=coperta= =continuare= =autor= I I C   o c t o m b r i e / 2000

Proiectul "Costila"


Refugiul Costila în viziunea lui Walter Kargel

Refugiul Costila
în viziunea lui Walter Kargel
   Aceastã paginã era planificatã sã aparã încã de luna trecutã si ar fi trebuit sã prezinte initierea unei noi actiuni de reamenajare a unor trasee de cãtãrare din  Carpati.  Beneficiind de experienta acumulatã în aceastã varã în  Buila-Vinturarita  (vezi si  IIC #4/2000),   Proiectul Costila  trebuia sa fie adevãrata probã de maturitate pentru lumea micã dar poate excesiv de orgolioasã a cãtãrãtorilor români.
Cu atât mai mult cu cât auspiciile pãreau favorabile:  sprijin din partea
OeAV  ( Österreichischer Alpenverein /Clubul Alpin Austriac)  dar si implicarea  Federatiei române de alpinism si escaladã.  Desi pornitã din vreme,  lucrãrile urmând sã se desfasoare în vara viitoare,  etapa de organizare a scos în evidentã eterna dezbinare de care nici alpinismul autohton nu a scãpat.
   Deocamdatã nu sunt prea multe alte amãnunte de adãugat.  Mai este timp,  orgoliile se pot domoli,  grupurile aparent divergente pot gasi o cale comunã.  Invitatie în Carpati  isi propune sã vã tinã la curent cu desfãsurarea actiunii.  În plus puteti gãsi detalii la   www.alpinet.ro sau la   www.alpinism.fx.ro  Existã si o listã de discutii "costila" (abonare prin mesaj trimis la costila-subscribe@egroups.com)  cu scopul initial de a ajuta efortul de organizare si de a asigura transparenta acestuia.
   Un prim semn cã totusi se poate:  ca urmare a initiativei personale a lui Mihai Pupeza un mic grup a trecut de la sfadã la fapte si a reusit refacerea captãrii izvorului de sub refugiul Costila.
   Dacã tot am ajuns,  chiar si indirect,  în preajma peretilor Costilei,  sã mai zãbovim putin pentru o foarte scurtã prezentare a unui important reper din zonã.

   Refugiul Costila

   Situat pe versantul nordic al Vãii Costila,  la limita superioarã a pãdurii,  la 1610m înãltime,  refugiul este unul dintre cele mai bine întretinute adãposturi de acest fel din Carpati.  Refugiul nu este în circuitul turistic obisnuit, el fiind folosit ca bazã de cãtre alpinistii care parcurg traseele din abruptul Costilei.  A fost construit de cãtre Clubul Alpin Roman  în anul 1938.

   Extras din Buletinul CAR,  nr.1/1938:
"Începând de duminicã 12 iunie clubul a pus în lucru refugiul din Valea Costilei,  sub Tancul Ascutit. Transportul materialelor si constructia se fac numai prin munca membrilor clubului.  Aceasta a continuat în zilele de 13, 19, 26 iunie si 2 iulie.
Membrii sectiunii Bucuresti,  precum si cei ai sectiunii Busteni,  în frunte cu domnul presedinte Eremia Cretu, au transportat peste 1500 kg. sine de fier,  tabla ondulatã de o greutate egalã si cheresteaua necesarã peretilor interiori.  De asemenea,  s-au executat sãpãturile de nivelarea terenului,  extrem de accidentat în acest tinut,  si fundatiile."


   Costructia a fost finalizatã în luna august a aceluiasi an.


Notã:     Ilustratiile din pagina de fatã apartin unor personalitãti definitiv legate de istoria acestor locuri.
Contrar obiceiului si cu mare regret,  imaginile au fost folosite fãrã a putea obtine în prealabil acordul autorilor.
Refugiul Costila - foto: Niculae Baticu

Refugiul Costila.
foto:  Niculae Baticu
Refugiul Costila - foto: Emilian Cristea

Refugiul Costila.
foto:  Emilian Cristea


 I I C   o c t o m b r i e / 2000 =coperta= =continuare= =autor=