www.alpinet.ro

=coperta= =continuare= =autor= I I C   a p r i l i e / 2000

Actiune in Buila-Vinturarita


   In cele ce urmeaza este vorba de un proiect nascut pe lista de discutii   Alpine.t  (Alpine.t Mailing List).
   Cu citeva saptamini in urma Frank Schobel,  unul din abonatii listei,  propunea o actiune comuna de reconditionare a unor trasee de escalada din masivul Buila-Vinturarita .  Cunoscator al zonei si chiar participant la premiera citorva dintre trasee,  Frank este dispus sa isi dedice o parte din concediul din vara acestei actiuni.  Mai mult decit atit,  el se ofera sa suporte o mare parte din costul materialelor,  urmind ca diferenta sa fie acoperita prin contributiile altor donatori.
   Proiectul este deja pornit si se afla in faza stringerii de fonduri.  A fost stabilita lista materialelor necesare,  s-au cautat cele mai bune oferte,  s-au facut calculele.  O buna parte din suma este deja acoperita.  Dar inca nu in intregime.
   Invitatie in Carpati face un apel catre cei care pot si doresc sa sprijine aceasta actiune.  Orice suma,  oricit v-ar parea de mica,  este binevenita.
   Toata documentatia strinsa pina cum este publica si poate fi vazuta intr-o sectiune dedicata in cadrul site-ului  Alpinet  (www.alpinet.ro).  Puteti gasi acolo lista de materiale,  ofertele primite de la firmele specializate,  lista celor care s-au oferit deja sa contribuie.
   Pentru alte detalii apelati direct la:

Dipl. Geol. Frank Schobel,  Institut für Geologie und Paläontologie Graz
Tel.:  0043/ (0)316/ 3805593
Fax.:  0043/ (0)316/ 3809870
Privat:  0043/ (0)316/ 842097
E-mail:  frank.schobel@kfunigraz.ac.at
sau   frank.schobel@gmx.net  
(temporar)

   Va multumim!

Alpine.t Mailing List
                     o lista de discutii pentru cei care iubesc Muntele                   
Abonare la:   alpinet-subscribe@listbot.com

   I-am solicitat lui Frank citeva rinduri pentru cititorii  IIC.  Articolul care urmeaza ii apartine.
   Ii multumim,  atit lui cit si entuziastilor care i s-au alaturat!


Buila-Vinturarita: Claia strimba - foto: Frank Schobel

Buila-Vinturarita:  Claia strimba
foto:  Frank Schobel
   La inceputul anilor '90 ma aflam cu dalta in mina in Cheile Cheii si dadeam conturul primelor trasee de catarare sportiva din chei.
   Dar viata le-a fost scurta,  rugina aducind spiturile manufacturate
dintr-un material neadecvat in situatia de a nu mai oferi siguranta pentru care au fost amplasate.  Nu este o situatie singulara,  de aceeasi boala suferind toate pitoanele din chei,  majoritatea lor fiind vechi de aproximativ treizeci de ani.
   Si apoi pe care "fri climbar cul" il mai vezi carind dupa el un ciocan si doua,  trei pitoane,  acum cind moda cere altceva...  Si cind te gindesti ca unii fac scoli de alpinism pe cuiele acestea ruginite...  Este numai o problema de timp pina cind vom auzi de un accident grav...
   Proiectul "Spituri in Buila-Vanturarita" isi are obirsia in responsabilitatea pe care o am fata de cei care incearca traseele de aici.  Imi doresc ca cei ce se vor catara peste douazeci de ani in turele din chei,  reamenajate cu material modern inoxidabil de catre noi si prin contributia voastra pecuniara nemijlocita,  sa ne fi uitat numele dar placerea si siguranta catararii sa le fie inca garantate.
   Acesta este proiectul chemat la viata in spatiul virtual al Alpinet-ului.  Sunteti solicitati sa ii transformam impreuna suflul electronic in realitate concreta.
Frank Schobel           

Nu uitati! Si dumneavoastra puteti contribui la realizarea Invitatiei in Carpati.
                Orice contributie avind legatura cu
Muntii Carpati este binevenita.               


 I I C   a p r i l i e / 2000 =coperta= =continuare= =autor=