logo Invitatie in Carpati

An 2/ #2 (februarie) 1998


advertise here =drumetie= =turism= =alpinism=
=cuprins= =autor=



















Invitatie in Carpati - un e-zine in limba romana

se distribuie gratuit


CUPRINS ( nr. 2/ 1998 )

logo
=coperta= =continuare= =autor=



















Ianuarie 1998. Costila plinge. A plecat dintre noi Niculae Baticu.

Niculae Baticu
=cuprins= =continuare= =autor=



















Retezat...

Caldarea Riului Barbat - V.Craciun

Caldarea Riului Barbat


Plutire peste creste - V. Craciun

Plutire peste creste





Lacuri intinse :
Bucura
Zanoaga
Lacul Negru
Galesu
Slavei
Ana

88.61 ha
65.09 ha
40.48 ha
36.80 ha
32.78 ha
31.38 ha




Lacuri adinci :
Zanoaga
Lacul Negru
Bucura
Zanoaga Mica
Ana

29 m
25 m
16 m
13 m
12 m



Lacuri ca-n basme :

.............

=cuprins= =continuare= =autor=



















Retezat - Valea Galesului/Virful Mare (iarna)

Retezat - Galesu/Virful Mare

(Duratele ascensiunii indicate in descrierea traseului sint orientative. Ele depind foarte mult de pregatirea si numarul participantilor, de starea zapezii si de conditiile atmosferice.)

Din motive de spatiu, atit harta cit si descrierea cuprind numai citeva din elementele traseului.

Drumul descris este recomandat numai drumetilor cu o buna conditie fizica, care au mai parcurs trasee montane dificile pe timp de iarna si care dispun de un echipament corespunzator.
Echipamentul obisnuit de iarna trebuie completat cu o pereche de coltari, un piolet usor, o cordelina, ochelari de soare cu lentile fumurii .

Punctul de pornire: complexul Cabana Pietrele (1480m).

Traseu dificil.

Conditii obligatorii: cunoasterea traseului pe timp de vara, experienta anterioara in strabaterea traseelor alpine de iarna, echipament corespunzator, vreme stabila, cu zapada bine asezata si temperaturi scazute.

Pentru inceput traseul urmeaza prin padure poteca turistica de vara (marcata cu triunghi rosu). Trecem de ramificatia spre caldarea Pietrele (dreapta), apoi de firul piriului Pietrele. Urcam pe versantul drept al vaii Pietrele si, in scurt timp, depasim ramificatia spre caldarea Vaii Rele (dreapta). Coborim in firul vaii si continuam in urcus pe versantul drept. Depasim si firul vaii Galesului. Urcusul continua pe coasta muntelui Galesul pina intilnim poteca de acces la Taul dintre Brazi. Sintem cam la 1650 m altitudine si au trecut aproximativ trei ore de cind am plecat de la cabana. Vom continua sa mergem pe drumul spre lacul Galesul. Padurea se rareste si iesim curind la limita sa superioara. Daca pina aici am avut doar de luptat cu nametii, in continuare va trebui sa fim si foarte atenti la evitarea posibilelor culoare de avalansa. Pentru aceasta vom merge cit mai pe dreapta, cit mai aproape posibil de firul piriului Galesul dar fara a cobori in jghebul acestuia. Continuam sa urcam pina atingem treapta de jos a caldarii glaciare (La Oboare). De aici incolo valea se largeste si ne putem indeparta de versantii primejdiosi. Dupa aproape cinci ore de mers ajungem si la treapta glaciara ce adaposteste lacul Galesu (2040m) pe care il ghicim pe undeva pe sub stratul de zapada. Ne abatem din nou spre dreapta pentru a evita posibilele culoare de avalansa. Ne cautam drum prin mijlocul caldarii lacului Galesu catre pragul care marcheaza caldarea Fundul Galesului. Ajunsi aici (2170 m) putem admira in voie spectacolul oferit de Virful Mare, de Custura Portilor Inchise sau de Capul Vaii Rele. Mai departe traseul devine ceva mai "tehnic". Putem sa ne multumim cu atit si sa facem cale intoarsa. Daca experienta, conditia fizica si echipamentul ne ajuta putem sa mergem mai departe. Ne punem coltarii si ne cautam drum catre Saua Virfului Mare, care se zareste cu aproximativ 170 m mai sus. Se va cauta evitarea jgheaburilor si a pantelor luminate de soare. Intersectam poteca ce vine din Saua La Zanoagele Galesului (triunghi rosu, banda rosie) urcind numai direct, in nici un caz in serpentine. Ajungem in Saua Virfului Mare (2345 m) coplesiti de efort dar si de privelistea grandioasa care se deschide. De aici si pina la Virful Mare se intinde o muchie ascutita, cu zone de stinca si cu cornise de zapada. E necesara asigurarea in coarda. Se vor evita cu grija cornisele care se formeaza indeosebi pe partea dreapta (est). Dupa sase-sapte ore de mers (de la cabana) ajungem si la tinta propusa: Virful Mare - 2463 m. Intoarcerea se va face folosind drumul pe care am venit, cu mare atentie si cu asigurare, folosind pioletul si coarda. Din fundul caldarii putem sa folosim schiurile marind astfel si viteza de deplasare. Din nou avem grija sa evitam apropierea de versanti. Dupa un total de zece-unsprezece ore de mers ajungem inapoi la cabana Pietrele.

Atentie la zonele / conditiile care favorizeaza producerea avalanselor !

=cuprins= =continuare= =autor=


















Dupa cum ati putut observa, traseele montane pe care le propune "Invitatie in Carpati" nu sint chiar plimbari turistice obisnuite. Avind diverse grade de dificultate, de regula mai ridicate decit cele pe care le intilniti in ghidurile turistice uzuale, parcurgerea lor in conditii de siguranta deplina este conditionata de mai multi factori: experienta, pregatire fizica buna, echipament adecvat, o anumita disciplina a mersului pe munte. Sau, altfel spus, respectarea cu strictete a legilor nescrise ale Muntelui. In fiecare descriere de traseu am introdus si avertismentele pe care le-am considerat neaparat necesare.
Nu stiu cine sinteti, dar plec de la premisa ca accesul la informatie (de orice fel) trebuie sa fie liber. Consider ca cititorii acestui e-zine au suficient discernamint pentru a se putea opri atunci cind drumul aflat in fata lor le depaseste posibilitatile sau cind riscurile devin nejustificat de mari.
De ce va plictisesc (poate) cu aceste precizari ? Pentru ca, din nefericire, si in aceasta iarna nerespectarea legilor de care aminteam mai sus a dus la producerea unor tragice accidente. Fie in Fagaras, fie in Bucegi, fie in alte parti, Muntele trebuie tratat cu respect. Iar recenta tragedie petrecuta in Valea Malinului (Costila), in care nu mai poate fi vorba de amatorism sau de lipsa de experienta, ar trebui sa dea tuturor de gindit.

Grig
Vine primavara ! ULTIMA ORA:

...Vine PRIMAVARA !
=cuprins= =continuare= =autor=



















Informatii


Cu oarecare intirziere a aparut si primul numar din acest an, 4 (Ianuarie 1998), al revistei Muntii Carpati. S-au produs citeva modificari, unele in bine, altele... Revista are acum 100 de pagini. Din pacate, aceasta nu este singura schimbare. Pretul a devenit 10000 lei pentru un exemplar la chiosc sau 7500 lei exemplarul pentru abonati. Se pot face abonamente pentru trei sau sase luni.
In ceea ce priveste modalitatile de abonare, acestea au ramas neschimbate.

Pentru alte informatii puteti apela la dl. Noni Vocheci, tel. 401-3123918.

Muntii Carpati #4(1/1998) - coperta 1

    Din cuprinsul ultimului numar:

    • Fagaras/Muchia Dragusului - Ciprian Teodorescu, Eugen Ionescu
    • Baiului/Traseu pe schiuri - Mihai Sarbu
    • Paring/Virful Papusa - Danut Calin
    • Medalion Muntii Rodnei
    • Ceahlau/Panaghia - Nae Popescu
    • Piatra Craiului/Pe creasta nordica - Lajos Dukret
    • Tarcu/De la Cuntu spre creasta - Danut Calin
=coperta= =cuprins= =autor=

















Din partea autorului:


Virful Mare - V.Craciun

Retezat - Virful Mare (2463m)
E-zine realizat dupa o idee a d.lui Grigore Sarbu (Grig).

Observatiile dumneavoastra sint asteptate la adresa grig@TheOffice.net.

Primim cu placere orice fel de materiale care se incadreaza in tematica publicatiei. Va rugam sa luati legatura cu noi inainte de a trimite materiale spre publicare. Calea? Aceeasi: prin e-mail.

Materialele trimise nu se returneaza. :-)

Incurajam orice modalitate de redistribuire. Singura conditie pe care o punem consta in pastrarea formei si a continutului nemodificate.

Daca doriti sa renuntati la abonament, puteti sa o faceti oricind trimitind un mesaj avind drept subiect unsubscribe iic la aceeasi adresa: grig@TheOffice.net.

=coperta= =cuprins=






















advertise here Spatiul marcat este destinat publicitatii. Daca sinteti interesati, cautati-ne pentru detalii. Cum? Simplu. Transmiteti un mesaj la adresa grig@TheOffice.net , specificind in cimpul 'subject' sintagma publicitate iic.
=coperta= =cuprins= =autor=