logo Invitatie in Carpati 

An 2/ #6 (iunie) 1998


=drumetie= =turism= =alpinism=
=cuprins= =autor=














Invitatie in Carpati- un e-zine in limba romana

se distribuie gratuit


CUPRINS ( nr. 6/ 1998 )

logo
=coperta= =continuare= =autor=














De tot felul...


In pauza dintre doua meciuri de fotbal putina racoare nu strica nimanui. Se apropie vremea vacantei, pentru unii chiar a inceput, facem planuri, consultam harti, ne rostuim echipamentul.
Carpatii ne asteapta!


Pina la momentul in care vom pune bocancii din nou sa dam o fuga pe WEB in cautare de idei. 

Prin ceata pe Drumul lui Deubel 
Pe Drumul lui Deubel (Piatra Craiului)
http://ourworld.compuserve.com/homepages/EWP_UK/fargdos.htm 
O firma de turism specializata in organizarea de drumetii montane cu ghid prezinta amatorilor din Marea Britanie si nu numai lor, printre alte trasee in diverse zone ale globului, si un itinerar in Carpatii Meridionali. Traseul propus incepe din Valea Prahovei (Sinaia) si se sfirseste in Valea Oltului, trecind peste Bucegi, Piatra Craiului si Fagaras. Este prezentat programul pe zile al excursiei, o buna sursa de inspiratie pentru cei care sint in cautare de asa ceva. Ghidul recomandat este un nume bine cunoscut printre montaniarzii romani:   Andrei Beleaua. 


Pentru speologi: Bogdan Onac ofera o prezentare generala a carstului romanesc (Outline of Romanian Karst) la 
http://www.uib.no/people/nglbn/romspel.htm

 

La capatul lumii (Piatra Craiului - Creasta Sudica) 
La capatul lumii (Piatra Craiului/Creasta Sudica)
"De ce sa mergi pe munte in Romania? Pentru ca este frumos, ieftin si oamenii sint draguti." 
(Why go hiking in Romania? It is beautiful, inexpensive, and the people are nice.) 
Rindurile de mai sus ii apartin lui Thomas J. Herbert (University of Miami) si sint concluzia la care a ajuns in urma unor drumetii prin Carpati. 
http://fig.cox.miami.edu/Faculty/Tom/personal/ 
romania/romhike.html 


Un alt drumet din lumea mare care a simtit nevoia sa impartaseasca si altora din experienta sa acumulata in Carpati (in Apuseni de aceasta data) este si olandezul Pieter Schoe. Imagini gasiti la http://www1.tip.nl/~t021360/romania/tekst.html 
Daca nu va descurcati prea bine in olandeza exista si o varianta in limba engleza.
Spre Timbale (Piatra Craiului - Creasta Nordica) 
Spre Timbale (Piatra Craiului)


Adresele recomandate mai sus mi-au atras atentia prin inedit. Pentru a restabili putin echilibrul va sfatuiesc sa mai faceti o vizita si la http://therion.minpet.unibas.ch/minpet/gallery/index.html 
Chiar daca nu veti intilni Carpatii ci Alpii elvetieni nu ezitati sa vizitati fiecare "camera" pe care o veti intilni. 
Pagini sobre adapostind citeva imagini superbe.

Grig 

=cuprins= =continuare= =autor=















O propunere pentru vacanta

Daca nu v-ati hotarit incotro sa va indreptati in aceasta vara, Mihai Badralexe (Bucuresti)
va face urmatoarea propunere:
Invitatie la aventura

Intre 17-26 iulie va avea loc in Muntii Piatra Craiului
"Mountain Adventure Camp",
tabara organizata de Federatia Romana de Alpinism si Escalada. Participantii se vor catara pe stanca, vor face mountainbike, canyon exploring, vor merge pe munte impreuna, si seara vom cinta impreuna la foc. Este in program si o noapte de dormit sub cerul liber, intr-o poiana.
Piatra Craiului - Creasta Nordica vazuta din est Creasta Nordica vazuta din est
Se va sta la corturi intr-o tabara amenajata cu mese, dus si alte facilitati necesare, dar exista si posibilitatea cazarii la cabana "Curmatura", la 10-15 min. distanta. Pretul taberei este de 550.000 lei - 10 zile, totul fiind asigurat (masa, echipamentul de catarare, transportul, instructori autorizati), adaugandu-se 50.000 lei in cazul in care nu veniti cu propriul cort, 50 - 150.000 lei in cazul in care nu veniti cu propria bicicleta si doriti sa faceti mountainbike, si inca 150.000 daca doriti sa stati la cabana.

Pentru informatii suplimentare, programul pe zile si inscrieri puteti suna la telefon 01-230.24.39., sau trimite un e-mail la adresa: mbadrale@pcnet.pcnet.ro.

Distractie placuta si vreme buna pe oriunde va veti petrece vacantele!

Le uram participantilor sa aiba parte de vreme buna si asteptam cu nerabdare sa ne povesteasca si noua cum a fost!
=cuprins= =continuare= =autor=

















Briul Cioringa Mare (Piatra Craiului)

Caracteristici: traseu nemarcat, dificil, cerind o buna pregatire fizica. Grad de dificultate: 1B
Conditii obligatorii: experienta in parcurgerea unor trasee de abrupt (brine, vai), echipament adecvat. O cordelina se poate dovedi uneori foarte utila. Se va evita parcurgerea traseului pe vreme nefavorabila.

De la cabana Paiul Foii iesim in drumul de masina care duce spre Zarnesti. In scurt timp vom parasi drumul, in dreptul unui piriu, acolo unde spre dreapta porneste un drum de caruta pe care il vom urma. Drumul de caruta se va transforma intr-o poteca batuta ce se afunda in padure. Lasam in dreapta un fir de apa, Izvorul Olteanului. Dupa circa o ora de cind am plecat de la cabana ajungem la baza unui con de grohotis ce se pravale din peretele Malului Galben. Undeva in dreapta, la marginea padurii, se gaseste Izvorul lui Orlovschi, punct important de unde ne aprovizionam cu apa pentru intreaga durata a traseului.
De la izvor urcam grohotisul pe partea stinga si apoi spre dreapta pe sub perete pina la terminarea potecii, in apropierea unei cruci. Abordam peretele care ne sta in fata folosind prizele bune care nu prezinta dificultati cit si cablul metalic fixat in stinca. In cele din urma vom atinge muchia crestei in Saua Padinii lui Riie. Poteca urmeaza apoi linia crestei. Depasim un mic perete ajutindu-ne de jnepeni. Urmatorul reper este un perete vertical postat in fata. Aici se gaseste Adapatoarea Caprelor, un mic bazin de beton ce, din pacate, nu mai colecteaza apa. Urcam putin spre dreapta si ajungem la un alt cablu metalic fixat in stinca de care ne vom ajuta pentru ca sa inaintam. Urcam in serpentine pina la Peretele Rachitei, in locul in care apare si o bifurcatie a potecii (inscriptie pe stinca). In dreapta porneste poteca ce duce la Saua Scarii de Fier, apoi coboara in valea Padina lui Calinet si mai departe urmeaza Briul de Mijloc. Drumul nostru e catre stinga si, in scurt timp, ajungem la refugiul Cioringa.
De la Izvorul lui Orlovschi si pina la refugiu am mai facut o ora si jumatate.
Briul Cioringa Mare - schita BCJ - Briul Cioringa Mare / ramura de jos
BCS - Briul Cioringa Mare / ramura de sus
BS -  Briul de Sus
BJ -  Briul de Jos
BM -  Briul de Mijloc
SF -  Scara de Fier
PM -  Briul Politelor Martoiului
BG -  Briul Grindului
TA -  Traseul Anghelide
DW -  Drumul lui Deubel (La Lanturi)

rCM - refugiul Cioringa (Cabana Ascunsa)
rVA - refugiul Virful Ascutit

Creasta Nordica

1. vf. Padinei Inchise 1955m
2. saua Padinei Inchise
3. vf. Padina Popii 1978m
4. vf. Ascutit 2150m
5. vf. Timbalu Mare 2177m
6. saua Calinetului
7. vf. Timbalu Mic 2199m
8. vf. Sbirii 2188m
9. vf. Caldarii Ocolite 2170m
10. vf. La Om (Baciului) 2238m
11. vf. Grindu 2229m

De la refugiu urcam spre stinga pina depasim o mica sa in Muchia Rachitei, apoi coborim o panta cu multa vegetatie. Spre dreapta observam un grohotis ce isi are originea intr-o saritoare ce are si o mica grota. Aici este intrarea in traseul Vilcelul cu Fereastra, o alta posibilitate de a iesi in creasta (grad 1B). Urmam poteca printr-o zona impadurita, depasim o muchie, un vilcel, trecem printr-o fereastra sapata in stinca si intersectam Canionul Cioringa Mare (grad 3A). Coborim putin pe directia canionului avind grija sa prindem firul potecii ce continua putin mai jos, in partea dreapta. Depasim intrarea in Fisura Galbena(grad 5B) si continuam sa inaintam pe poteca pina la intilnirea cu Vilcelul Spalat ce coboara din Briul de Sus. Depasim Vilcelul Spalat si iesim din zona impadurita in jnepenisuri. Traversam si Hornul Inchis (grad 2A) si ajungem in punctul unde Briul Cioringa se ramifica. In stinga coboara ramura de jos care se indreapta catre muchia Padinei Popii.
Vom urma ramura de sus care urca sustinut pe sub peretii pravaliti din Briul de Sus. Briul este inierbat si larg, fara sa ne puna probleme deosebite. Acesta se termina deasupra vaii Cioringa Mare. Cu putin inainte de locul unde briul se sfirseste ne abatem catre dreapta urcind un vilcel cu grohotis. Vom continua apoi urcusul tot catre dreapta, prin iarba de aceasta data, pina ajungem la o momiie de bolovani. De la "marcajul" din pietre poteca urca spre stinga si apoi oblic spre dreapta pina atinge creasta Pietrei Craiului in dreptul Virfului Ascutit (2150m).
Timp de mers de la refugiul Cioringa si pina la Virful Ascutit: doua ore si jumatate.


Mai departe putem sa folosim una dintre potecile marcate ce se intersecteaza linga Virful Ascutit: fie  parcurgind Creasta Nordica (punct rosu) spre Padina Popii sau spre Grind, fie alegind poteca ce coboara pe versantul estic, prin Padinile Frumoase, iesind la Cabana Curmatura dupa circa o ora si jumatate de mers (triunghi albastru).


Din motive de spatiu, atit harta cit si descrierea cuprind numai citeva din elementele traseului.
Duratele indicate in text sint orientative.

=cuprins= =continuare= =autor=














Informatii

In primele zile ale acestei luni a aparut si numarul 5 din 1998 al revistei Muntii Carpati.


Pentru aceia dintre dumneavoastra care inca nu au aflat, iata citeva repere din cuprins:
Muntii Carpati nr.5/1998 - coperta 1
  • O premiera romaneasca (Island Peak) - Radu Stancescu
  • Muntii Sureanu Marcaje noi - Claudiu Botezan
  • Muntii Fagaras Piatra Caprei - Nae Popescu
  • Muntii Hasmas Valea Bicajelului - Danut Calin
  • Muntii Cozia - Danut Calin
  • Medalion Muntii Bucegi :
    • Masivul Moraru - Dumitru Braharu
    • Briul Mare al Morarului - Radu Hera
    • Valea Gaura - Gelu Pica
    • Valea Seaca a Caraimanului - Mircea Ordean
    • Blidul Uriasilor - Valentin Ganescu, Sorin Burla
    • Traversare de iarna - Marcel Puiu

Prezentare grafica excelenta in 100 pagini color.
Daca sinteti norocosi s-ar putea sa mai gasiti pe undeva un exemplar.



=coperta= =cuprins= =autor=















Din partea autorului:

E-zine realizat dupa o idee a d.lui Grigore Sarbu (Grig).
Observatiile dumneavoastra sint asteptate la adresa grig@TheOffice.net.
Zapada intirziata - Piatra Craiului
Zapada intirziata (Piatra Craiului)
Sint sigur ca si in vara aceasta veti cunoaste
multe locuri deosebite.

Tocmai de aceea tin sa va reamintesc ca:

Primim cu placere orice fel de materiale care se incadreaza
in tematica publicatiei.

Va rugam sa luati legatura cu noi inainte de a trimite materiale
spre publicare.
Calea? Aceeasi: prin e-mail.

Materialele trimise nu se returneaza. :-)

Incurajam orice modalitate de redistribuire.
Singura conditie pe care o punem consta in pastrarea formei si a continutului nemodificate.

Daca doriti sa renuntati la abonament, puteti sa o faceti oricind trimitind un mesaj avind drept subiect unsubscribe iic la aceeasi adresa: grig@TheOffice.net.

=coperta= =cuprins=