Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

2 romani in Tian Shan - Luni, 1 Aug 2005, 15:37, vizitată de 5386 ori


“Acolo sus te reinventezi si te transformi. Viscolul te transforma, spaima avalansei te transforma, lumina divina a apusului te transforma, sfaraitul primusului la care iti topesti zapada in grota din gheata te transforma…dupa sase saptamani petrecute pe inaltimile Tien Shan-ului iti dai seama ca nu este vorba despre muntii gigantici pe care incerci sa ii escaladezi ci despre muntii din interiorul tau, care sunt mult mai greu de urcat…” (Alex GAVAN – participant la expeditia Nexcom Khan Tengri 2004)


Anul acesta, Cristi Serban si Stefan Corneliu vor incerca sa treaca in palmaresul lor varfurile Ayu Tor (4,381m), Djigit (5, 170m) si Karakolskiy (5,281m) din Tian Shan-ul central (rezervatia Karakol, Kyrgyzstan).


Kyrgyzstanul se afla la vest de Uzbekistan, in sudul Kazakstanului. Daca aceste informatii nu v-au lamurit de loc, va mai spunem ca la sud se afla Tadjikistanul, iar la est... toata China. Un indiciu suplimentar: Afghanistanul si Pakistanul sunt chiar in sudul Tadjikistanului.

Varful Karakolskiy (5,281m) este cel mai inalt din lantul Terskey Ala Tau din Tian Shanul central, si nu a fost urcat de nici un alpinist de mai mult de 5 ani. Mai mult decat atat, pana in acest moment nu exista informatii ca vf. Karakolskiy si Djigit ar fi fost urcate vreodata de un roman, deci in cazul reusitei expeditiei, va fi vorba de o premiera nationala.

De asemenea, cei doi vor vizita lacul Issyk Kul, situat la o altitudine de 1,609m, acesta fiind al doilea lac alpin din punct de vedere al marimii din lume (Dupa Titicaca din Bolivia, America de Sud). Lacul Issyk Kul are o lungime de 182 Km si o latime maxima de 65 Km, in el varsandu-se peste 50 de rauri (neexistand un rau care sa curga din el, apa lacului este sarata).

Lasand la o parte pericolele inerente unui drum atat de lung intr-o zona in care e bine sa stii limba rusa (cu altceva nici nu te descurci) faptul ca de 5 ani vf Karakolskiy nu a fost urcat de nimeni, si ca pe traseul de ascensiune nu beneficiezi de nici o amenajare (corzi fixe de asigurare sau pitoane) prezente la ascensiunile pe alte varfuri spune totul. Le uram succes celor doi, si sa-i vedem cu bine la finalul expeditiei.

Cristi Serban si Stefan Gabriel sunt membri ai Clubului Alpin Roman. Anul trecut Cristi a mai incercat cucerirea varfului Djigit, insa nu a fost sa fie, impreuna cu coechipierul lui de atunci (Bogdan Bacescu) au ajuns pana la altitudinea de 4, 650m, dar au trebuit sa coboare datorita unor probleme de sanatate.
In tara, ei au parcurs majoritatea vailor de abrupt din Bucegi (pe timp de vara si iarna), trasee de iarna in Fagaras (traseul de creasta si muchii dificile) si Piatra Craiului.


Calendarul expeditiei

Cei doi alpinisti vor parasi Bucurestiul pe 1 august 2005. Via Istambul (Turcia) vor ajunge in capitala Kyrgyzstanului, Bishkek, pe data de 3 august. De acolo vor calatori spre zona Karakol, unde in perioada de aclimatizare (aproximativ 8 zile) vor urca varful Ayu Tor. Vor urma celelalte obiective ale expeditiei, in functie de starea vremii, de ei insisi, si de sansa. Intoarcerea in tara se va face spre sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie.
Expeditia este sprijinita de: National Geographic Romania, Fuji Film Romania, Zitec, Gotech, Redis Nutritie, Institutul Pentru Studii si Proiectari Energetice. Adresam multumiri speciale domnilor Mihai Pupeza - presedintele Clubului Alpin Roman si David Neacsu, pentru sprijinul sau deosebit.

Resurse web:

Khan Tengri (7, 010 m)
http://www.cloudclimbing.ro
http://www.asiamountains.co.uk/english/8/khan.html
http://extreme.k2.omsknet.ru/eng/tienshan/rare_peaks/rare_peaks.htm


Lacul Issyk Kul
http://www.kyrgyzstan.orexca.com/issyk-kul.php
http://studyrussian.com/seidenstrasse/silkroad/Lake_Issyk_Kul.htm

Ghetarul Inylchek
http://www.asiamountains.co.uk/english/8/khan.html
Alexandru Lăpuşan


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii BUCEGI - Cabana Caminul Alpin  
Muntii BUCEGI - Hotel Alpin  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii FAGARASULUI - Transfagarasan  
Muntii FAGARASULUI - Varful Sarata  
Muntii BUCEGI  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii FAGARASULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.