e-AlpinInfo e-AlpinInfo e-AlpinInfo   #11 / 2001

Alpinism la Băile Herculane
(continuare)

   Creasta haiducilor

   Este un traseu de cătărare liberă desfăsurat în Peretele de la Grota Haiducilor pe o lungime de 5 lungimi de coardă si vizează iesirea în creasta Muntilor Cernei. Premiera a fost efectuată de Bruno Adamcsek si Dusan Nicolicin.
Gradul de dificultate: 4B, cu pas de VI-.
   Sunt recomandate utilizarea nucilor, friend-urilor sau a unor bucle pe după pomii din traseu, numărul de pitoane fiind totusi scăzut de pitoane. De asemenea este necesară cătărarea cu atentie deoarece traseul se află deasupra soselei si orice piatră căzută poate provoca accidente.
Acces: Din soseaua Băile Herculane-Baia de Aramă, trecând de Hotelul Roman si apoi pe la baza traseului Haiducii, dupa circa 20 de metri, urmând un hătas spre dreapta se ajunge la baza unui vâlcel abrupt care, după ce urcăm o diferentă de nivel de circa de 15 metri, ne duce pe o platformă orizontală cu un pom.
Lungimea 1: De pe platforma cu pom se pleacă urmând o fisură cu prize multe si prevăzută cu două pitoane, se trece peste o creastă apoi se urmează o fisură paralelă cu linia crestei până la întinderea corzilor. Regruparea se face la un pom si un piton.
Lungimea 2: Se trece peste un pasaj compus dintr-o placă fără prize si usor surplombată apoi se continuă în sus, cu asigurări la pitoanele rare si la pomi (eventual nuci si friend-uri suplimentare). Regruparea se face după 40 de metri.
Lungimea 3: Continuă tot la verticală si, după trecerea unor pasaje care necesită cătărare de finete, din păcate destul de psihologice (fără asigurare), iese în creastă pe vârful unui tanc, unde regrupăm.
Lungimea 4: Urmează o creastă aproximativ orizontală trecând pe la baza unui pinten si apoi pe o brână care va fi urmată pe o distantă de circa 10 metri până la baza unei fisuri unde regrupăm.
Lungimea 5: Urcăm pe această fisură si iesim pe creasta pintenului unde traseul ia sfârsit.
Retragerea: Se coboară de-a lungul vâlcelului din dreapta, trecând pe lângă Avenul lui Adam, cu atentie la grohotis si cu două rapeluri se iese la punctul de plecare si apoi în sosea.

Zona Grotei haiducilor - schită
•  

  e-AlpinInfo   #11 / 2001 e-AlpinInfo e-AlpinInfo