Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Expeditia MOL - K2 - Vineri, 19 Aug 2005, 10:34, vizitată de 5264 ori


Expeditia MOL - K2 pare sa nu se predea in fata vremii rele

Dupa cum stau lucrurile in acest moment, se pare ca expeditia MOL-K2 nu a ales cel mai fericit moment pentru a cuceri muntele, dar nu conteaza - alpinistii sunt gata sa accepte provocarea. In ciuda vremii rele care a pus stapanire pe intregul masiv, echipa croato - maghiaro - romana este gata sa atace varful.

Conform celor mai recente prognoze meteo, comparate cu starea vremii din ultima perioada, zilele cuprinse intre 13 si 16 august par a fi cele mai adecvate pentru a atinge varful K2, aflat la 8.611 m altitudine. Acest interval de timp va fi folosit de alpinistii nostri pentru a realiza primul atac final asupra varfului - este, de altfel, si ultima lor sansa.

Corturile din taberele superioare au fost instalate si speram ca urmatoarele zile vor fi suficiente pentru tentativa asupra varfului, ca si pentru retragerea echipei de pe munte, in conditii de siguranta. Dupa 16 august vremea va fi pe K2 mai rea ca niciodata, asa ca cel mai tarziu pe data de 18 august echipa MOL trebuie sa paraseasca zona. Conform planului, pe 20 august ar trebui sa fie inapoi in Skardu.

Dupa cum a transmis ieri liderul expeditiei Lajos Kollar, in tabara de baza mai sunt doar cativa alpinisti, care nu si-au pierdut increderea in succes. Echipa care a rezistat cel mai mult la poalele muntelui, cea norvegiana, a plecat ieri. Alaturi de ai nostri, au ramas doar membrii expeditiei din Kazahstan - sosita in BC pe ultima suta de metri, doi polonezi, un american si un australian.

Lajos Kollar a explicat cum au stat lucrurile pe munte pentru expeditia MOL K2: "a trecut o luna de cand am sosit aici. Doar 6 - 7 zile au fost, ca vreme, acceptabile. Nu extraordinare, nici macar bune, ci doar acceptabile. Nici cei care au stat au stat aici doua luni, ca norvegienii, nu sunt mai multumiti, pentru ca n-au putut face mai mult."

Singurul alpinist roman cooptat in expeditia MOL K2 - Dan Borcea transmite impresiile sale din timpul ascensiunii: " Noaptea, in Tabara 1, am crezut ca o sa zburam cu cort cu tot din cauza vantului. Dimineata am plecat spre Tabara 2 pe soare si senin si mi s-a parut foarte interesant cum la un moment dat, in mai putin de un minut, am trecut de la soare la viscol cu un vant care te ridica pe sus… La coborare am vazut una dintre cele mai mari avalanse din viata mea! A pornit de pe Broad Peak (un alt varf de peste 8000 de metri, aflat in aceeasi zona), iar zapada a traversat tot ghetarul din vale, pana la baza lui K2 - circa un kilometru si jumatate… Le transmit tuturor celor care mi-au scris ca tare bine mi-a picat si ca le multumesc"

Asa cum s-a mai spus, K2 este singurul munte din Karakorum Himalaya care nu a fost cucerit de nimeni in acest an. Depinde de vreme daca lucrurile vor ramane asa.

MOL GROUP
Ioan Bîndeanu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - Predeal - Valea Joitei  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - D.N. 73A Predeal - Piriul Rece  
Muntii FITIFOI (PREDEAL)  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Predeal - Valea Joitei-Sub Varful Gilma Mare-Sanatoriul Climateric

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.