Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Parcurgerea Cununei Carpaţilor - Miercuri, 11 Feb 2004, 12:03, vizitată de 12852 ori


Din partea Asociatiei Turistilor Montani Arad

Persoana de contact: Veres Agnes, tel - 0723-159000, averes@edrc.osf.ro

MIŞCAREA INTERNAŢIONALÃ DE TURE „CUNUNA CARPAŢILOR”

Ciclul de evenimente internationale de sport recreativ organizat de Uniunea Kárpát din Ungaria pentru cunoaşterea Cununei Carpaţilor

01.05.2004 - 20.09.2004

PARCURGEREA CUNUNEI CARPATILOR

Scopurile ciclului de evenimente:
Popularizarea Munţilor Carpaţi care se înalţa în centrul Europei şi leagă Alpii cu Munţii Balcani, şi în acelaşi timp prezentarea atât a valorilor naturale care se regăsesc în regiune, cât şi a valorilor istorice, culturale şi folclorice cu totul speciale făurite de popoarele care convieţuiesc în această zonă. Vrem ca această tură extraordinară în vârful muntelui să devină o mişcare internaţională de ture, un sport al maselor, o performanţă care să poate fi îndeplinită de oricare dintre noi. Scopul nostru este de a arăta, că are rost a vizita şi a colinda peisajele aproape intacte ale Carpaţilor. Un alt ţel – mai îndepărtat – ar fi pregătirea unui film documentar în zece-douăsprezece episoade, care ar prezenta Cununa Carpaţilor. În cadrul acestui program vom înregistra continuu evenimentele excursiei, punând accent în primul rând pe valorile naturale şi pe caracterul de sport al maselor a turei.

Datele evenimentelor:
Cununa Carpaţilor împreună cu Ungaria cuprinde şapte ţări: Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ucraina şi România. Dintre aceste şapte ţări Austria este membră a Uniunii Europene, alte patru ţări vor deveni membri ai Comunităţii în anul 2004. România peste câţiva ani se va integra deasemenea. Ca dată de debut al ciclului am ales-o cea a aderării – 01.05.2004 – cu scopul de a arăta: popoarele Bazinului Carpantin îmbogăţesc Comunitatea Europeană cu valori naturale extraordinare, cu tradiţii şi cu o cultură extrem de bogată şi variată.

Decursul ciclului:
La 01.05.2004 pornim de la Orşova, de lângă Dunăre. „Nucleul” trupei de bază este o echipă formată din patru-şase oameni, ghizi şi operatori. Se poate alătura trupei în fiecare a şasea-opta zi la aşa-zisele puncte de întâlnire, pe o durată liber aleasă. Oricine poate participa la parcurgerea întregului itinerar, sau al unui fragment al acestuia, cu condiţia să aibă echipament corespunzător şi bună condiţie fizică. La punctele de întâlnire se poate ajunge cu un autobuz „cursă specială” de la Budapesta, şi tot în acest fel se poate întoarce de acolo. Acest autobuz este destinat să asigure rezerva de turişti care se alătură pe parcurs. Tura va dura – după toate probabilităţile – patru luni şi jumătate, vom sosi în jur de 20 septembrie la Hainburg (Austria), la Dunăre. La tură vor participa – după aşteptările organizatorilor – aprox. 1500-2000 persoane.

Itinerariul:
La desemnarea itinerarului principalul punct de vedere a însemnat linia cea mai lungă de cumpănă a apelor care poate fi trasată în Carpaţi.

1. 1 mai: Orşova – Băile Herculane, 1 zi; M-ţii Mehadiei

2. 2-8 mai: Băile Herculane – Petroşani, 7 zile; M-ţii Cerna-Godeanu-Retezat. Punct de întâlnire: Petroşani, la 9 mai.

3. 10-15 mai: Petroşani – Izvorul Lotru – Pasul Turnu Roşu, 6 zile; M-ţii Parângului – M-ţii Lotru. Punct de întâlnire: Cabana Oltului, la 16 mai.

4. 17-23 mai: Pasul Turnu Roşu – Plaiul Foii, 7 zile; M-ţii Făgăraşului. Punct de întâlnire: Plaiul Foii, la 24 mai.

5. 25-28 mai: Plaiul Foii – Predeal, 4 zile; Piatra Craiului – M-ţii Bucegi. Punct de întâlnire: Predeal, la 29 mai.

6. 30 mai – 3 iunie: Predeal – Pasul Brateş – Întorsura Buzăului, 5 zile; M-ţii Braşovului, M-ţii Ciucaş. Punct de întâlnire: Întorsura Buzăului, la 4 iunie

7. 5-13 iunie: Întorsura Buzăului – Comandău – Treacătoarea Oituz – Pasul Rugat – Trecătoare Ghimeş, 9 zile; M-ţii Bodoc, M-ţii Nemira, M-ţii Ciucului. Punct de întâlnire: Bükkloka, la 14 iunie.

8. 15-19 iunie: Trecătoarea Ghimeş – Pasul Borsec, 5 zile; M-ţii Ciucului, M-ţii Hăşmaşul Mare, M-ţii Gheorgheni. Punct de întâlnire: Pasul Borsec, la 20 iunie.

9. 21-24 iunie: Pasul Borsec – Piatra Fântânele, 4 zile; M-ţii Călimani. Punct de întâlnire: Piatra Fântânele, la 25 iunie.

10. 26 iunie – 1 iulie: Piatra Fântânele – Pasul Rodnei – Pasul Setref, 6 nap; Piatra Fântânele-Suhard, M-ţii Rodnei. Punct de întâlnire: Pasul Setref, la 2 iulie.

11. 3-8 iulie: Pasul Setref – Ţibleş – Vârful Fenyves – Rojai – Baia Mare, 6 zile; M-ţii Ţibleş – Lăpuş – Gutin.

12. 9-10 iulie: Trecerea frontierei: cu trenul la Halmeu sau prin Ungaria la Tiszabecse, călătorie la Raho. Punct de întâlnire: Raho, la 10 iulie.

13. 11-15 iulie: Raho – Pop-Ivan – Ciornahora – Hoverla – Pasul Tătar, 5 zile; M-ţii Maramureş; Punct de întâlnire: Pasul Tătar, la 16 iulie.

14. 17-22 iulie: Pasul Tătar – Braţul Fekete – Pasul Pantor – Lacul Sineveri, 6 zile; M-ţii Maramureş. Punct de întâlnire: Lacul Sineveri, la 23 iulie.

15. 24-29 iulie: Lacul Sineveri – Pasul Toronai – Pasul Vereţke – Pasul Ujoki, 6 zile; Beskidek de Est.

16. 30 iulie: Trecerea frontierei: la Ungvar în Slovacia, Felşonemeti. Călătorie mai departe la Nova Sedlicka. Punct de întâlnire: Nova Sedlicka, la 30 iulie.

17. 31 iulie – 4 august: Nova Sedlicka – Kremenee – Pasul Duklai, 5 zile; Beszkidek de Est. Punct de întâlnire: Pasul Duklai, la 5 august.

18. 6-11 august: Pasul Duklai – Ólubló, 6 zile; Carpaţii Erdős. Punct de întâlnire: Ólubló, la 12 august.

19. 13-18 august: Ólubló – Zdiar – Podbanszkó, 6 zile; Szepesi-Magura, Tatra Înaltă. Punct de întâlnire: Podbanszkó, la 19 august.

20. 20-23 august: Podbanszkó – Turdosín, 4 zile; M-ţii Liptói. Punct de întâlnire: Turdosín, la 24 august.

21. 25-31 august: Turdosín – Cadca, 7 zile; Beszkidek Înalţi, Punct de întâlnire: Cadca, la 1 septembrie.

22. 2-10 septembrie: Cadca – Srelenka, trecere în Cehia – Zimáci, trecere în Slovacia – Myjava, 9 zile; Jávornik, Carpaţii Albi. Punct de întâlnire: Myjava, la 11 septembrie.

23. 12-17 septembrie: Myjava – Bratislava, trecere în Austria, - Hainburg, 6 zile; Carpaţii Mici, Bulgărele din Hainburg.

24. 18 septembrie: Sfârşitul turei. Întoarcerea acasă.

Efectele posibile ale ciclului de evenimente:
Parcurgerea Cununei Carpaţilor intenţionăm sa o transformăm în parte organică a mişcării europene de ture, s-o alăturăm Turei Europene de Lung Parcurs, ca de exemplu cea purtând simbolul E4, care porneşte din Spania şi se sfârşeşte în Grecia, şi a cărei segment din Ungaria cuprinde itinerarul Turei Naţionale „Kéktúra” (Tura albastra).
În cazul în care pe baza acestei ture ia naştere o mişcare, turismul înviorat poate însemna o sursă existenţială, mai ales în regiunile unde nu există altă posibilitate de muncă. Acest eveniment poate însemna primul pas pe calea dezvoltării.

Uniunea care organizează şi conduce ciclul:
Uniunea Kárpát din Ungaria a luat fiinţă la 10 august 1873 la Ó-Tátrafüred, ca a şaptea uniune turistică din lume. În scurt timp a devenit o uniune de importanţă naţională, a înfiinţat o mulţime de cabane, complexe turistice, a construit drumuri, a luat parte la descoperirea valorilor Tatrei. În 1948 a fost dizolvată, averea ei naţionalizată.
În 1992 Uniunea s-a reînfiinţat, în prezent are patru organizaţii-membri cu aprox. 200 membri. Aria ei de activitate cuprinde întreaga ţară, este o organizaţie non-profit.
Uniunea – şi organizaţiile-membri – oferă programe bogate şi variate în fiecare an. Pe lângă organizarea diferitelor ture pe jos, pe apă, în peşteră, ia parte şi în organizarea turelor de performanţă. În afară de turele de o zi-două zile, sânt importante şi evenimentele de vară durând o săptămână-două săptămâni. De exemplu evenimentul jubilar Tatra Înaltă, tura în Dolomite, în Subcarpatia, în M-ţii Rodnei, la Băile Herculane şi în împrejurimi, etc. Uniunea are grijă şi de asigurarea „rezervei”: în ultimii ani a organizat cursuri de ghid montan, cursuri de „casă” de alpinism, de parcurgere a gheţarilor. Uniunea ia parte şi la activităţile sociale: la Nagy-Hideghegy din M-ţii Börzsöny curăţă şi îngrijeşte partia de schi.

Preşedintele comisiei de organizare:
Géza Jeszenszky, preşedintele Uniunii Kárpát din Ungaria

Partenerii care ajută organizarea evenimentului:
În România Uniunea Kárpát din Ungaria, în Ucraina Federaţia Maghiară de Cserkész din Subcarpatia, în Slovacia Uniunea Carpaţi din Kassa. Întreţinem relaţii bune cu toate cele trei uniuni.

Conducătorul ciclului de evenimente:
József Mályi, alpinist, ghid de ture montane, conducătorul Primei Expediţii „Cununa Carpaţilor”, vicepreşedintele Uniunii Kárpát din Ungaria.

Principalul organizator al ciclului de evenimente:
László Vámos, ghid de ture montane, vicepreşedintele Uniunii Kárpát din Ungaria.

Sponsorizarea ciclului de evenimente:
Ciclul de evenimente popularizează timp de cinci luni M-ţii Carpaţi, tezaurul cultural al popoarelor care trăiesc în regiunile respective. Activitatea noastră este de o înaltă valoarea publicitară pentru birourile turistice care îşi desfăşoară activitatea în regiune, pentru firmele care comercializează echipamente şi ustensile de sport, şi pentru unităţile care deservesc turişti. Am putea profita cu toţii dintr-o astfel de colaborare.

Rugăm cu respect firmele, întreprinzătorii particulari, fundaţiile ca – după posibilităţile lor – să sponsorizeze această nobilă iniţiativă! Dat fiind faptul că Uniunea noastră este o organizaţie non-profit – după legile în vigoare – suma contribuţiei se poate scade din impozit.
Nr. contului bancar a Uniunii: OTP Bank: 11705008-20428518

Posibilităţi de contactare:
Site-ul Uniunii Kárpát din Ungaria:
www.karpategyesulet.hu
József Mályi:
e-mail: malyi@generalkaiser.hu
mobil: (30) 394-4715
László Vámos
e-mail: vamos.l@vnet.hu
mobil: (30) 971-2146
Gabriel E. Mera


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii TIBLES - Comuna Grosii Tiblesului  
Muntii TIBLES - Varful Tibles  
Muntii TIBLES - Varful Stefanitei (1181)  
Muntii RODNEI - Valea Fantanii  
Muntii RODNEI - Comuna Sant  
Muntii RODNEI - Valea Baia  
Muntii RODNEI - Compl.Turistic Borsa  
Muntii RODNEI - Dealul Stefanitei  
Muntii RODNEI - Pasul Setref  
Muntii SUHARD - Mt. Stefan  
Muntii SUHARD - Varful Magura Cosnei (1256)  
Muntii SUHARD - Popasul Turistic Runc  
Muntii SUHARD - Varful Suhardul Mare (1326)  
Muntii CALIMAN - Satul Calimanel  
Muntii CALIMAN - La Monument (dn 15 Toplita-borsec)  
Muntii CALIMAN - Rezervatia 12 Apostoli  
Muntii CALIMAN - Varful Calimanul Cerbului  
Muntii HASMAS - Sub Varful Hasmasu Negru (1773)  
Muntii HASMAS - Popasul Turistic Lacu Rosu  
Muntii HASMAS - Varful Suhardu Mic  
Muntii HASMAS - Valea Suhard  
Muntii HASMAS - Sub Varful Piatra Lunga  
Muntii NEMIRA - Bratul Trecatoarei  
Muntii NEMIRA - Varful Nemira Mare (1649)  
Muntii NEMIRA - Varful Nemira Mica (1627)  
Muntii NEMIRA - Popasul Turistic Slanic-Moldova  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Pasul Rugat (DN11B)  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Satul Bodoc  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Izvorul Bodoc  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Baile Balvanyos  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Baia Acra  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Varful Bodoc (1193m)  
Muntii BRETCU-OITUZ - Dealul Oituz Izvor  
Muntii BRETCU-OITUZ - Pasul Oituz  
Munceii INTORSURII - Intorsura Buzaului  
Munceii INTORSURII - Poiana Lunga  
Muntii CIUCAS - Comuna Vama Buzaului  
Muntii CIUCAS - Cabana Ciucas  
Muntii CIUCAS - Saua Ciucas  
Muntii CIUCAS - Varful Ciucas  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - Predeal - Valea Joitei  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - D.N. 73A Predeal - Piriul Rece  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Satul Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Lui Ivan  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Sub Varful Turnu  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Turnu  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Comuna Fundata  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Predealul  
Muntii FAGARASULUI - Saua Magura  
Muntii FAGARASULUI - Transfagarasan  
Muntii FAGARASULUI - Satul Turnu Rosu  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Cumpana  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Plaiul Foii  
Muntii FAGARASULUI - Saua Apa Cumpanita  
Muntii FAGARASULUI - Curmatura Foii  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Pestera Baia Cocosului  
Muntii GODEANU - Varful Godeanu  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Dealul Cumpana  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii GODEANU - Sub Varful Godeanu  
Muntii TIBLES  
Muntii RODNEI  
Muntii SUHARD  
Muntii CALIMAN  
Muntii HASMAS  
Muntii NEMIRA  
Muntii BODOC (CIOMATU)  
Muntii BRETCU-OITUZ  
Munceii INTORSURII  
Muntii CIUCAS  
Muntii FITIFOI (PREDEAL)  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii FAGARASULUI  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Muntii RETEZAT  
Muntii GODEANU  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: Creasta sudica a Craiului - 19/20.03.2005, înscris de cătălin pobega -
Motto: "Climbing mountains outside is climbing mountains inside"- Alex Gavan Nimic mai adevarat, fiecare escalada a unui munte este de fapt o escalada e Muntelui interior. Mai mult, la baza fiecarei reusite se afla un Vis personal. Visul meu era sa continui ceea ce am inceput in 11-13 februarie 2005 cu Daniela si Doru. Atunci am parcurs doar Nordica. Impreuna cu Alex, am avut o tura frumoasa pe sfarsit de saptamana urcand in Crai, de data aceasta de la ref Grind pe Coltii Gainii pana la Vf la Om (2238m) si continuand spre Sud, pana in Saua Funduri. Retragerea am facut-o spre Dambovicioara-Podul Olt.

Un traseu:
Pasul Rotunda (1271)-Varful Cociorbii (1592)-Mt. Caturii-Sub Varful Omului (1932)-Varful Suhardul Mare (1326)-Varful Suvarosul (1403)-Poiana Casteilor-C.F.R. Gradinita

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.