=cuprins= =continuare= =autor= I I C   i u l i e - a u g u s t / 2001


Corecturi la o hartă
Dorel Gureanu  (Condor Club Arad)       


   Despre Parâng se pot spune multe si se pot scrie numeroase pagini care să evoce frumusetea peisajelor. Orice informatie actualizată despre acesti munti este binevenită si apreciată de cei care abordează potecile masivului.
   Marcajele turistice din Parâng sunt relativ bine întretinute. Pe lângă aceste marcaje un sprijin real l-ar putea oferi stâlpii cu săgeti indicatoare sau cei cu marcaje deoarece în timpul iernii semnele de pe pietre nu mai sunt de ajutor.
Parâng - harta corectată
   În ceea ce priveste hărtile care tratează si expun potentialul Muntilor Parâng situatia nu este prea multumitoare deoarece putinele aparitii (în colectia Muntii Nostri sau sub formă pliantă) sunt vechi si nu se mai găsesc pe piată. Cea mai recentă publicatie despre acest masiv este o hartă pliantă apărută în editura Garamond, în seria "Prin Muntii României" care vine să acopere golul existent. Este o hartă bună, lizibilă, dar din păcate contine si o neconcordantă cu situatia din teren. Mai putin important este să căutăm un vinovat, nici nu dorim aceasta, ci doar vrem să semnalăm si să informăm turistii care se aventurează pe creasta Parângului asupra acestui lucru.
   Este vorba de vârful Micaia (2170 m) care, conform hărtii mentionate, poate fi ocolit pe la nord pe o potecă urmărind o curbă de nivel, pe la liziera pădurii, traversând pâraiele Pristos si Hoampa si coborând în Curmătura Oltetului. Situatia din teren este diferită, marcajul fiind pe linia crestei, peste vârful Micaia. Am presupus că cei care au remarcat traseul de creastă au ales această variantă dar, în momentul în care, ajunsi acasă, am analizat si celelalte hărti ale Muntilor Parâng am constatat că de fapt marcajul urcă din saua dintre vârfurile Micaia si Musetoaia direct pe vârful Micaia, continuă pe linia crestei, depăseste vârful Pristos si coboară în Curmătura Oltetului.
   În concluzie, marcajul de creastă (bandă rosie) nu ocoleste vârful Micaia pe la nord ci îl escaladează cerând turistilor un efort nu tocmai mic. (vezi si harta atasată).



   Am dat fuga la "clasici" si iată ce am găsit (Nae Popescu, Parâng, colectia Muntii nostri #35):

   Creasta principală est-vest:
   [...]   Ne aflăm pe culmea principală, exact la jonctiunea muntilor Căpătânii cu muntii Parâng (nota IIC: în Curmătura Oltetului). Traseul continuă urmărind poteca marcată cu bandă rosie. După câteva minute, ea se ramifică: o potecă largă trece pe fata nordică si conduce la stâna Igoiul; o altă potecă, mai ingustă, intră pe fata sudică si duce, prin locuri priporoase, la stâna din Pisc. Traseul nostru merge exact printre ele, pe muchia principală. După o mică portiune cu molizi, urcusul ne scoate, fără potecă clară, pe culmea golasă a vârfului Curmătura (1825 m alt.). Pe vreme cetoasă trebuie să folosim busola. Cumpăna apelor este largă. Pe dreapta se află o căldărusă (Hoampa), iar pe stânga o zonă de stâncării. După un urcus prelung pe directia generală sud-est atingem vf. Pristosul (2075 m alt.). Dincolo de acesta, după o mică sa cu scochină, urcăm pe directia vest panta prelungă spre vf. Micaia (2170 m alt.). Din acest vârf coborâm apoi pe povârnisul sud-sud-estic până în saua Micaia, marcată de un lac crionival (1950 m alt.). În apropiere, pe dreapta, se află un izvor si bordeiul mioarelor.   [...]

   Cu mentiunea că descrierea de mai sus datează din anul 1986.
   Aceluiasi regretat autor îi apartine si schita din care am extras fragmentul de mai jos.
   (Nae Popescu, Parâng-Sureanu, seria Călăuza turistului, 1965).


Parâng - schita de Nae Popescu


 I I C   i u l i e - a u g u s t / 2001 =cuprins= =continuare= =autor=