Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Piatra Craiului poluata? - Miercuri, 23 Feb 2005, 13:44, vizitată de 4136 ori


Intentia declarata a prefectului Brasovului, Aurelian Danu (PD), de a atrage in judet un concern international care doreste sa construiasca o fabrica de «negru de fum» in zona orasului Zarnesti, i-a intrigat intr-o mare masura pe brasoveni, fiind de notorietate situatia de la Copsa Mica, unde a functionat o asemenea fabrica, generand o catastrofa ecologica.
Intrebat ce ar urma sa implice realizarea unui asemenea proiect la Zarnesti, prefectul Aurelian Danu ne-a declarat ca “am luat cunostinta despre o astfel de oportunitate de afaceri de la directorul Agentiei Romane pentru Investitii Straine”. El a precizat ca “aceasta uzina, care va avea cateva sute de angajati, ar urma sa produca «negru de fum», utilizat in fabricarea cauciucului si a garniturilor pentru echipamente aflate sub tensiuni inalte, iar pentru o zona cum ar fi Zarnesti sau chiar Rupea, grav afectate de somaj, ar reprezenta o oportunitate”.
Danu a precizat ca investitia va trebui facuta cu respectarea prevederilor Acordului International de la Kyoto (semnat si de Romania) privind reducerea emisiilor poluante in aer: “Tehnologia care va fi folosita apartine concernului Philips, iar utilajele sunt de conceptie 2000-2002. Tot ce pot sa spun este ca nu se va face nici o derogare in privinta normelor de mediu si a protejarii acestuia”.
Prefectul a adaugat ca nu se poate compara o astfel de investitie cu cea de la Copsa Mica, realizata in urma cu cateva zeci de ani: ”In ultimii 15 ani, sistemele de filtrare utilizate de acest tip de fabrici s-au imbunatatit radical. Astfel, prin intermediul lor, pulberile rezultate sunt captate si se folosesc ulterior in industria farmaceutica”.
Sursa citata a pretins ca pana in prezent investitia se afla doar in faza de ”simpla oportunitate, deoarece compania investitoare nu a transmis inca o scrisoare de intentie si documentatia tehnica necesara”. Danu a declarat ca documentatia va fi analizata de specialistii de la Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului, “care vor decide daca se respecta sau nu prevederile nationale si internationale”.
In ultimii ani, insa, tendinta de redresare economica a Zarnestiului s-a axat in principal pe dezvoltarea si promovarea de activitati turistice, in zona existand Parcul National “Piatra Craiului”, unde o serie de fundatii straine au avansat ideea realizarii unor rezervatii naturale, unde turistii sa poata vedea in libertate carnivore mari, specifice Muntilor Carpati. Prin proiectele mentionate, la Zarnesti ar urma sa se investeasca in deschiderea de noi pensiuni, puncte de informare turistica, infrastructura etc.. Culmea, ca locatie, fabrica de “negru de fum” ar urma sa se situeze chiar in proximitatea Parcului National “Piatra Craiului”, singura zona disponibila pentru noi amenajari in afara orasului.

Contactat telefonic, primarul orasului Zarnesti, Gheorghe Lupu (PNL), a mentionat ca nu a fost informat de nimeni cu privire la aceasta investitie: ”Din punct de vedere al dezvoltarii turismului in zona nu mi se pare o idee buna, dar daca ne referim la efectul asupra economiei locale, luand in considerare existenta tuturor avizelor de mediu necesare, se poate discuta. Totusi, cred ca efectul asupra ecosistemului ar fi unul negativ!”.
din Transilvania Expres, 23.02.2005
Mihaela Carstea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Piatra Mica  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Zarnesti  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Comuna Fundata  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.