e-AlpinInfo e-AlpinInfo e-AlpinInfo   #7 / 2001

 
Configurare
Modele geodezice:
Aceste modele sunt aproximări ale formei si dimensiunilor Pământului. Forma Pământului este aproximată cu un elipsoid caracterizat de doi parametri: raza la ecuator si factorul de turtire. Există peste o sută de modele geodezice, multe tări folosind propriile lor modele care reflectă cel mai bine forma Pământului pentru teritoriul lor.
Atentie: Coordonatele măsurate pe un anumit model geodezic, luate si puse pe alt model geodezic dau nastere la erori de multe sute de metri. De aceea e bine sa fiti perseverenti în a folosi tot timpul acelasi model geodezic; deasemenea când schimbati coordonate (cu prietenii) trebuie să specificati si pe ce model au fost măsurate. De obicei se foloseste standardul international WGS-84 (World Geodetic System 1994). În caz că se foloseste o hartă care a fost creată dupa un model ce nu există în memoria GPS-ului se poate defini un model al utilizatorului specificând care este diferenta (în metri) între noul model si WGS84; trebuiesc introdusi cinci parametri: DX, DY, DZ (deplasarea punctului de referintă) si DA, DF (diferenta de rază si turtire a elipsoidului).
Tipuri de hărti (sisteme de coordonate):
Pentru exemplificare luăm un punct aflat undeva în orasul Galati.
1. latitudine/longitudine - cea standard, cunoscută de toată lumea (Pământul e împărtit în 360 de grade în longitudine si în cîte 90 de grade latitudine nordică si sudică)
Exemplu: N 45°25'49.7'' E 28°2'3''
2. UTM (Universal Transverse Mercator) - Pământul e împărtit în 60 de fâsii (a câte 6 grade) în latitudine (botezate cu numere în intervalul 1..60) si în zone de câte 8 grade în latitudine (botezate cu litere). Longitudinea se masoară în metri relativ la fâsia curentă, iar latitudinea în metri de la ecuator.
Exemplu: 35T 0580895 5031292
Explicatie: Prima parte (35T) reprezintă o încadrare grosieră pe Glob (aproape toată România se află în zonele 34T si 35T). Următoarele două numere reprezintă coordonatele precise (în metri): deplasamentul înspre Est în cadrul zonei si distanta de la ecuator. Fâsia T (orizontală) se întinde între paralelele 40 si 48; fâsia 35 (verticală) se întinde între meridianele de 24 si 30 de grade; mijlocul fiecărei fâsii verticale (în cazul nostru meridianul de 27 grade) se consideră având valoarea +500km.
Deci coordonatele din exemplu se află în zona (căsuta) 35T, cu deplasamentul de 80.895km Est (=580.895-500) în cadrul căsutei (fată de mijlocul fâsiei) si la distanta de 5031.292km fată de ecuator.

utmzone2 utmzoneex

3. MGRS (Military Grid Reference System) - Se aseamănă cu UTM, numai că există în plus încă o împărtire în "pătrătele" de câte 100x100km (botezate cu 2 litere), iar cele două numere care urmează sunt deplasamentele (în metri) în cadrul "pătrătelului"
Exemplu: 35T NL 80895 31292
Explicatie: Prima parte (35T) are aceeasi semnificatie ca la UTM, a doua (NL) reprezintă o împărtire în zone mai mici (de 100x100km) iar ultimele două semnifică faptul că, fată de coltul stînga jos al pătrătelului NL, punctul nostru se află la 80.895km înspre E si 31.292 înspre N.

Concluzii:
- coordonatele latitudine/longitudine sunt folosite pentru navigatia maritimă/aeriană; nu sunt adecvate pentru navigatia terestră pe distante mici. Închipuiti-vă cum sună ceva de genul: "Mai am de mers 5 grade, 25 de minute si 7 secunde în latitudine si 1 grad si 33 de minute în longitudine".
- pe distante scurte e convenabil să se foloseasca UTM sau MGRS (între ele diferentele fiind mici). De exemplu, dacă plecăm de la coordonatele 35T NL 80895 31292 si vrem să ajungem la 35T NL 82999 30000 (e deajuns să le scriem unele sub altele si să facem diferenta), rezultă că trebuie să parcurgem o distantă de 2104m înspre Est si 1292m înspre Sud.
- problemele legate de modelele geodezice si de tipurile si transformarile de coordonate sunt lucruri de detaliu, de care un utilizator normal de GPS nu se va lovi niciodată; nevoia cunoasterii lor apare pentru utilizatorii avansati mai ales atunci când îsi construiesc propriile hărti (sau le corecteaza pe cele deja existente din care multe sunt cu erori).

garmin2012XL
Din păcate hărtile de la noi nu au asemenea marcaje, iar putinele care au, le au în sistemul lat/long. Referitor la calculele de mai sus nu trebuie să vă faceti griji că le veti efectua vreodata de mână, e de ajuns să aveti cele două seturi de coordonate (de plecare si detinatie, în exemplul de fată) introduse în memoria GPS-ului (nu contează în ce format), si el vă va spune direct distanta dintre ele si în ce directie trebuie să mergeti ca să ajungeti dintr-un loc în altul.
Un lucru care ramâne necunoscut pentru mine este dacă hărtile românesti sunt WGS84 sau alt format. Neavând aceste informatii veti fi nevoiti (ca si mine) să vă calculati si trasati propriile repere pe hărtile existente. Ca sisteme de coordonate eu folosesc UTM si MGRS.


•  

  e-AlpinInfo   #7 / 2001 e-AlpinInfo e-AlpinInfo