=cuprins= =continuare= =autor= I I C   s e p t e m b r i e / 2001


Un altfel de Retezat



   În partea de sud a Retezatului există o zonă care face notă aparte în peisajul binecunoscut. Turnuri zvelte, creste ascutite, suple, pereti spectaculosi, brâne, canioane, portiuni de chei, dezvoltări carstice specifice, o bogătie florală deosebită. Este împărătia calcarului cuprinsă între creasta Plesa-Piule si terminându-se tocmai în saua Soarbele, la trecerea în masivul Godeanu. Zona, cunoscută si sub denumirea de Retezatul mic, este mai putin circulată. În ciuda unor locuri de mare frumusete, crestele si căldările nordice ale masivului constituie o concurentă greu de înfrânt. Pentru drumetul pornit fără grabă si atent la detalii Retezatul mic este însă o bijuterie la care va reveni fără îndoială.
   
IIC vă propune acum doar o scurtă apropiere de această lume, un prim contact. Mergeti acolo, cercetati, si comorile vi se vor dezvălui treptat, chiar dacă pentru aceasta vor fi necesare mai multe incursiuni.



   Pornim din saua Plaiul mic (1879m), răscruce importantă de poteci. Am ajuns aici fie venind de la cabana Buta, fie dinspre Poiana Pelegii, fie pe poteca ce urmează creasta sudică a masivului, dinspre vârful Custura. Locul oferă o priveliste coplesitoare asupra căldării si văii Bucurei aflată spre nord, dincolo de valea Lăpusnicului mare. Ochii fug când spre dreapta, spre valea Pelegii, când spre stânga către 'blana' de jnepeni din care ies lespezile Cozii Slăveiului.
Retezat: spre Bucura din Plaiul mic - foto: Corneliu Florea

Retezat: spre Bucura din Plaiul mic / foto: Corneliu Florea
Chiar în sa este un indicator menit să-l pună pe gânduri pe cel mai putin obisnuit cu geografia locurilor: spre sud-vest, directia noastră de mers, durata traseului se măsoară în ...zile.
   Nu intentionăm să ajungem până în Valea Cernei asa că o pornim agale prin iarbă si printre jnepenisuri pe poteca marcată cu bandă rosie si triunghi albastru. Undeva în dreapta lăsăm în urmă un platou pe care se află mici tăuri, Lacurile Păpusii. Urcăm usor. Spre stânga pleacă potecuta ce duce la vârful Buta (1971m). Drumul nostru se strecoară printre jnepeni urmând culmea masivă a Drăcsanului. În fată si spre stânga apar gurguiele de bolovani care marchează vârful Drăcsanul (2080m).
   Coborâm pe urmele unui vâlcel atenti să nu ne fure potecile ciobănesti pe care le întâlnim la tot pasul. Poteca marcată este clară dar pe vreme rea si cu ceată pot sa apară si probleme de orientare din cauza lipsei unor repere foarte evidente. Un izvor cu nume ciudat iese în apropierea potecii: La Bolborosi. Denumirea provine de la bulele de aer care apar în găvanul de obârsie. Dacă dulăii de la stâna din apropiere ne permit facem un mic popas pentru reîmprospătarea rezervelor de apă.

   ...si-o pornit apoi în munte, mai sus de Tismana, ca să dea ochi cu balaurul...
   L-o fost găsit dormind pe Oslita. Si o purces atuncea voinicul la luptă cu jivina, dar nu chiar de-a pieptul. Întâi si mai întâi o scobit Iovan-Iorgovan o gropană largă si în afund, de-o incăput el în gropană de-a călarea. De acolo, din găvan - de la scuteală, ca să nu-l răpună zmeul când o fluiera năbădăios din coadă - o slobozit făt-frumosul nostru, pe rând, săgetile din struna întinsă a arcului.
Si fitece săgeată s-o infipt în câte un ochi al jivinei, până ce-o terminat Iovan toate săgetile. Dar un ochi tot i-o rămas balaurului, căci voinicului i-o lipsit o săgeata din tolbă.
Retezat: Albele / foto: Laura Sârbu Retezat: Albele / foto: Laura Sârbu
   De mare aliman s-o zvârcolit năpraznic bala, o încopciat muntele cu coada si s-o zvârlit departe, până hăt pe Borăscu, - unde - ca să-si ostoiască aleanul si să-si mai aline durerea - o borât si capre si cireadă si bouari si tot ce hulpise nesătiosul.
   În zborul ager al armăsarului, suierând voios din frunză, o ajuns Iovan mai dincolo de Albele, unde se oplosise bala tămăduită de pacostea rănilor. Dar ochii îi avea însutiti căci - în locul fiecăruia dintre cei săgetati de Iovan si din sământa celui rămas teafăr - îi crescuseră jivinei câte zece ochi bulbucati cât cepele de mari. Si pe nări vărsa bala foc si pară, de părea o altă-aia, gadină cum nu mai vazuse voinicul vreodată...


 I I C   s e p t e m b r i e / 2001 =cuprins= =continuare= =autor=