asta, macar partial, trebuie sa va multumesc! Presa e cert un factor educativ: reteaza utopiile.

P.s. 2 Daca dna redacator sef de la Formula As, revista ce pe linga alte teme sustine agroturismul-etnografia-folclorul (autentic) m-a intrebat la ce-i tot bombardez cu informatii "eco-turistice", ceilalti n-au facut nici macar atita.
E dreptul lor! (al d-voastra).

Ps. 3 Detin documente/adrese oficiale personale consecutiv informarii/raspunsului unor institutii/organisme ca si opinia mai multor monaniarzi cunoscatori ai zonei si nu numai, pot fi consultate in vederea edificarii depline.

Petru Lucian Goja
Cătălin Olteanu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI - C.F.R. Borsa  
Muntii RODNEI - Valea Negoiescu  
Muntii RODNEI - Poiana Borsa  
Muntii RODNEI - Cabana Puzdrele  
Muntii RODNEI - Pasul Prislop  
Muntii RODNEI - Saua Stiol  
Muntii RODNEI - Valea Baia  
Muntii RODNEI - Compl.Turistic Borsa  
Muntii RODNEI - Sub Varful Stiol  
Muntii RODNEI - Saua Gargalau  
Muntii RODNEI - Oras Borsa  
Muntii RODNEI - Sub Varful Pietrosu  
Muntii RODNEI - Sub Varful Gargalau  
Muntii RODNEI - Varful Repede  
Muntii RODNEI - Sub Varful Buhaescu Mare  
Muntii BISTRITEI - Valea Bistritei  
Muntii BISTRITEI - Varful Pietrosu (1791)  
Muntii BISTRITEI - Valea Prisacani  
Muntii BISTRITEI - Valea Dreptu  
Muntii BISTRITEI - Comuna Dreptu  
Muntii BISTRITEI - Saua Prisloapa  
Muntii RODNEI  
Muntii BISTRITEI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.