Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Tură de rafting cu final tragic pe Vaser : Ştiri

Bookmark and Share

Tură de rafting cu final tragic pe Vaser - Marţi, 1 Mai 2012, 8:05, vizitată de 3022 ori


Stire aparuta pe e-Maramures in 30.04.2012:

Alerta in zona Viseului dupa ce doua cadavre au fost descoperite in albia raului Vaser. Persoanele decedate au fost gasite la doi kilometri distanta una de cealalta, iar sursele eMaramures au precizat ca ambele sunt din Cluj-Napoca. Tinerii au facut rafting pe Vaser cu doua caiace gonflabile. Incidentul s-a produs in momentul in care au cazut intr-o cascada si au fost luati de apele involburate. Initial s-a spus inca trei clujeni ar fi dati disparuti, insa la ora 19.50 autoritatile au precizat pentru eMaramures ca acestia au ajuns in siguranta la spitalul din Viseu de Sus. In privinta celor decedati s-a mentionat, neoficial, ca unul dintre corpurile neisufletite ar fi fost dus de apa...

Şerban-Alin Pontoş


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii MARAMURESULUI - Viseu de Sus  
Muntii MARAMURESULUI - Valea Vaserului  
Muntii MARAMURESULUI  
Comentarii
Fără foto Ciprian Constantineanu, Marţi, 8 Mai 2012, 12:00

Comunicat de la Federatia Romana de Rafting si WW-Kayaking

Comunicat in legatura cu accidentul de pe Vaser din 30 aprilie 2012

Publicam aceste informatii in atentia tuturor iubitorilor de caiac din Romania si in special a celor aflati la inceputurile initierii in acest sport.

In urma convorbirilor avute cu agentul de politie Stetco Daniel de la Politia Viseul de Sus si cu procurorul sef Panturu Mihai, care a investigat cazul, s-au desprins urmatoarele concluzii:

-cei doi tineri au coborat la statia CFF Paltinu
-desi in tren – vazand barajul de beton din aval de Paltinu - au decis sa nu sara peste el ci sa coboare cei 700 m pe jos, iar apoi sa se lanseze din aval de baraj, odata debarcati din tren si-au schimbat hotararea si sa-a decis sa se lanseze la apa chiar din acel loc
-cei doi tineri se aflau la prima lor coborare cu caiacul pe un rau de ww (experienta lor anterioara se reducea la doar cateva tura cu caiacul pe lac)
-raul Vaser se afla la debite mari de primavara
-ambarcatiunile erau de tip caiac ww sit-on-top (concluzie la care am ajuns in urma descrierii pe care mi-a facut-o agentul de politie)
-cei doi tineri si-au legat ambarcatiunile de picior cu o chinga de aprox 2 m ca sa nu le piarda in caz de rasturnare (probabil sub influenta imaginilor TV cu surferi)
-in valul de back-wash de la barajul de beton se afla un “urs” de lemn (instrument sub forma de cruce din grinda de lemn de aprox. 0, 5 m latura, folosit de lucratorii CFF pt a deraia vagoane) care se rotea captiv in valul de back-wash.
-ajunsi la baraj, cei doi s-au rasturanat in momentul in care au aterizat in valul de back-wash, iar unul dintre ei si-a prins chinga cu care era legat de caiac, de acel “urs” de lemn
-ambii tineri s-au inecat in acel loc din cauza ca nu putut scapa din valul de back-wash
Ca urmare a acestor informatii se desprind urmatoarele concluzii:

-cei doi tineri nu aveau experienta necesara turei pe care au dorit sa o faca si nici cunostiinte despre pericolele la care te expui cand sari peste baraje si toplite amenajate pe rauri de ww.
-greseala cea mai mare pe care au facut-o – si care le-a fost fatala - a fost sa-si lege ambarcatiunile de picior cu aceea chinga (chiar si persoana care nu s-a agatat in acel “urs” de lemn tot nu a mai avut nici o sansa sa se elibereze din valul de back-wash din cauza greutatii si miscarii haotice a caiacului in valul circulator)

Dumnezeu sa-I odihneasca in pace!

PS: Dezabrobam total modul in care mass-media a prezentat stirea si in care au facut o confuzie totala de termeni (ex PRO TV: “ accident la rafting (!?!)….cei doi tineri coborau cu caiacul pe rau….una din canoe (!!) a fost gasita la cateva sute de m distanta…etc). Un talmes-balmes terminologic!

sursa:
www.facebook.com/federatiaromanaderaftingsicaiac

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.