Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Accident speologic in Dosul Munceilor - Miercuri, 19 Iul 2006, 10:26, vizitată de 7702 ori


Duminica dupa-amiaza, 16 iulie 2006, Serviciul Judetean Salvamont Bihor a fost anuntat despre producerea unui accident in avenul Dosul Muncelului, muntii Bihor, victima fiind un speolog din Arad.
Accidentul s-a produs la cca 35 m de iesirea din aven, un speolog aflat in urcare dizlocand un bolovan care a lovit, in cadere, umarul unui coleg aflat mai jos. Victima a fost inconstienta circa 2-3 minute.
SJ Salvamont Bihor a fost alarmat imediat dupa producerea accidentului de catre Branescu Paul, salvamontist si membru CORSA, tot el solicitand si interventia unui echipaj de la SJ Ambulanta Bihor - statia Stei. Dispecerul Salvamont Bihor a recomandat o evaluare rapida atat a victimei cat si a situatiei, urmand ca in functie de gravitatea acesteia o echipa de interventia de a Oradea sa se deplaseze urgent la fata locului.
Constatand ca victima se afla intr-o stare relativ buna, mai putin umarul afectat, si ca atare nu se impune imobilizarea acesteia intr-o targa, o echipa constituita ad-hoc din membrii Salvamont Bihor si CORSA aflati la fata locului, ajutati de ceilalti speologi au putut duce la bun sfarsit operatiunea de evacuare din aven a ranitului, dupa circa 30 min.
In aceste conditii nu a mai fost necesara deplasarea echipei Salvamont de la Oradea.
Recomandam speologilor amatori care doresc sa abordeaza un aven, sa respecte toate procedurile de echipare si deplasare insusite in cadrul Scolii Nationala TSA, in cazul acestui accident, neglijenta fiind factorul principal care a stat la baza producerii lui
Marin Adrian, vp. executiv ASM Bihor - SJ Salvamont Bihor
Marin Adrian


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BIHOR - Avenul Acoperit  
Muntii BIHOR  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.