Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Rătăcită pe munte - Marţi, 27 Sep 2005, 0:11, vizitată de 10511 ori


Două echipe de salvatori montani au fost în alertă maximă la sfîrşitul săptămînii trecute, după ce o studentă de 23 de ani a fost dată dispărută în munţii Făgăraş. Adina Cătan, din Vaslui, a pornit pe munte împreună cu trei amici. Nu avea echipamentul minim pentru o astfel de excursie, nu ştia traseul şi a ignorat vremea extrem de rea anunţată pentru sfîrşitul de săptămînă. Mai multe echipe de intervenţie ale formaţiilor salvamont din Zărneşti şi Cîmpulung au răscolit zona estică a munţilor Făgăraş mai bine de jumătate de zi. Tînăra a fost în cele din urmă găsită şi coborîtă în siguranţă la baza muntelui.
La drum pe ploaie
Tînăra salvată din Făgăraş a pornit la drum încă de la jumătatea săptămînii trecute, împreună cu trei colegi studenţi. Andrei Constantin, de 24 de ani, din Buzău, Alexandru Fircă, de 23 de ani, din Constanţa, şi Ioana Oproiu, de 21 de ani, din Bucureşti, au dormit în noaptea de miercuri spre joi în zona refugiului Şpirla, din munţii Piatra Craiului. Au pornit joi spre zona estică a crestei principale din munţii Făgăraş. Au ajuns cu greu în zona vîrfului Comisu, unde au şi înnoptat joi seara. Vineri, cei patru turişti au decis să-şi continue aventura, deşi vremea pe munte era extrem de urîtă. La un moment dat, Adina Cătan a părăsit grupul, nemulţumită de faptul că amicii ei mergeau prea încet. Şi a pornit de una singură pe munte, cu toate că nu ştia traseul. Cîteva ore mai tîrziu, colegii fetei au intrat în panică după ce şi-au dat seama că Adina s-a rătăcit. Au căutat-o disperaţi ore în şir, dar s-au oprit la căderea nopţii şi n-au dat alarma decît sîmbătă dimineaţa. Au sunat de pe un telefon mobil la Dispecereatul naţional salvamont, pe numărul 0-SALVAMONT (0725/826668) şi au cerut ajutor pentru găsirea Adinei.
Mobilizare rapidă
Imediat, mai multe echipe de căutare ale formaţiilor salvamont din Zărneşti şi Cîmpulung au intrat în alertă. „Noi avem în aria de responsabilitate şi o parte din creasta munţilor Făgăraş, aşa că am mobilizat repede oamenii şi am început căutările în paralel. Marcajul turistic nu este într-o stare bună în acea porţiune şi locurile în care tînăra s-ar fi putut rătăci sînt multe, aşa că a trebuit să acoperim o zonă extrem de întinsă“, spune Ioan Pivodă, şeful Formaţiei Salvamont Zărneşti. Operaţiunile de căutare s-au încheiat în jurul orei 15.00, cînd un grup de culegători de ciuperci a găsit-o pe Adina Cătan în zona din coada lacului Pecineagu. „Fata dormise o noapte sub cerul liber, în nişte condiţii extrem de grele. O altă noapte pe munte în astfel de condiţii îi putea fi fatală“, spune Ioan Pivodă. Studenta a fost coborîtă de pe munte în siguranţă, fără nici cea mai mică zgîrietură.
Pericol extrem
• Salvamontiştii îi avertizează pe amatorii excursiilor pe munte că, în această perioadă, vremea instabilă poate transforma orice excursie în coşmar. În aceste condiţii, cei care îşi asumă riscul de-a pleca pe munte şi nu cunosc traseul ajung deseori să ceară ajutorul salvatorilor montani. „Nu se poate să mergi în Făgăraş sau Piatra Craiului, într-o zonă atît de întinsă, fără echipament şi pe o vreme ca asta. Noi nu putem face nimic pentru a le interzice turiştilor să urce pe munte, noi doar le atragem atenţia asupra pericolelor la care se expun“, spune Ioan Pivodă.

(Leonard COSTACHE, Monitorul Expres)
Mihaela Carstea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Vistea  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Zorelelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Sperantelor (Cioranga Mare)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Fereastra Zmeilor  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Scara  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Coada Lacului Lesu  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Spirla  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Piatra Mica  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Diana  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Zarnesti  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Virful Ascutit (Lehmann)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Grind  
Muntii FAGARASULUI - Transfagarasan  
Muntii FAGARASULUI - Varful Scarisoara Mica  
Muntii FAGARASULUI - Valea Rea  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul si Lacul Caltun  
Muntii FAGARASULUI - Varful Comisu  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii FAGARASULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.