Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Un braşovean pe vîrful McKinley - Luni, 11 Iul 2005, 12:49, vizitată de 3143 ori


Un braşovean a cucerit vîrful McKinley

* Alpinistul Ulise Galu a ajuns pe cel mai înalt şi mai friguros munte de pe continentul american purtînd cu el un steag cu stema Braşovului

Alpinistul braşovean Ulise Galu s-a reîntors cu bine acasă, după ce a dus la bun sfîrşit expediţia solitară de cucerire a vîrfului McKinley din Alaska. Cu altitudinea de 6.194 metri, McKinley este cel mai înalt vîrf de munte din America de Nord. Ulise Galu şi-a îndeplinit nu doar un vis propriu, dar a făcut şi o cucerire în numele Braşovului. Pentru că el a fost primul alpinist care a avut misiunea nobilă de a arbora un steag cu stema Braşovului pe unul dintre cele mai înalte vîrfuri din lume.

În numele braşovenilor

Cu cîteva zile înainte să plece în expediţie, Ulise Galu l-a rugat pe prefectul Aurelian Danu să-i procure un stindard al Braşovului. Steagul i-a fost dăruit de Primărie. „M-aş fi bucurat să fi fost un steag de dimensiuni mai mici, că n-ar fi fost atît de greu de cărat. Mă bucur însă că am purtat cu mine drapelul Braşovului. Aş fi vrut să-l am şi în alte expediţii“, a mărturisit alpinistul.

Singur, la minus 50 grade C

În 18 mai, Ulise Galu a pornit de unul singur spre Alaska, iar în 23 mai a început ascensiunea. Pe 5 iunie, la ora locală 19.00, pe un ger de minus 50 de grade, alpinistul braşovean a atins vîrful McKinley. El a apucat să imortalizeze momentul în care steagul Braşovului a fluturat pe cel mai friguros munte din lume. Braşoveanul a donat apoi drapelul Braşovului muzeului Ranger Station, din Talkeetna, unde a fost aşezat la loc de cinste alături de tricolorul românesc. Echipament de 60 de kg „McKinley este comparabil ca dificultate cu un vîrf din Himalaya. Este un munte foarte dur, pe care îşi pierd, din nefericire, viaţa în fiecare an mulţi alpinişti“, a povestit Ulise Galu. Urcuşul se deosebeşte de orice alt traseu din lume. „Ascensiunea se realizează într-un stil diferit faţă de cel himalayan sau de cel abordat pe majoritatea munţilor înalţi ai lumii. Nu se face cu şerpaşi, cu bucătari sau cu ghizi. Tot echipamentul este cărat de alpinist în rucsac şi cu ajutorul unei sănii de plastic, care se leagă de ham sau de centura ventrală a rucsacului. Întregul meu echipament a cîntărit în jur de 60 de kilograme“, spune alpinistul. El a beneficiat de un echipament de cea mai bună calitate, folosit şi la expediţia românească în Himalaya care a avut loc acum cîţiva ani. Expediţia solitară a lui Ulise Galu s-a încheiat pe 22 iunie, cînd a păşit din nou pe pămînt românesc.

Un alpinist încercat

Component de bază al echipei de tenis de cîmp Dinamo Braşov, în perioada 1985-1993, Ulise Galu a făcut o pasiune în ultimii ani pentru cucerirea celor mai înalţi munţi din lume. El este singurul braşovean care se poate lăuda că a ajuns pe cele mai înalte trei vîrfuri de pe trei continente. În 2000, a reuşit în premieră naţională să ajungă pe vîrful Suphan Dagri (4.256 m) din Turcia. Un an mai tîrziu, cel mai înalt munte din Europa, Elbrus (5.642 m), din Caucazul Central, a fost escaladat cu succes de alpinistul braşovean. În 2002, în cadrul unei expediţii solitare în America de Sud, Ulise Galu a cucerit cel mai înalt vîrf din emisfera sudică, Aconcagua (6.962 m). După numai un an, ca membru al expediţiei romîneşti pe Kilimanjaro, el a reuşit să ajungă şi cel mai înalt vîrf din Africa. Cucerirea înălţimilor din Alaska a reprezentat o premieră pentru alpinismul braşovean. La întoarcerea din Alaska, Ulise Galu i-a dăruit prefectului Aurelian Danu un album cu trei fotografii, care îl înfăţişează pe alpinistul braşovean pe vîrful McKinley, la tabăra instalată la altitudinea de 5.300 de metri şi la muzeul din Talkeetna, unde a rămas drapelul Braşovului.

(Mihaela CHICOMBAN, Monitorul Expres)
Mihaela Carstea

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.