Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Defrişări masive-Piatra Craiului - Joi, 18 Aug 2005, 10:03, vizitată de 7579 ori


Fostul şef al Regiei Naţionale a Pădurilor a girat moral distrugerea Masivului Piatra Craiului. Cu acordul tacit al lui Ion Dumitru, zeci de hectare de pădure au fost rase de pe faţa pământului
Tornadele din această vară, ploile torenţiale care au ucis zeci de oameni şi au ras de pe faţa pamântului agoniseala de o viaţă a sute de români, au fost cauzate, spun specialiţtii, de defrişările ilegale. Aceste defrişări nu au ocolit nici judeţul Argeş şi s-au făcut cu acordul expres sau tacit al autorităţilor. Nici măcar rezervaţia naturală Masivul Piatra Craiului nu a scăpat de setea unora de a distruge pădurea şi de a exporta buştenii pe bani grei, relatează AM Press. Marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei România Pitorească, Gabriel Dateş, întors dintr-o acţiune de ecologizare a zonei, a dezvăluit că pădurea din Piatra Craiului a fost tăiată pe zeci de hectare doar în judeţul Argeş, nu şi în judeţul vecin, Braşov. Tot el a dezvăluit că fostul director al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva - social democratul Ion Dumitru, a girat distrugerea pădurii şi implicit a florei şi faunei din Piatra Craiului.

Constatări la
faţa locului
În 2003, profesorul Gabriel Dateş, auzind de mizeria din Masivul Piatra Craiului şi-a propus să organizeze o tabără de curăţare a zonei. În 10 august, împreună cu alte 70 de persoane, majoritatea elevi, a plecat în zonă, mai exact la cabana Garofita Piatra Craiului. Imaginea înfăţişată ochilor membrilor taberei era dezolantă: cât vedeai cu ochii buşteni, resturi de copaci, crengi, rumeguş, saci, cârpe îmbibate cu ulei ars, sticle goale. 100 de saci au fost umpluţi cu mizeria adunată de pe munte. Apoi, Dateş a început dezvăluirile despre distrugerea pădurii. Astfel, într-o discuţie pe care a avut-o cu cabanierul, acesta i-a spus că primele defrişări masive au început în 2003, cu acordul fostului şef de ocol de la Rucăr şi a fostului director general al Romsilva, Ion Dumitru: Primele aprobări de defrişare le-a dat fostul şef de ocol de la Rucăr. Un individ din Braşov a concesionat tăierea, iar pădurile de pe muntele din zonă, aparţinând Argeşului, au fost rase. Pădurea de pe zeci de hectare a dispărut şi s-a transformat în buşteni. La Padina Lăncii, spre exemplu, întregul versant nu are măcar un brad. Cabanierul mi-a mai spus că, în septembrie 2004, au coborât dintr-o maşină de teren fostul director al Romsilva, fostul şef de ocol de la Rucăr şi acel om de afaceri din Braşov care a distrus pădurea. Dumitru a vrut să dea impresia că dezastrul provocat îl durea cumplit, dar totul era teatru. Cu o săptămână înainte chefuise la Braşov cu omul de afaceri care concesionase tăierea pădurii în Masivul Piatra Craiului. Vizita lor în zonă era de faţadă. Dezastrul provocat de tăierea pădurilor din Piatra Craiului este enorm. Preşedintele Asociaţiei România Pitorească a mai dezvăluit, în cadrul conferinţei de presă, că au dispărut din zonă anumite specii de animale, precum căprioara, ursul, lupul, dar şi unele plante.

Din Buna ziua Brasov, 17 august 2005
Dragos Ilioiu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Padina Lancii  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Tabara Suncuius  
Munceii INTORSURII - Intorsura Buzaului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Mt. Padina Popii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Padina Hotarului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Padina Sindileriei  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Padina Lui Man  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Padina Popii  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Munceii INTORSURII  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.