Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Manastirea din Muntii Macinului - Marţi, 12 Iul 2005, 12:51, vizitată de 9335 ori


Ecologistii, in conflict cu Arhiepiscopia Tomisului

Manastirea din Muntii Macinului pune in pericol vietuitoare unice in lume Marti 12 Iulie 2005


Arhiepiscopia Tomisului intentioneaza sa construiasca o manastire in vecinatatea Parcului National Muntii Macinului, zona aflata sub protectie ecologica stricta. Consiliul stiintific al Parcului National Muntii Macinului a luat in dezbatere proiectul construirii unei manastiri langa zona protejata din Muntii Macinului. Renumitul ornitolog Kiss Botond a ripostat cu fermitate, afirmand ca aprobarea constructiilor monahale pe o suprafata de trei hectare, la numai 200 de metri de zona strict protejata din Muntii Macinului, unde mai traiesc ultimele exemplare de balaur dobrogean sau de broasca testoasa dintr-o specie nemaiintalnita in alte zone ale lumii, dar si o serie de pasari deosebit de rare cum ar fi vulturii, constituie un pericol pentru respectivul habitat de pe Culmea Pricopanului a Muntilor Hercinici.
Proiectul Arhiepiscopiei Tomisului a fost aspru criticat si de botanistul Mihai Petrescu, unul dintre initiatorii demersului de infiintare a zonei ecologice din Muntii Macinului.
Biologul Petrescu a afirmat ca existenta unei manastiri care se va intinde pe trei hectare va atrage in zona Muntilor Macinului multi enoriasi care vor crea o presiune inacceptabila pentru vietuitoarele si plantele unicat din cei mai vechi munti din tara noastra si astfel acest biotop amenintat dramatic in ultimii ani va disparea in foarte scurt timp.
Ecologistii sustin ca desi se dau asigurari ca enoriasii care ar urma sa fie atrasi de noul asezamant monahal nu vor avea acces in zona pusa sub protectie ecologica de la Fantana cu Lac va fi imposibil de protejat respectiva zona, intrucat administratia parcului ecologic de la Macin nu are decat noua angajati. Aceiasi ecologisti spun ca nu se impotrivesc existentei unei manastiri in zona Macin, ei considera insa ca respectiva manastire ar putea fi construita la o distanta mai mare de zona aflata sub protectie ecologica, nu in imediata vecinatate a acesteia.
Viorel Rosca, seful Parcului National Muntii Macinului, ne-a declarat ca in urma acestor proteste va incerca sa propuna Primariei Macin sa aloce o alta suprafata de teren pentru construirea Manastirii Izvorul Tamaduirii de la Macin, la o distanta mai mare de parc, pentru a nu fi pus in pericol biotopul unicat din acesti munti.


P. S. Parintele vicar Mihai Jan de la Arhiepiscopia Tomisului ne-a declarat, referitor la scandalul iscat in privinta proiectului respectiv, ca "se va tine cont de parerea specialistilor in probleme ecologice si ca atare se cauta o solutie de amplasare a viitoarei manastiri intr-o zona mai indepartata de Parcul National Muntii Ma-cinului, in asa fel incat sa nu fie deranjate vietuitoarele si plantele puse sub protectie ecologica".
(Romania Libera)
Mihaela Carstea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii MACINULUI - Culmea Pricopanului  
Muntii MACINULUI - Fantana de leac  
Muntii MACINULUI - Macin  
Muntii MACINULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Valea Fagilor-Valea Carabalului-Comuna Greci

 

Comentarii
Cosmin Ciortan Cosmin Ciortan, Marţi, 12 Iul 2005, 17:21

Ticalosul de Teodosie (arhiepiscopul Tomisului) nu are altceva in cap decit sa se unga Patriarh. Cum? Primul pas ar fi sa ajunga mitropolit. Prin urmare, de ceva vreme cere reactivarea Mitropoliei Tomisului, cu argumentul (probabil valabil) ca este prima Mitropolie a crestinatii, cu sf. Andrei primul mitropolit. Dar, ca sa fie mitropolit, ii trebuie un numar cit mai mare de biserici si manastiri. Asa ca sluteste Constanta ridicind biserici te miri pe unde (in principal in parcuri si spatii verzi dintre blocuri). Face si o Catedrala noua, in cel mai mare si mai frumos parc din Constanta (Tabacarie). Ca sa nu se simta singura Catedrala, hop, toarna si un Palat Episcopal linga, ca nu se cade ca ditamai popa ca el sa nu traiasca bine, nu?
Constanta are Catedrala, foarte frumoasa, pe malul marii. Este proiectata de Ion Mincu si are alaturi Palatul Arhiepiscopal, cladire de asemeni f frumoasa, monument de arhitectura din sec. XIX.
Dar, ce nu face fostul informator al Securitatii(supranumit "Porcul") ca sa isi atinga scopurile? Orice... Tot el a mai vrut sa infiinteze o alta manastire, pe ruinele cetatii de la Histria!!! A mai candidat si la Rectoratul Universitatii din Constanta... plus ca e unul din cei mai buni amici ai vestitului primar de Constanta, Mazare...
Revenind la Manastirea de la Macin, la ce o mai fi nevoie de inca una? Sint cel putin alte trei manastiri in zona (Saon, Celic-Dere si Cocos), si de maici, si de calugari. Atunci?
Mi-e sila de ei... de tagma popilor, in general...

Cosmin Ciortan Cosmin Ciortan, Marţi, 12 Iul 2005, 20:19

Mai sus, crestinatii=crestinatatii.:-)

Fără foto Leonard Lepădatu, Miercuri, 13 Iul 2005, 8:35

Dle. Ciortan, ca locuitor al orasului dvs. de bastina, va dau dreptate in ceea ce priveste p.s. (??) Teodosie. Poate in ceasul al 12-lea Biserica noastra si prelatii ei vor intelege ca important nu este numarul cladirilor, manastirilor etc, ci daca cei ce intra in ele inteleg sa urmeze niste invataturi formulate acum vreo doua milenii de un cetatean din Nazaret. In fond, daca intri intr-un garaj asta nu inseamna ca automat esti si masina......:-)

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.