=coperta= =continuare= =autor= I I C   a p r i l i e / 2000

Drumul lui Deubel (Bucegi)


   Putina istorie:

   Drumul lui Deubel este numele purtat de doua poteci deosebit de frumoase din partea estica a Carpatilor Meridionali,  una in Piatra Craiului  (cunoscuta si sub denumirea mai putin inspirata de "La lanturi")  si o alta in Bucegi,  pe fata nordica a Bucsoiului.  Friedrich Deubel,  vestita calauza de acum mai bine de 100 de ani,  membru al SKV  (Siebenburgischer Karpaten Verein),  sectia Brasov,  este cel ramas in memoria acestor locuri pina astazi.
   In ceea ce priveste poteca din Bucegi,  Deubel este cel care a facut prima amenajare,  incluzind si marcaj,  in 1886.  Poteca lega vechea cabana SKV Malaiesti  (situata putin mai jos decit cea existenta pina acum citiva ani)  de locul numit La Prepeleac si de acolo ducea la virful Omul.  A fost refacuta in 1898 de catre SKV.  Dupa terminarea lucrarilor acestea au fost verificate de insusi Friedrich Deubel,  ocazie cu care a fost facuta si o noua marcare.  In semn de recunostinta adunarea generala a SKV din 1898 hotaraste sa se dea noului drum numele Drumul lui Deubel.
   Un an mai tirziu,  in 1899,  Societatea carpatina Sinaia amenajeaza si poteca dintre Prepeleac si poiana Pichetul Rosu ce va purta de atunci numele Poteca Take Ionescu.


Bucegi: Virful Scara vazut de pe Omu - foto: Grig

Bucegi:  Virful Scara vazut de pe Omu
   Drumul lui Deubel  este strabatut si astazi de o poteca turistica marcata.
   
Caracterizat drept dificil,  este bine sa fie evitat iarna sau in conditii de vreme rea.

   
Inainte de orice, o recomandare.  Nu intrati in traseu daca mai exista zapada,  mai ales daca aceasta e mare si neintarita.  Daca stratul de zapada e mic si inghetat e posibil sa aveti nevoie de coltari si chiar de un piolet.

   
Dar cel mai bine este sa aminati drumetia mai spre vara.  Locurile ramin la fel de frumoase si riscul de accidentare va fi mult mai mic.
   Ajunsi cumva pe virful Omul (2507m) facem rapid un tur de orizont si parasim imprejurimile cabanei si mai noile vestigii ale "civilizatiei", din pacate prea raspindite prin acest masiv.  Ne indreptam catre nordul platformei existente pe virf avind sub ochi frumoasa piramida a virfului Bucsoiu (2492m).
   De altfel lumea de basm a Bucsoiului o vom traversa in acest drum.
   Depasim poteca ce se indreapta spre virful Scara  (sau,  printr-o ramificatie,  spre Hornurile Malaiestiului)  si raminem cu semnul "banda rosie" ce ne va insoti in continuare.
   Coborim spre nord-est pe o coama ce ne conduce in Curmatura Morarului,  situata la obirsia vaii Morarului.  Poteca urmeaza aproape orizontal pina in Curmatura Bucsoiului dupa care ne obliga sa incepem urcusul spre virf.  Spre dreapta se desprinde creasta Bucsoiului Mic.
   Dupa ce depasim si obirsia vaii Bucsoiului ce se deschide prapastios tot in partea dreapta urcusul se accentueaza si,  curind,  ajungem pe virf.
   Facem un scurt popas,  privelistile fiind coplesitoare in orice parte ne-am intoarce privirile.
Bucegi: Obirsia vaii Morarului; in fundal Piatra Mare - foto: Grig

Bucegi:  Obirsia vaii Morarului;
in fundal Piatra Mare

Nu uitati! Si dumneavoastra puteti contribui la realizarea Invitatiei in Carpati.
               Orice contributie avind legatura cu
Muntii Carpati este binevenita.              


 I I C   a p r i l i e / 2000 =coperta= =continuare= =autor=