Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Atenţie la şerpi! - Marţi, 1 Aug 2006, 13:14, vizitată de 9756 ori


AVERTISMENT – ŞERPII VENINOŞI

Formaţiile Salvamont au constatat înmuţirea şerpilor veninoşi şi neveninoşi atât în zona văilor cât şi în zona subalpină a fapt pentru care lansează un avertisment turiştilor care parcurg sau campează în aceste areale.
Dintre şerpii veninoşi, cea mai cunoscută şi răspândită în România este vipera comună (vipera berus) care este întîlnită de la câmpie până în etajul subalpin, dar populatiile cele mai numeroase se găsesc în etajul montan. Nu atacă omul deliberat, decât daca este calcată sau lovită. Veninul ei este puternic însă cantitatea injectată la o muşcatură este relativ mică, nefiind mortală dacă nu este injectată într-un vas de sânge şi dacă se intervine în timp util.
Ca prim ajutor, în cazul muşcăturii de şarpe, se recomandă aplicarea imediată a unui garou, poate fi si improvizat, deasupra muşcăturii, imersia membrului sau regiunii lezate în apă rece sau gheaţă, apelarea numărului de urgenţă 112, pentru a solicita intervenţia Salvamontului sau ambulanţei. In lipsa unei pompiţe de absorbţie a veninului, o persoană care nu are răni în gură poate încerca să sugă o parte din veninul injectat prin înţepăruri. Foarte important este ca bolnavul să ajungă în cel mai scurt timp la un spital cu secţie de urgenţă şi terapie intensivă.
Informaţie utilă: trusa pentru muşcături de şarpe şi de insecte, care conţine şi o minipompă de aspiraţie a veninului, se poate procura de la maazinele sau furnizorii de materiale şi instrumentar medical la un preţ în jur de 80 lei noi (Importator în Cluj: www.medimpactco.ro). Serul antiviperin nu este accesibil persoanelor fizicepentru că: este foarte greu de procurat din ţară, este foarte scump, se păstrează în condiţii speciale şi se administrează numai sub supraveghere medicală.
Turiştii şi alte persoane care se găsesc în zona montană, sunt sfătuiţi să circule cu atenţie în zonele însorite, pe grohotişuri, pe zonele pietroase sau chiar pe potecile şi drumurile forestiere unde reptilele se incălzesc la soare, intr-o stare de amorţeală în care nu simt apropierea drumeţului. Luat prin surprindere sau chiar călcat, se apără muşcând piciorul. Cele mai multe cazuri grave s-au datorat vitejiei unor turişti inconştienţi care, mai ales sub influenţa alcoolului s-au jucat cu şerpii şi au fost înţepaţi în mână, loc foarte periculos pentru că este puternic vascularizat iar veninul se răspândeşte mai repede în corp. Sunt puţini cei care pot deosebi şerpii veninoşi de cei neveninoşi iar experienţa ne-a arătat că pot să apară reacţii urâte şi la muşcătura şerpilor neveninoşi.
Existenţa şerpilor veninoşi în zona montană sau a altor vieţuitoare care pot deveni periculoase pentru om nu trebuie să ne sperie atâta timp cât le respectăm habitatul şi modul lor de viaţă, fără a le pune în pericol şi a le obliga să se apere. Respectul reciproc este condiţia de bază care asigură o convieţuire paşnică atât în societatea umană cât şi în întreaga natură.
Marcel Berbecar
Şef Serviciu Public Judeţean SALVAMONT Bistriţa-Năsăud
MARCEL BERBECAR


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BISTRITEI - Valea Bistritei  
Muntii BISTRITEI - Varful Pietrosu (1791)  
Muntii BISTRITEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Comuna Tulghes-Valea Prisacani-Varful Piatra Rosie (1508)-Saua Prisloapa

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.