Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Guvernator in Muntii Apuseni - Sâmbătă, 5 Feb 2005, 13:23, vizitată de 3594 ori



Zona Muntilor Apuseni ar putea avea in curind un guvernator, care sa o administreze pe modelul Deltei Dunarii. Deputatul PUR de Alba, Nicolae Popa, si deputatul PD de Timis, Valeriu Tabara, impreuna cu alti parlamentari, vor initia un proiect de lege privind infiintarea unei Autoritati Guvernamentale in zona Muntilor Apuseni cu sediul la Alba Iulia. Parlamentarul umanist a afirmat ca zona Apusenilor are particularitati distincte fata de alte zone ale tarii, iar principalul obiectiv al viitoarei Autoritati Guvernamentale il va constitui implementarea unei strategii de dezvoltare socio-economica a Muntilor Apuseni din judetele Arad, Bihor, Cluj si Alba.

Deputatul Nicolae Popa considera ca scaderea drastica a nivelului de dezvoltare economica si sociala in zona, depopularea zonei montane, defrisarea iresponsabila a padurilor, distrugerea faunei montane, poluarea si distrugerea treptata a activitatii manufacturiere sint argumente pentru proiectul legislativ. Popa a mai subliniat si faptul ca pe teritoriul Parcului Natural Apuseni exista peste 3.000 de pesteri, multe dintre ele declarate monumente ale naturii, care trebuie protejate si intretinute.

Guvernare speciala

Initiatorii proiectului au stabilit deja in detaliu competentele acestei Autoritati precum si statutul si abilitatile pe care le va avea Guvernatorul Muntilor Apuseni. Conform proiectului, Autoritatea va avea urmatoarele atributii: identificarea principalelor probleme de natura socio-economica cu care se confrunta comunitatile locale din zona Muntilor Apuseni, coordonarea elaborarii strategiilor de dezvoltare socio-economica si a programelor si proiectelor pentru implementarea lor; colaborarea cu autoritatile publice locale din zona Muntilor Apuseni si respectiv din judetele apartinatoare in solutionarea problemelor, avizarea programelor, proiectelor si actiunilor derulate de autoritatile publice centrale si locale in cadrul Strategiei de dezvoltare socio-economica a zonei Muntilor Apuseni.

Functie de secretar de stat

In proiectul legislativ este mentionat ca autoritatea va fi condusa de un guvernator. Acesta va fi asimilat cu functia de secretar de stat, va fi numit prin decizie a primului-ministru si va avea calitatea de presedinte al Comisiei interministeriale pentru zona Muntilor Apuseni.
Deputatul Nicolae Popa a precizat ca guvernatorul nu va stirbi autoritatea prefectilor celor patru judete, iar acesta va avea drept principal obiectiv dezvoltarea zonei, atragerea de fonduri de la Uniunea Europeana atit pentru dezvoltarea investitiilor si crearea de locuri de munca, dezvoltarea turismului si nu in ultimul rind atragerea de fonduri speciale pentru ecologizarea zonei. iAsa cum Delta Dunarii reprezinta un spatiu specific al Romaniei, care are un guvernator pentru conservarea faunei, speciilor de plante si a monumentelor naturii, tot asa si zona Muntilor Apuseni are dreptul de a avea un guvernator care sa faca reparatiile de rigoare, pentru a indrepta ceea ce s-a distrus pina in momentul de fatai, a opinat Popa.
(Andi Laslau, 05.02 2005, Evenimentul Zilei, editia de Transilvania)
mihaela carstea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BIHOR - Creasta Muntilor  
Muntii BIHOR  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Padis-Poiana Ponor-Cantonul Caput-Mt. Bortigului-Catunul Cobles-Valea Coblesului-Comuna Arieseni (popasul Turistic)-Dealul Arsuri-Valea Garda Seaca-Cabana Scarisoara

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.