=cuprins= =continuare= =autor= I I C   s e p t e m b r i e / 2001


Parcul national Retezat


   Rândurile următoare reproduc extrase din pliantul - bilet de intrare emis de către administratia Parcului national Retezat. În vederea editării unui nou pliant administratia parcului solicită propuneri de îmbunătătire din partea tuturor celor interesati. Propunerile pot fi trimise la sediul din Deva, strada Mihai Viteazul nr.10, cp: 2700, fax 054-224599, sau prin e-mail la pnretezat@smart.ro.


Reguli de vizitare
extrase din Regulamentul de organizare si functionare a Parcului national Retezat

1.  Pentru vizitarea parcului se percepe o taxă la punctele de intrare în parc: Cârnic, Gura apei, Rotunda, Gura Zlata, canton silvic Câmpusel, cabana Buta, cabana Baleia, Râusor.
2.  Vizitarea parcului este permisă numai pe potecile marcate.
3.  Camparea este permisă la: cabana Pietrele, Poiana Pelegii, Bucura (lângă refugiul Salvamont), cabana Gura Zlata, Zănoaga, punctele de campare amenajate pe drumul forestier Lăpusnicu Mare, cantonul silvic Câmpusel, cabana Buta, cabana Baleia, cantonul silvic Stâna de râu (informatii suplimentare se pot obtine la punctele de control).
4.  Locurile în care sunt amenajate vetre de foc sunt: cabana Pietrele, cantonul silvic Câmpusel, cabana Buta, cabana Baleia, Poiana Pelegii.
5.  Accesul în Rezervatia stiintifică Gemenele este permis doar cu autorizatie eliberată de Academia română.
...si povesteste mos Costea...

   Împărătea pe atunci, prin Tara Hategului, Alb-Împărat, care îsi avea scaunul domniei nu mult departe de Sălas; ai văzut cetatea de la Mălăesti; bună-mea spunea că acolo ar fi fost tronul împărătiei.
   Si avea Alb-Împărat o mândrete de fată, frumoasă ca o cadră. Era asa de frumoasă domnita, că i se dusese vestea peste nouă mări si nouă tări...
   Bune ar fi fost toate la curte dacă, prin tinuturile împărătiei, n-ar fi vietuit o dihanie cum n-o mai văzut până atunci nici un pamântean. Era dihania asta un zmeu năpraznic care numai de blestemătii se tinea câtu-i ziulica de mare. Ba si noaptea n-avea hodină, că asa sunt zmeii, mai mult în negură isi fac de cap. La fiecare conac al zilei si la miez de noapte, înghitea, bala - către sfârsitul prânzului si apoi la terminarea cinei - si câte o codană de fată...
   O pus atuncea împăratul strajă împătrită pe lângă domnită, că înfricosată teamă i se mai făcuse ca să nu-i piardă si lui, balaurul, fata...
Retezat: Peleaga / foto: Piotr Szucki Retezat: Peleaga / foto: Piotr Szucki
   


 I I C   s e p t e m b r i e / 2001 =cuprins= =continuare= =autor=