logo Invitatie in Carpati

An 1 / #3 decembrie 1997


advertise here

rotravel (publicitate)

=drumetie= =turism= =alpinism= ANTREC Romania (publicitate)
=cuprins= =autor=



















Invitatie in Carpati - un e-zine in limba romana

se distribuie gratuit


CUPRINS ( nr. 3/ 1997 )

logo
=coperta= =continuare= =autor=



















Trei...

Spre Obirsia Ialomitei

Valea Doamnelor


Mare problema cu acest numar trei. Incotro o luam? Sa fie Piatra Craiului, sau Retezat, sau poate Paring, sau Rodna, sau Ceahlau, sau... Uff, grea alegere! Si, cum patesc deobicei nehotaritii, am ramas pe loc. Adica tot in Bucegi. Mai stam putin pe aici, pina se aseaza zapezile. Iar, daca tot am ramas, nu strica sa ne amintim de drumurile verii trecute sau sa ne facem planuri pentru vara viitoare. Muntele e generos, avem de unde alege. De data aceasta vom strabate o vale din Abruptul Caraimanului, cu nimic mai prejos decit cea din luna trecuta. La fel de spectaculoasa dar si la fel de pretentioasa cu cel care se incumeta sa o parcurga. Sfatul nostru ramine acelasi: nu va aventurati la drum daca nu aveti pregatirea si experienta necesara. Respectul fata de Munte consta si in stiinta de a-ti alege drumuri pe masura propriilor forte. Drum bun !

*****

Pentru ca sintem in Decembrie, ultima luna inainte de sosirea noului an si luna in care cu placere oferim cadouri celor apropiati, "Invitatie in Carpati" v-a pregatit o surpriza. In plus fata de editia obisnuita, pe care tocmai ati primit-o, vi se pregateste si o a doua editie, speciala.
Ce va cuprinde numarul suplimentar?
Hmmm..., ce fel de surpriza ar mai fi daca v-as spune?

Grig

=cuprins= =continuare= =autor=



















Ascensiune in Caraiman - Valea lui Zangur/Briul Portitei

Caraiman - versantul estic         (adaptare dupa Walter Kargel)

Caraiman - versantul sudic        (adaptare dupa Walter Kargel)

Virful Picaturii si Coltul Strungii - Niculae Baticu

Virful Picaturii si Coltul Strungii


Pornind din Busteni ne indreptam catre pirtia de schi Kalinderu, pe care urcam pina in locul unde aceasta traverseaza un mic uluc cu apa. Din acest loc ne orientam spre dreapta, urmind o poteca ce a fost cindva marcata (cruce rosie). Poteca traverseaza prin padure, scotindu-ne in cele din urma in firul adincit al Vaii Seci a Caraimanului. In continuare vom porni voiniceste sa escaladam aceasta vale, direct pe firul ei. Va trebui sa depasim o serie de saritori care ne vor pune la incercare indeminarea. Doua dintre ele sint ceva mai inalte. Prima are aproximativ 15 metri si poate fi trecuta direct sau poate fi ocolita prin stinga. Cea de a doua este situata amonte de un vilcel, afluent pe stinga al Vaii Seci, numit Vilcelul Strungii Mari. Ascensiunea ei se termina in punctul in care, in stinga noastra, intilnim intrarea in Valea lui Zangur, de altfel prima vale care se deschide in aceasta parte. In dreapta se inalta spectaculos Virful Picatura, Strunga Mare, Coltul Strungii, Turnul Albisoarelor si peretele sudic al Crestei Picaturii. In continuare traseul ales paraseste Valea Seaca a Caraimanului, urmind firul Vaii lui Zangur. Depasim primele obstacole catarindu-ne. Valea devine ceva mai primitoare, cu fete inierbate si chiar cu jnepeni. Urcam continuu pina ne apropiem de obirsia vaii, unde vom intilni un hatas ce vine din dreapta, dinspre Valea Seaca, strabatind Briul Portitei. Ne inscriem pe Briul Portitei catre stinga ajungind curind la surpriza traseului, Portita Caraimanului, o fereastra naturala care ne va permite sa ne continuam drumul pe fata sudica a muntelui.

Timp necesar pina la Portita Caraimanului: 4 - 5 ore. Gradul de dificultate al traseului parcurs: 1A.


Depasim Portita si ne continuam drumul pe versantul sudic, pe sub Peretele Portitei, pina intram in Valea Spumoasa. Atentie: coborirea pe Valea Spumoasa este foarte periculoasa din cauza unei mari rupturi de panta aflata jos, inainte de confluenta cu Valea Caraimanului (Jepilor). Desi Valea Spumoasa este cotata tot cu gradul 1A, parcurgerea ei se face folosind variante ocolitoare. Noi ne vom continua drumul traversind Valea Spumoasa catre Creasta Brinelor. Dupa ce depasim si Creasta Brinelor, firul potecii coboara pe pajistile in panta pina ajunge in Valea Caraimanului (Jepilor), imediat sub cascada.

Timp necesar de la Portita Caraimanului pina in Valea Caraimanului (Jepilor): 1.5 - 2 ore. Grad de dificultate: 1A


Ajunsi in Valea Caraimanului (Jepilor) ne intilnim cu poteca turistica marcata (cruce albastra). Urmind-o in sus, dupa ce depasim citeva portiuni roase de intemperii dar si de neglijenta omului, vom iesi repede in Saua Mica a Caraimanului, la Cabana Caraiman . In jos, strabatind firul vaii si, in ultima parte, coastele muntelui Jepii Mici vom sosi inapoi in Busteni in aproximativ 2 ore de la momentul intrarii pe marcajul turistic.


Din motive de spatiu atit harta cit si descrierea cuprind numai citeva din elementele traseului. Ascensiunea Vaii lui Zangur si parcurgerea Briului Portitei sint recomandate numai drumetilor cu o buna conditie fizica si care au mai parcurs trasee montane dificile. Nu iesiti din traseu incercind variante despre care nu detineti informatii. Evitati parcurgerea drumului iarna sau pe vreme nefavorabila.


Duratele ascensiunii indicate in descrierea traseului sint orientative. Ele depind foarte mult de pregatirea si numarul participantilor.

=cuprins= =continuare= =autor=



















Casa Pestera (1923)

"Casa" Pestera

1923

Cabana Pestera (1953)

Cabana Pestera

1953

Hotel Pestera (1978)

Hotel Pestera

1978

Cabana Pestera

Situata pe valea superioara a Ialomitei, in Poiana Crucii, la poalele muntelui Cocora, in imediata apropiere a Cheilor si Pesterii Ialomitei.

Altitudine: 1610m

Acces: din Busteni, poteca marcata (cruce albastra) pe valea Jepilor, pe sub linia de telecabina Busteni-Babele, pe la cabana Caraiman, cabana Babele(2200m) si apoi, in coborire, pe Piciorul Babelor sau: din Bran (Simon), poteca marcata (punct rosu) prin Poiana Gutanului, saua Strunga (1901m), cabana Padina (1525m).

Istoric:

Prima constructie a fost inaugurata la 21 septembrie 1923. Ea apartinea asociatiei turistice "Hanul Drumetilor", societate pe actiuni infiintata in 1921 si avind drept scopuri turismul si protectia naturii. Asociatia se va transforma in 1926 in "Turing-Clubul Romaniei" preluind si patrimoniul, inclusiv Casa Pestera. Printre cabanierii perioadei de inceput se numara si legendarul Niculaie Butmaloiu. In februarie 1940 vechea cabana din lemn este distrusa de un incendiu. In acelasi an, in aprilie, "Turing - Clubul" incepe constructia unei noi cabane situata pe acelasi amplasament. Noua cladire avea parterul din piatra si etajul din lemn. Cabana va rezista in aceasta forma pina in septembrie 1970, cind va fi din nou distrusa de un incendiu. Intre 1970 si 1978 casa de adapost functioneaza in patru baraci construite linga ruinele vechii cabane. Continuitatea este asigurata prin eforturile unui alt cabanier inimos, nea Nelu Soric, din Risnov. In 1974 incepe constructia actualului hotel. Inaugurarea a avut loc la 31 decembrie 1978. Desi mult mai incapator si cu un grad sporit de confort, hotelul, prevazut cu 9 etaje, este departe de echilibrul si perfecta integrare in peisaj a cladirii realizate de "Turing - Clubul Romaniei" in 1940. Facilitarea accesului prin realizarea liniei de telecabina Babele-Pestera si prin deschiderea drumului auto care ocoleste platoul Bucegilor peste muntele Dichiu a adus dupa sine toate "binefacerile civilizatiei". Ramine insa "Pestera", un nume de referinta al istoriei drumetiei montane in Carpati.

=cuprins= =continuare= =autor=



















Informatii

Muntii Carpati numarul 3/decembrie 1997 se afla inca la tipografie. Am sa profit de lipsa de punctualitate a tipografilor pentru ca sa raspund la citeva din intrebarile pe care le-am primit in legatura cu aceasta publicatie. Revista este rezultatul efortului unor iubitori ai muntelui sprijiniti de un sponsor generos. Citeva nume, intr-o ordine intimplatoare: Ica Giurgiu - speolog, presedinte al Clubului "Emil Racovita" din Bucuresti, membru in Comisia pentru Mari Pesteri a Uniunii Internationale de Speologie, Nae Popescu - presedinte al Federatiei de Turism Sportiv, important autor de ghiduri montane, Ionel Coman - alpinist cu premiere celebre, nume intrat in istoria alpinismului romanesc, Walter Gutt - alpinist, speolog, salvamontist, mare colectionar de piese tehnice alpine, Mircea Opris - presedinte al Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani, maestru al sportului cu numeroase premiere in Carpati, Balcani, Alpi, Dan Vasilescu - vicepresedinte al Federatiei Romane de Alpinism si Escalada, maestru al sportului cu peste 50 de premiere. Si altii, de acelasi calibru.
Prin bunavointa domnului Ica Giurgiu, care este si director al revistei, sint in masura sa va ofer urmatoarele informatii. Fiind o publicatie specializata si avind un tiraj inca mic (numarul 3, 8000 de exemplare), metoda cea mai sigura de a primi revista este abonamentul. Cum se face un abonament?
Pentru cititorii din Romania: se trimit, prin mandat postal, 12000 lei pe adresa: Dragos Dumitriu, strada Matasari, nr.4A, sector 2, cod 73228, Bucuresti. Se scrie citet pe mandat numele, adresa si, daca este posibil, numarul de telefon al abonatului. Suma reprezinta costul abonamentului pentru trei luni. Pe spatele mandatului, la rubrica de Corespondenta, se scrie cu ce numar (luna) doriti sa inceapa abonamentul. Revista va fi expediata prin posta, in plic inchis.
Pentru cititorii din alte tari: pretul unui numar este de 2$ (US Dollar), incluzind si costul expedierii. Banii se trimit pentru:
account name: Concept LTD SRL, Calea Victoriei 63-81, sc.C, et.5, ap.16, sector 1, Bucuresti, Romania
account no.: 1347-1, Banca Turco-Romana Bucuresti, str. Ion Campineanu, nr.16, sector 1
SWIFT: BTRCROBU
Pentru alte informatii folositi telefoanele redactorilor: (401)-6354587 sau (401)-6835103.
Adresa redactiei este cea indicata la abonamentele pentru Romania.

Nota: Singurele legaturi intre
Muntii Carpati si Invitatie in Carpati sint tematica, sprijinul si simpatia reciproca.

=coperta=

=cuprins= =autor=



















Din partea autorului:

Grup ROLF - publicitate E-zine realizat dupa o idee a d.lui Grigore Sarbu ( Grig ).

Observatiile dumneavoastra sint asteptate la adresa grig@TheOffice.net.

Primim cu placere orice fel de materiale care se incadreaza in tematica publicatiei. Va rugam sa luati legatura cu noi inainte de a trimite materiale spre publicare. Calea? Aceeasi: prin e-mail.

Materialele trimise nu se returneaza. :-)

Incurajam orice forma de redistribuire. Singura conditie pe care o punem consta in pastrarea formei si a continutului nemodificate.

Daca doriti sa renuntati la abonament, puteti sa o faceti oricind trimitind un mesaj avind drept subiect unsubscribe iic la aceeasi adresa: grig@TheOffice.net.

=coperta= =cuprins=






















advertise here Spatiul marcat este destinat publicitatii. Daca sinteti interesati, cautati-ne pentru detalii. Cum? Simplu. Transmiteti un mesaj la adresa grig@TheOffice.net , specificind in cimpul 'subject' sintagma publicitate iic.
=coperta= =cuprins= =autor=


























Grupul de firme ROLF :


Produce si instaleaza:
  1. carti de identitate
  2. incuietori cu cifru
  3. sisteme de pontaj
  4. sisteme de securitate
    • control acces
    • anti-incendiu
    • anti-efractie
    • CCTV
Bucuresti

strada Romulus nr. 24

tel./fax 401-620.46.34

ROLF INDUSTRIAL ROLF CONTROL ACCESS
=coperta= =cuprins=


















ANTREC Romania : Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural

  • organizatie neguvernamentala, apolitica, non-profit
  • membra a Federatiei Europene de Turism Rural "EUROGITES"

25 de filiale va stau la dispozitie pentru organizarea unei vacante de neuitat.

Informatii:

Bucuresti, INFMT(hotel Turist), bd. Poligrafiei 3-5, sector 1, cam. 46,23, PO Box: 22-259

tel.: 40-1-2224468/548, tel./fax: 40-1-2228322

Informatii si rezervari:

Bucuresti, calea Stirbei Voda 2-4 (Agentia LAR Tours, biroul ANTREC)

tel.: 40-1-6153206, 40-1-6153276, fax: 40-1-3120148

E-mail: antrec@rolink.iiruc.ro

=coperta= =cuprins=

















Romanian Travel Guide

Un ghid pentru a vizita Romania!

Organizam vizita dumneavoastra:
  • tururi
  • programe de sfarsit de saptamana
  • calatorii in scop de afaceri
  • Prin noi:
  • beneficiati de tratament in statiunile din Romania
  • intrati in legatura cu Agentiile de Turism din Romania
  • faceti o rezervare direct, folosind sistemul nostru online
  • inchiriati o masina
  • .... toate acestea le puteti afla in "Romanian Travel Guide" rotravel (link)
    Va asteptam la adresa:

    http://www.rotravel.com/

    E-mail:

    webmaster@rotravel.com

    Adresa noastra:

    Norbert Computer

    Str. Lunga 160, 2200-Brasov, Romania

    Telefon: 0040-68-410297 Fax: 0040-68-410298

    =coperta= =cuprins=