Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Azuga Trail Race - Vineri, 21 Sep 2012, 14:43, vizitată de 5591 ori


Echipa Sport la Orice Varsta organizeaza sambata, 20 octombrie 2012, Azuga Trail Race, un concurs de alergare montana (trail running) pe un traseu de circa 27 km lungime si o diferenta de nivel pozitiva de aproximativ 1600 m. 

Cursa va avea loc in cadrul minunat oferit de muntii Baiului, fiind deschisa si celor mai putin experimentati; totusi, ultima parte, de 7 km, propune o sectiune mai dificila (urcarea partiei Sorica si coborarea pe „drumul afinarilor”, 600 m diferenta de nivel) care va fi rasplatita printr-un premiu special, King of Sorica.

Avand sectiuni de masculin, feminin si echipe, Azuga Trail Race beneficiaza de sprijinul catorva sponsori importanti (Salomon, Coca Cola, Domeniile Vanju Mare) si de parteneriatul cu CPNT, in frunte cu Silviu Balan, organizatorii celei mai dure probe anduranta din tara, Maraton 7500.

Mai multe detalii, pe www.azugatrailrace.ro 
Cosmin Mares


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BAIULUI - Culmea Sorica  
Muntii BAIULUI - Popasul Azuga  
Muntii BAIULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Valea Doftana-Valea Musitei-Valea Rusu-Virful Rusu-Piriul Unghia Mica-Azuga


Obiective: Vf. Rusu, travcrsarea muntelui la Azuga Timp necesar: 5½-6 ore. Drum forestier, potecă nemarcată inaccesibil pe ceaţă şi în intervalul cu strat de zăpadă.



Traseul asigură legătura dintre văile Doftanei şi Prahovei prin traversarea sectorului nordic al masivului. Totodată, da posibilitatea admirăririi peisajelor care se desfăşoară în vestul Carpaţilor de Curbură.

Se pleacă de la confluenţa pârâului Muşiţa cu Doftana. Se urmează mai întîi drumul forestier de pe Doftana. De la pod ne înscriem (circa 500 m) pe drumul care se desface către NV, pe terasa dintre Doftana şi Muşiţa. În continuare, acesta descrie un cot larg cătrc vest, străbătînd o frumoasă regiune cu fîneţe. Pe măsura apropierii de albia râului, drumul îşi modifică treptat direcţia către NV; după circa 2 km, el trece pe dreapta văii, pentru ca la confluenţa pîraielor Rusu (V) şi Muşiţa (N) să se bifurce. Se merge pe cel din stânga. Drumul înaintează pe versantul stîng al văii Rusului, în cea mai mare măsură aflat tot pe un pod de terasa. De o parte şi de alta. versanţii sunt împăduriţi, pe când în luncă şi pe terasa domină o vegetaţie ierboasă. Mai întîi, el are direcţia est-vest (circa 1 km), pentru ca din dreptul Văii Calde să se desfăşoare către nord-vest (circa 3 km). După confluenţa cu Valea lui Manole, drumul se află la marginea luncii, iar uneori este tăiat în versant. Aici, în timpul ploilor bogate, există porţiuni acoperite de apă, ceea ce îngreunează deplasarea. Cu două sute de metri înainte de capătul drumului, din cl se desprinde către dreapta un drum secundar care urcă prin cîteva bucle diferenţa de nivel de 180-200 m până la stâna de pe culmea Rusului. Culmea dintre văile Rusu şi Pîraie a fost cu ani în urmă complet defrişată. În prezent, pe ea se află plantaţii de conifere şi lăstăriş de fag. Atenţie! Vechea potecă de pe culmea Rusului, ce coboară de la stâna spre SE, la confluenţa dintre Rusu şi Muşiţa, nu mai poate fi utilizată datorită dezvoltării lăstărişului.

La stâna de pe culmea Rusului, urmărind traseul descris, se ajunge după 11/2 oră. Aici se face

un scurt popas pentru odihnă şi pentru a admira panorama care se desfăşoară spre vest, nord şi sud. Impresia generală este aceea a unei uriaşe cunune montane înalte, la 1600-1900 m, din care se desprind concentric, spre confluenţa Mu-şiţei cu Rusu, mai multe culmi secundare acoperite de păşuni şi pădure. În nord remarcăm uşor vf. Paltinu, scrijelat de mulţimea ravenelor şi torenţilor, continuat în dreapta prin culmile Predeluş (împădurită) şi Muşiţa (cu stână, despădurită); în vest, suita vârfurilor de peste 1 900 m (Neamţu-Pîraie-Ştevia-Rusu), separate prin şei adânci; în sud, Culmea lui Manole, încă bine împădurită.

De la stână începe un urcuş mai greu prin păşune, panta depăşînd uneori 300. Există mai multe poteci de vite, ceea ce poate deruta. Ţinta cea mai apropiată în traseu o reprezintă vârful Rusu care se află în faţa (către vest). De aceea, până la el, pentru a evita unele greşeli de direcţie impuse de potecile de vite, se va urma linia de culme (cumpăna de ape). Cei 450 m diferenţă de nivel pot fi parcurşi în 1–11/2 oră, efortul mai mare fiind depus în treimea superioară. De pe vârf se deschide o largă perspectivă (vezi descrierea de la traseul 14). Apar în plus bazinul van Unghia Mica, aflat la vest de vârf; creasta ascuţită a Unghiei Mari; culmile mai joase Orjogoaia-Petru. În zare (către sud-est) apar trei vârfuri mai importante din Munţii Grohotiş (Grohotiş, Radila, Ulita). Din vârful Rusu se coboară spre nord în şaua dintre el şi vf. Ştevia. Către vest, aproape de marginea pădurii, se zăreşte stâna de pe dreapta văii Unghia Mica. O potecă mai slab conturată coboară prin păşune până la stână, la care se ajunge în 30-40 minute; în continuare, poteca trece în pădure, coborând pe versantul drept al văii Unghia Mica, până la şoseaua care urcă pe Azuga. În ultima secţiune a traseului, în valea Unghia Mica, s-au construit baraje pentru protejarea înstalaţiilor de captare a apei. Până aici, traseul a fost parcurs în aproape 4 ore. Urmează încă aproape 7 kilometri de şosea nemodemizată până în oraşul Azuga (vezi traseul 11).


 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.