Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Cabana Boia (M. Făgăraşului) - Joi, 12 Aug 2004, 14:21, vizitată de 14678 ori


Din localitatea Câineni, de pe malul Oltului (vezi harta pliabilă din numărul 32 al revistei Munţii Carpaţi) pleacă spre sud-est un drum auto către localitatea Boişoara. După 7 km din Câineni se desprinde drumul forestier pe V. Boia (Boia Mare). O scurtătură pentru picior începe după ieşirea din localitatea Grebleşti, înaintea podului ce traversează apa Boia; urmăm poteca de pe prundul râului.

După 3½ ore de când am pornit din gara Câineni sosim la confluenţa Boia Mare, în dreapta, cu Boia Mică, în stânga. Aici se află o casă forestieră cu etaj şi spaţiu mare de locuit, devenită proprietate privată şi deschisă primirii de oaspeţi. Lumină de la grup electrogen. Cabana este de luat în considerare pentru parcursurile turistice pe muchia dintre Pârâurile Boia, spre Olanu, Vemeşoaia şi zona Vârfurilor Ciortea (vezi şi harta pliabilă din numărul 30 al revistei), dar şi spre minunatul lac din Căldarea Budislavului. De la cabană se poate accede pe munţii ce se înşiruie până în creasta principală a masivului, fie pe V. Boia Mare (apoi de aici, pe poteca Arsurilor, ce începe aproximativ la 1 km în amonte de cabană), fie pe V. Boia Mică (şi apoi pe poteca de pe Muchia Tâmpu (Câmpu pe harta pliabilă)).

Pentru numele Boia există atestări documentare din 1 septembrie 1393 şi 31 august 1394, într-un hrisov al lui Mircea cel Bătrân (vezi cartea lui Costea Martinoiu, Toponimia Ţării Loviştea).

Dinu Boghez (Râmnicu Vâlcea)
Cătălin Olteanu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI - Piciorul Mt. Lespezi  
Muntii FAGARASULUI - Varful Scarisoara Mica  
Muntii FAGARASULUI - Muchia Lui Fat  
Muntii FAGARASULUI - Piciorul Mt. Buteanu  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.