=cuprins= =continuare= =autor= I I C   f e b r u a r i e / 2001


Cristea
text:  Dinu Mititeanu          


   Emilian Cristea e un nume bine cunoscut, bine fixat, în istoria alpinismului românesc unde va rămâne. Va rămâne atât datorită realizărilor, meritelor, calitătilor sale, cât si datorită acuzelor justificate, exagerate sau nedrepte, care i se aduc mai ales după moartea sa.
   Multi montaniarzi si alpinisti pasionati s-au născut la câmpie: Nae Comănescu în Călărasi, Ionel Coman în Brăila, Niculae Baticu, Walter Kargel si Emil Fomino în Bucuresti, Dinu Dinulescu si Gicu Nicolescu în Câmpina, Toma Boerescu în Ploiesti, Păun Busuioc într-un sat din judetul Ialomita, si s-ar putea continua cu alte multe nume din diverse generatii. Contactul lor cu muntele le-a schimbat viata.
   Emilian Cristea a fost unul dintre acestia. S-a născut la 7 februarie 1915, la Ploiesti. Primul contact cu muntele, de care s-a indrăgostit pe viată, l-a avut cu ocazia unei excursii scolare. Era elev-ucenic în Bucuresti, după ce rămăsese orfan. Cu alpinismul s-a întâlnit într-o dimineată de duminică din iulie 1935 lângă statuia sergentului Musat din Gara Busteni, de unde membrii proaspăt infiintatului Club Alpin Român (18 martie 1934) luau pe cei doritori de a-si insusi progresiv tainele cătărării.
Emilian Cristea
Emilian Cristea - martie 1976
Foto: Dinu Mititeanu
   Primul său traseu a fost Valea Mălinului. Într-un interviu el vorbeste cu emotie despre cum l-a cunoscut pe Nae Dumitriu, pe Toma Boerescu, de începutul participării sale la întâlnirile săptămânale ale unor asociatii turistice (ADMIR, "Hai la drum") ai căror membri (unii) practicau si alpinismul la nivelul acelor vremuri. Prima sa cătărare cu asigurarea corzii în pitoane a făcut-o în 21 august 1938, într-o echipă din care făceau parte si I. Ionescu-Dunăreanu si Titi Ionescu. Era Hornul Central din Coltul Mălinului, (traseu urcat în premieră si pitonat în 29 august 1934 de Nae Comănescu si Ion Sincan).
   În anii războiului, mobilizat la Flotila de aviatie din Brasov, mai primea învoiri si fugea la cătărare în Piatra Craiului unde a efectuat primele lui premiere: Traseul Central din Peretele Piscul rece, grad 4B si Muchia Rosie, grad 3B. În 1946 a pitonat unele lungimi de coardă din traseele Trei Surplombe si Fisura Pintenului Văii Albe, ambele de grad 5A, în coardă cu Niculae Baticu.
   Dupa desfiintarea, în 1948, de către regimul comunist a Clubului Alpin Român si a tuturor asociatiilor turistice "burgheze", a activat in Asociatia "Turismul Popular" si sectiile de turism si alpinism ale CGM (sindicatele de atunci). În 1951 s-au infiintat sectii de alpinism ale Cluburilor CCA (Armata) si Dinamo. Având "origine sănătoasă" el a devenit antrenorul echipei armatei.
   Era de acum plătit pentru a face alpinism si... alpinisti. Împreună cu alpinisti formati la alte cluburi care au apărut pe urmă, care erau adusi în stagiul militar la "Armata", sau cu unii militari în termen pe care i-a format el (printre care Aurel Irimia si Constantin Radu), Emilian Cristea a efectuat numeroase premiere alpine atât în Bucegi cât si în alti masivi muntosi. În 1953, după un "asalt final" cu 5 zile în perete, cu Aurel Irimia, la 7 ani de la prima încercare, au finalizat Traseul Fisura Albastră I (în 1956 Al. Floricioiu si Norbert Hiemesch au realizat Albastra II, Directă)
   Cristea a parcurs creste în timp de iarnă: Creasta Făgărasului în martie 1947, cu Dan Popescu, de la Bâlea la Sâmbăta, si în martie 1952 de la Turnu Rosu la Rudărita, Creata Muntilor Rodnei în martie 1953. În premieră de iarnă a parcurs cu Aurel Irimia si Ladislau Karacsonyi Creasta Carpatilor Meridionali de la Herculane la Sinaia, între 20 februarie si 26 martie 1955. (Tot atunci, între 19 februarie si 30 martie, au parcurs acelasi traseu Alexandru Floricioiu si Paul Fozocos, atunci la Vointa, mai târziu la Dinamo.)
   În 1955 a primit, ca si Aurel Irimia, titlul de "Maestru al Sportului", iar în 1969, amândoi plus Al. Floricioiu au devenit "Maestri Emeriti"
   Emilian Cristea n-a fost un alpinist talentat; multi altii se cătărau mai rapid, mai elegant, bătând mai putine pitoane. Dar n-a avut nici un accident! El insusi spunea ca e un "fricos"! E rusinos sa fii prudent? N-a avut nici prea multă scoală, dar stia atât de multe si stia să fascineze prin cum scria si prin talentul lui oratoric. Da cu plăcere sfaturi, explicatii, chiar si alpinistilor din cluburi rivale. Era foarte iubit de "elevii" săi; n-am auzit pe nici unul să-l vorbească de rău, cum se mai întâmplă cu alti antrenori. O dovadă de apreciere e si faptul că i s-a dedicat "Memorialul Emilian Cristea", un traseu alpin dificil din celebrul Perete al Văii Albe din Bucegi.
   Tot o dovada e si faptul că ani în sir s-au organizat de către montaniarzi întâlniri "In Memoriam". La cea de a 3-a, la Cabana Brusturet din Piatra Craiului, au participat si celebrii Karl Lehmann din Brasov, atunci de 88 de ani, si ieseanul Gheorghe Pânzaru, de 74 ani, venind desigur... per pedes, peste munte, de la Zărnesti!
   Cristea n-a fost doar alpinist, a fost un montaniard; iubea Muntele sub toate aspectele sale, era îndrăgostit de Munte, nu doar de stâncă. A scris cărti, articole, a tinut conferinte, proiectii de diapozitive. Cunosc si eu multe persoane care au învătat să iubească si să respecte Muntele datorită lui "Nea Milică".
Emilian Cristea
"Nea Milică"
   După pensionare începuse să-si scrie memoriile. Mi-a mărturisit că "începutul a fost greu, dar acum curge, am ajuns la pagina 50". Dacă ar fi trăit le-am fi citit si comparat cu alte memorii. Dacă ar fi trăit, astăzi, 7 februarie 2001, ar fi împlinit 85 de ani. Cel care nu a avut nici un accident ca alpinist a murit în 12 noiembrie 1982 ca ciclist, lovit de un camion în apropiere de Curtea de Arges pe cand cobora cu bicicleta de la Bâlea. Urna cu cenusa sa se află in "Bivuacul 2" din Fisura Albastră, acolo unde s-a odihnit, a sperat si a visat de atatea ori...

Notă:  textul de mai sus a apărut sub forma unui mesaj trimis în 6.02.2001 pe lista de discutii Alpinet si a fost reprodus cu permisiunea autorului.  A doua imagine este un fragment dintr-o fotografie apartinând lui Emilian Cristea si aleasă de acesta ca ilustratie la monografia "Piatra Craiului".

Alpine.t Mailing List
o lista de discutii pentru cei care iubesc Muntele
Abonare la:   alpinet2k-subscribe@egroups.com

 I I C   f e b r u a r i e / 2001 =cuprins= =continuare= =autor=