Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Saritoarea Bohodei - Vineri, 11 Aug 2006, 12:50, vizitată de 8284 ori


"Saritoarea Bohodei reloaded"
Parafraza dupa unul din recentele filme de box-office este determinata de faptul ca moda
“ remake “ – urilor tinde sa nu fie numai avatarul industriei cinematografice ci isi face simtita prezenta si in....activitatea Salvamont Bihor.
La exact 1 an de la vasta operatiune de salvare – recuperare desfasurata de Salvamont Bihor pe abruptul Saritorii Bohodei, cand, reamintim, un numar de 36 de tineri din Belgia au fost evacuati de pe acest traseu extrem de dificil si periculos, iata ca sambata, 5 august, s-a produs, in exact acelasi loc si in aceleasi conditii meteo – ploaie, frig, ceata, seara si apoi noaptea – un incident identic.
Situatia se prezenta astfel: 11 tineri danezi, sapte fete si 4 baieti, au ramas blocati pe abruptul Saritorii, 3 dintre ei fiind mult mai sus de restul grupului si fara contact vizual cu ceilalti 8. Sefa grupului a apelat 112 solicitand ajutor, prezentand situatia si comunicand ca, probabil, unul dintre cei 3 este ranit la picior intru-cat nu se mai poate deplasa.
Dupa mai multe incercari, dispecerul Salvamont reuseste sa ia legatura cu grupul de danezi si le-a recomandat ce masuri sa ia pentru a putea astepte echipele de interventie in siguranta.
Dealtfel faptul ca de aceasta data exista un telefon mobil, la grupul aflat in dificultate, a fost un avantaj important, putandu-se monitoriza constant situatia.
La orele 17: 30, 2 echipe Salvamont se aflau in drum spre Saritoare, una urmand sa intervina din partea superioara, iar cealalta din partea inferioara a abruptului.
Intre timp dispecerul Salvamont Bihor a luat legatura cu Serviciul de Ambulanta Bihor – statia Beius, pentru a asigura prezenta unei ambulante la baza traseului, la ora 21: 00, ora estimata ca fiind cea la care primul turist, cel presupus ranit, va fi coborat de salvamontisti din abrupt
La orele 20, echipa Salvamont plecata din Glavoi a ajuns la primul grup, cel de 3 persoane. Medicul Nagy Petru a constatat ca toti se afla in stare relativ buna, unul dintre ei fiind usor hipotermic, acesta fiind si despre care s-a spus ca nu se mai poate deplasa.
La circa 150 metri de primul grup, au fost localizati si ceilalti 8. Aici situatia se prezenta mai bine, tinerii danezi aplicand intocmai si corect indicatiile primite anterior de la dispecerul Salvamont, reusind sa-si asigure un adapost cat de cat confortabil.
Pentru ca nici unul dintre tineri nu prezenta probleme de sanatate, din motive de siguranta si eficienta a evacuarii, salvamontistii au decis sa-i evacueze pe tineri in potiunea superioara a Saritorii Bohodei.
La orele 21: 30 evacuarea pe vertiucala era finalizata, salvamontistii instaland o tabara in apropiere, in Saua Bohodei, petrecand noaptea cu imprudentii tineri.
Duminica la amiaza grupul de danezi a coborat la Stana de Vale, tinta lor initiala.

Printr-o curioasa coincidenta, actiunile Salvamont Bihor de anul trecut, desfasurate la Avenul de la Betfia (aprilie) si Saritoarea Bohodei (iulie) s-au repetat in acest an, in aceeasi succesiune si aproape exact in aceeasi perioada, respectiv iunie - Betfia si august – Saritoarea Bohodei.
Speram din tot sufletul ca asemenea coincidente sa nu se mai produca.

Salvamont Bihor tine sa multumeasca in mod deosebit pentru excelenta colaborare si importantul sprijin acordat de catre personalul dispeceratului Unic 112, Ambulanta Bihor – Statia Beius si I. S. U. “ CRISANA “ - Bihor.


Marin Adrian vp executiv ASM Bihoir - SJ Salvamont Bihor.
Marin Adrian


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BIHOR - Saua Bohodei  
Muntii BIHOR - Avenul Acoperit  
Muntii BIHOR - Cascada Saritoarea Bohodeiului  
Muntii BIHOR - Valea Bohodeiului  
Muntii BIHOR - Sub Abruptul Cuciulata  
Muntii BIHOR - Comuna Arieseni (popasul Turistic)  
Muntii BIHOR  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.