Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Tînăr salvat in Parâng - Miercuri, 18 Feb 2009, 10:49, vizitată de 8947 ori



Un student de 19 ani, din Reşiţa, a fost salvat, marţi seara, de jandarmii montani şi cabanierii din staţiunea Parâng, după ce tânărul plecase în drumeţie spre Vârful Cârja, la peste 2.400 de metri altitudine, şi nu s-a mai întors, după aproape cinci ore.

'Tânărul a fost găsit într-un gol alpin, pe o curbă de nivel către Vârful Straja, într-o stare de epuizare fizică. Victima a suferit degerături de gradele I-II şi a primit îngrijiri medicale de la un doctor care se afla în staţiunea Parâng', a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, locotenent Răducu Nicolae.

Din primele informaţii, studentul plecase, marţi la prânz, împreună cu alţi trei colegi, în drumeţie spre Vârful Cârja . După un timp, colegii tânărului au abandonat traseul şi s-au întors în staţiune, cu excepţia turistului de 19 ani care şi-a continuat drumul, el fiind şi singurul din grup care avea un echipament adecvat.
Când prietenii săi au observat că studentul nu se mai întoarce în staţiune, au încercat să-l sune pe telefonul mobil, dar bateria acestuia se descărcase. În acel moment, tinerii au apelat la ajutorul jandarmilor montani, care au plecat în căutarea victimei, însoţiţi de doi cabanieri şi ajutându-se de un snowmobil. Împreună cu jandarmii montani s-a deplasat spre Vârful Cârja şi un prieten al studentului, din Padiş-Gorj.

Traseul a fost dificil din cauza nopţii, a viscolului puternic, frigului şi ninsorii. O parte din drumul până la victimă a putut fi parcursă cu snowmobilul, iar diferenţa, pe jos. Salvat de echipa de căutare, tânărul a fost adus în staţiunea Parâng, unde a primit îngrijiri medicale. 



Agerpres 

Dan Izvoreanu


Legături cu Ghidul Montan:
Munceii INTORSURII - Intorsura Buzaului  
Munceii INTORSURII  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Comuna Valea Mare-Dealul Sirdarului-Dealul Mogos-Comuna Valea Mare

 

Comentarii
Robert Laszlo Robert Laszlo, Sâmbătă, 21 Feb 2009, 10:11

Ce nu inteleg eu la stirea asta...

"...tânărul plecase în drumeţie spre Vârful Cârja, la peste 2.400 de metri altitudine, şi nu s-a mai întors, după aproape cinci ore.
Tânărul a fost găsit într-un gol alpin, pe o curbă de nivel către Vârful Straja..."

Vf. Carja (2405 m) se afla in creasta M. Parang. Iar Vf. Straja (1868 m) se afla in M. Valcan. Din M. Parang pana in M. Valcan, chiar daca sunt localizati in Valea Jiului, este ceva de umblat...

Toate bune..!

Cătălin Viorel Frenţ Cătălin Viorel Frenţ, Luni, 23 Feb 2009, 4:50

Asta mi-a sarit si mie in ochi din prima... Parang, Carja vs. Straja:-D... cine scrie astfel de articole presupun ca nu stie pe ce lume traieste si ca visul lui sunt doar banii pe stire publicata. Pacat, sunt o multime de oameni mult mai buni care ar putea scrie...

Fără foto Radu Popescu, Luni, 23 Feb 2009, 11:53

Hai să zicem ca faza cu Straja aparţine declaraţiei d-lui Nicolae. Dar "Padiş-Gorj" cine a mai scos-o?:-?

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.