Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Muntele Mic vandut pe nimic - Joi, 28 Aug 2008, 11:29, vizitată de 4182 ori


Desi stiam de mult de planurile pentru Muntele Mic, acum am citit o stire care m-a socat si enervat in acelasi timp.
Vreau sa o impartasesc cat mai multor oameni, poate asa o sa ne adunam sa facem ceva...

Stirea suna cam asa: "Muntele Mic de inchiriat cu 3000 de euro pe an" :

Primarul Petru Harambaşa, din localitatea Turnu-Ruieni, judeţul Caraş-Severin, a inchiriat pe 50 de ani un munte întreg pentru suma de 3.000 de euro pe an, adică 250 de euro pe lună. Muntele Mic este o zonă în care se află vestigii dacice şi fortificaţii construite în Evul Mediu.
Pe muntele închiriat de primar, un investitor româno-suedez urmează să construiască un parc eolian ce va îngloba nu mai puţin de 26 de instalaţii de producere a energiei neconvenţionale. După construirea parcului eolian, accesul în zonă, chiar şi pentru păstorit, va fi interzis pe o rază de 500 de metri de fiecare instalaţie.

Afacerea “Muntele Mic” a fost pusă la cale anul trecut de către primarul pesedist Petru Harambaşa, care a fost între timp reales în funcţie, şi patronul sereleului Wind Energy, Emanuel Muntmark. Este vorba de un contract de asociere pe 50 de ani între Primaria Turnu-Ruieni şi firma respectivă, prin care ultima primeşte dreptul de a-şi amplasa “morile de vânt” pe Muntele Mic pentru suma de 3.000 de euro pe an, adică 250 de euro pe lună. Vestea închirierii muntelui a fost aflată abia anul acesta, atunci când cei care vor administra platoul pe următoarea jumătate de secol au venit la faţa locului pentru a demara proiectul. Aşa s-a aflat de contract şi de faptul că atât activităţile turistice, cât şi cele de păstorit în zonă vor fi interzise foarte curând. Mai multe organizaţii non-guvernamentale au redactat proteste către prefectură, agenţia de mediu şi guvern, pentru a opri dezastrul.

Contractul a ieşit abia acum la lumină

Documentul pe care Primăria Turnu-Ruieni l-a semnat, pe 6 august 2007, în calitate de asociată cu firma Wind Energy are o serie de clauze uluitoare. Pe lângă dreptul de a amplasa instalaţiile eoliene pe munte, Consiliul Local Turnu-Ruieni se angajează să nu înstrăineze, concesioneze sau închirieze terenul ce se află pe o distanţă diametrală de 500 de metri de la acestea. Un calcul matematic simplu ne arată că suprafaţa “prohibită” pentru fiecare instalaţie este de aproximativ 78 de hectare. Înmulţind cu 26, câte instalaţii ar trebui să fie conform proiectului, rezultă clar că firma româno-suedezului va controla practic tot Muntele Mic, în special platoul său alpin. Pe anul 2007, adică atunci când s-a semnat contractul, se face chiar şi un rabat de la preţul prevăzut în contract. Astfel, în loc de 3.000 de euro, sereleul plăteşte consiliului doar 500 de euro. În fine, cea mai păguboasă clauză pentru primărie este cea legată de o eventuală încercare de reziliere a contractului. “Nerespectarea de către Consiliul Local Turnu-Ruieni a obligaţiilor contractuale, în special denunţarea unilaterală a contractului, atrage obligarea acestuia la plata de despăgubiri reprezentând cuantumul actualizat al investiţiei totale, multiplicat cu 10 (zece)”. Acest lucru leagă practic primria de acest contract, denunţarea sa fiind echivalentă cu intrarea în faliment a acestei instituţii.

Primarul face pe nevinovatul

Contactat telefonic, primarul Harambaşa s-a arătat mirat de faptul că suntem la curent cu contractul făcut de el. “Să stiţi că am avut şi o hotărâre de consiliu pentru aprobarea acestui proiect, iar condiţiile iniţiale din contract au fost modificate prin act adiţional. Chiria este mai mare acum, în sensul că acea sumă se va plăti pentru fiecare instalaţie în parte, şi nu pentru toate. Iar clauza de reziliere prevede plata doar de 4 ori a investiţiei”, a explicat edilul. Unde şi în ce fel a fost încheiat actul adiţional de care făcea acesta referire nu am putut să înţelegem. Am aflat însă ce s-a întâmplat cu hotărârea de consiliu. Ea a existat, însă doar parţial, în sensul că membrii Consiliului l-au împuternicit pe primar să negocieze amplasarea eolienelor, dar nu să şi semneze contractul, acceptând integral condiţiile firmei. Contractul nu a mai fost trecut prin consiliu, ceea ce a însemnat o ilegalitate. Acesta este şi motivul pentru care documentul este ţinut la secret în Primăria Turnu-Ruieni.

Muntele Mic are un potenţial turistic imens

Muntele închiriat pe nimic de primarul de la Turnu Ruieni are de fapt un potenţial turistic enorm, în primul rând din punct de vedere istoric. Acesta face parte din formaţiunile muntoase în care există vestigii dacice, aici fiind construite în acea perioadă mai multe fortificaţii. Turnul de la Ruieni, denumit şi Turnul lui Ovid, a fost o mare fortificaţie şi un punct important de observaţie în perioada Evului Mediu. Pe acelaşi masiv există rezervaţia de interes naţional “Poiana Narciselor de la Zerveşti”, precum şi monumentul “Crucea de pe Muntele Mic”, ridicat în memoria grănicerilor bănăţeni. Cascada Sucului, situată pe râul cu acelaşi nume, pe traseul de coborâre de pe Muntele Mic, este şi ea un alt punct de atracţie. La toate acestea se adaugă faptul că staţiunea Muntele Mic este pe lista celor privilegiate din ţară, pe motiv că zăpada se întâlneşte aici peste 180 de zile pe an.

SURSA: www.tion.ro
Liliana Macovei

Comentarii
Fără foto Emerik Hallof, Joi, 28 Aug 2008, 11:54

Nu poate face nimeni nimic in aceasta rpivinta? nu se pot face sesizari pt aceste ilegalitati? Chiar trebuie sa stam si sa privim cum un munte atat iubit de noi este distrus? Am ajuns sa stam neputinciosi si sa zicem asta e, sa vedem cum un taran isi bate joc de toate frumusetile acestei tari si sa stam, sa ne gandim la amintirile frumoase pe care le-am avut acolo? Inca nu e tarziu!!!!

Fără foto teodor gradinaru, Joi, 28 Aug 2008, 15:43

Pe cand, DOMNILOR PRIMARI, doriti sa vindeti si alti munti? Oare in tara asta nu mai e nimeni sa opreasca prostii?:-x:-x:-x Nimeni nu mai e in stare sa-i opreasca? Asta nu e doar problema unei zone, e, cred eu, o problema generala. Chiar nu putem face nimic? Si altundeva se construiesc centrale eoliene, dar nu asa! Numai la noi e sat fara caini! De ce? Nu putem face, chiar prin intermediul acestui site, nimic? Consider ca un curent de opinie nu ar trece neobservat.

Fără foto adrian munteanu, Vineri, 29 Aug 2008, 10:38

Daca sunt sesizate din timp asemenea proiecte fantoma nu au nici o sansa! Vedeti ce ilegalitati s-au comis si dati pe Media cat mai mult- se vor autosesiza cei in cauza: sau cine are oameni in pozitii cheie in functie de ilegalitati (patrimoniu istoric, agresarea mediului etc) se pot face demersuri. NU fiti pasivi!!!! Aveti grija sa aveti surse scrise sigure, altfel o patiti! SUCCES!

Fără foto daniel toader, Vineri, 29 Aug 2008, 16:03

Energia eoliana este totusi foarte curata, probabil ca primarul a facut o manarie pana la urma este o INVESITIE curata, acum se trezesc toti romanii ca sunt vestigii dacice, noi nu avem grija de SARMISEGETUZA, darmite de nu stiu ce chestie marunta.... A doua chestie ar fi ca nu se taie padurea in zona.
Si daca nu ies oile la pasunat care e problema, acum hai sa ii plangem pe ciobanii miliardari ca raman saraci. Trebuie vazut totusi mai pragmatic lucrurile.
Probabil ca nu se va face nimic ca se trezeste cutare nene ca aia e proprietatea lui (vezi Valea Gaura) mostenita direct de la bunicul lui Iancu de Hunedoara bineinteles printr-un titlu de proprietate fals cum sunt majoritatea.

dan marcu dan marcu, Sâmbătă, 30 Aug 2008, 20:04

suntem un popor pasiv.. se intimpla atatea lucruri revoltatoare si incredibile. pe majoritatea nu-i intereseaza... pe restul ne revolta dar nu intreprindem nimic, nu reactionam, ne complacem, mai punem un mesaj nervos pe net si atat. unde sunt actiunile noastre de protest? cand a fost ultiuma pe care ati vazut-o? ne e lehamite, nu avem timp, ne-am obisnuit cu anormalitatea, unii sunt atat de indobitociti in cat o considera normalitate. daca am ajuns sa transformam delta in teren viran pentru viloace odioase nu mai trebuie sa ne mire nimic....ba trebuie sa ne mire!

Fără foto Daniel SECARESCU, Marţi, 2 Sep 2008, 9:23

In primul rand sunt mirat cum de un primar, un singur on, poate sa ia hotarari ptr un intreg munte sau masiv. El este primar sa puna oamenilor apa, gaze, lumina, sa asfalteze strazile etc. A terminat toate bordurile de facut? Toata lumea traieste in Turnu asa de bine si primaru' nu mai are altceva de facut decat sa concesioneze muntele?
Ne miram apoi ca se fac defrisari peste noapte, ca ne lovesc inundatiile s.a.m.d. Acum mai avem putin sa ne loveasca si eoliana in cap pe Muntele Mic...

Marcel Giurgea Marcel Giurgea, Marţi, 2 Sep 2008, 12:37

Eu nu m-as "arunca" in a critica din start un astfel de proiect. Orice centrala eoliana in plus inseamna mai putin carbune ars in termocentrale. Din cite stiu eu durata de amortizare la astfel de instalatii este foarte mare, asa ca si daca investitorul le pune pe gratis tot e bine.
Cu tot respectul pt ciobani si traditie, pasunatul nu este o activitate benefica pt mediu (se reduce foarte mult numarul de specii de plante).

Fără foto Mircea Simion Chis, Marţi, 2 Sep 2008, 21:24

:-x
modul iresponsabil, abuziv, neglijent si mafiotic in care s-a luat singular decizia este de domeniul incredibilului; apoi lipsa de control la toate nivelele,....care face pe "primar stapanul".
Nimeni nu spune ca este rau sa avem centrale eoliane, dar Totul trebuie facut cu chibzuiala si locatia aleasa corespunzator (nu mai intru in amanunte), apoi raspunderea fata de munte pentru protectia naturii, padurii, locuitorilor si turismului din zona.
De exemplu in Canada, UK, Irlanda, nu se face amplaseaza nimic, dar nimic pana nu au aprobarea tuturor forurilor inclusiv legislativ, de la cel local, turism, telecomunicatii, transport, mediu inconjurator, consiliile populare limitrofe, etc.
Costurile de inchiriere sunt tare piperate pentru faptul ca:
-se vor defrisa portiuni de padure si pt acces si amplasare
-se vor face cablaje si vor sapa transee peste tot
-zgomotul va fi nesuportat.....iar pt asta trebuie aprobare speciala
-se vor afecta traseele de turism, de ski, etc, se va transforma locul intr-un bulevard cu drumuri peste tot, pt acces pt intretinerea de rigoare
Important este deci ca locatia trebuie riguros controlata; Nu se plaseaza oriunde oamenii inca nu stiu...de ex multe locatii s-au mutat din cauza zgomotului, apoi afecteasa pasarile, sau turism, sau padurea sau locuri istorice sau fermele sau pasuni, etc; Nu cred ca s-a tinut seama de nimic din acestea, sa nu mai vorbim de concesii pt lemn, sau piste de ski si alte atractii.... Ei trebuie sa vina cu un project corespunzator de amplasare...ca nu pune nimeni elicea pe culmea muntelui...
Si in final Muntele Mic nu-i a satului Turnu Ruieni ci patrimoniului national; este o zona de agreement si de ski pt toti din Timis, Arad, Caras Severin, Hunedoara, etc. Dece nu-si pune Primarul una in curte sunt sigur ca o sa-l sature!:-?

Fără foto buta liviu, Miercuri, 3 Sep 2008, 11:36

Nu cred ca se va face nimic... un contract e un contract si poate fi reziliat in justitie, reziliere care poate dura mai mult de 50 ani "daca este cazul" sau primaria va fi obligata sa achite penalizarile respective, penalizari care vor fi suportate de catre locuitorii localitatilor respective... Eu zic sa ii sabotam, se vor gasi o multime de modalitati de a le pune bete in roate.

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.