logo Invitatie in Carpati

An 2/ #9 (septembrie) 1998


=drumetie= =turism= =alpinism=

Invitatie in Carpati- un e-zine in limba romana

se distribuie gratuit


CUPRINS ( nr. 9/ 1998 )
logo
=coperta= =continuare= =autor=

Speo-Mozart

Ce legatura poate fi intre muzica lui Mozart si lumea subpaminteana a pesterilor?

Raspuns: un grup de timisoreni entuziasti.

O data pe an, o pestera din Muntii Poiana Rusca se transforma in sala de concerte. Evenimentul are deja o istorie: prima intimplare de acest fel a avut loc in toamna anului 1984 prin stradania Asociatiei Speotimis din Timisoara. De atunci muzica rasuna in fiecare toamna sub boltile de piatra ale Pesterii Romanesti. Anul acesta concertul va avea loc in 18 octombrie si are in program muzica de Mozart, Haydn si J. Strauss.

Imagine din Pestera Ursilor / Apuseni-Beius Numita de localnici si Pestera cu Apa, Pestera Romanesti este situata in versantul sting al Vaii Pustinii, la aproximativ 2 km. de confluenta cu Bega Poienilor.

In aceeasi zona se mai gasesc si alte citeva pesteri de dimensiuni mai mici: Pestera din Stinca lui Florian, Pestera din Cioaca Birtului, Pestera din Piatra Fetii.

Localitatile cele mai apropiate sint satul Romanesti / comuna Tomesti la care se poate ajunge din DN68A (Lugoj-Ilia) pe un drum lateral (4 km) ce se desprinde din dreptul localitatii Cosava.

O alta cale de acces este cea care porneste din DN6/E94 (Lugoj- Caransebes), il paraseste in dreptul localitatii Gavojdia indreptindu-se catre Nadrag (drum asfaltat) si mai departe catre cabana Capriorul. De la cabana, pe poteci strabatind paduri si plaiuri, se merge catre satul Luncani si apoi catre Tomesti.

Surpriza o constituie cea de-a treia cale de acces cu plecare din ...Timisoara (!) V-am stirnit curiozitatea?

Pentru mai multe informatii va sfatuiesc sa faceti o vizita pe web la

http://members.tripod.com/~potij/index.html

sau sa luati legatura cu Jozsef Poti (Timisoara) prin e-mail la potij@yahoo.com

Multumim, Jozsi!


Daca tot ati ajuns la adresa de mai sus mai faceti un popas si la

http://members.tripod.com/~potij/expo/index.html

unde va asteapta o expozitie cu fotografiile domnului Paul Ionescu. Nu veti regreta.


Mai vechea noastra cunostinta Werner Hintze (Germania) si-a actualizat paginile de web. Va reamintesc adresele www unde le puteti gasi (textele sint in limba romana):

http://www.snafu.de/~werlebu/romania/cu/ (text cu toate semnele diacritice)

http://www.snafu.de/~werlebu/romania/fara/ (text simplu, fara semne diacritice)


Joi, 24 septembrie 1998, ora 15 (ora locala), Constantin "Ticu" Lacatusu a ajuns pe Cho Oyu, la 8201m.

Ultima etapa a fost parcursa solitar, fara oxigen suplimentar. Ce virf urmeaza?



Amintirile verii

La inceputul verii, mai precis in numarul 6/1998, Mihai Badralexe propunea celor interesati participarea la o tabara organizata in Piatra Craiului cu sprijinul Federatiei Romane de Alpinism si Escalada.

Actiunea a avut loc si, din cite inteleg, cu succes deplin. Ceea ce urmeaza reprezinta o palida reflectare a ceea ce a fost. Ii multumim lui Mihai pentru amabilitate si asteptam cu nerabdare Mountain Adventure Camp 1999. Dar, pina atunci, sa vedem ce s-a intimplat la....

Mountain Adventure Camp '98
Intre 17-26 iulie a avut loc in Piatra Craiului Mountain Adventure Camp '98. Tabara a fost organizata de Federatia Romana de Alpinism si Escalada pentru tineri, fiind in total 22 de participanti.
MAC '98 - Mihai Badralexe

A fost o reusita, in special pentru ca am avut norocul sa prindem o vreme excelenta: in 10 zile n-a plouat decat jumatate de ora (in prima zi), ploaie urmata de un curcubeu superb. Ploicica n-a impiedicat deloc montarea corturilor intr-o poiana aflata la 5 min. mai jos de cabana Curmatura (alt. 1470m), pe valea cu acelasi nume. De fapt, tabara fusese deja amenajata: mese, banci, un loc acoperit in caz de ploaie, toalete, vatra, toate acestea au fost construite ecologic, totul fiind apoi demontat si poiana lasata in starea initiala. Un izvor, aflat chiar langa tabara a fost captat, a fost montat chiar si un fileu de volei. Fiecare participant, in schimbul a 550.000-600.000 lei a avut asigurate masa completa pentru 10 zile, inclusiv ciocolata, napolitane in timpul turelor, echipament si ghizi pentru catarare si mountainbiking, evident cort. Micul dejun si cina se luau in tabara, iar pranzul sub forma unui picnic pe drum. Au fost 4 zile de catarare si mountainbiking, in alte 4 fiind ture montane (Piatra Mica, Creasta Sudica, Nordica, Brana Caprelor). Seara, bineinteles, cantam la focul de tabara, dar cea mai frumoasa noapte a fost cea petrecuta sub cerul liber.


MAC '98 - Mihai Badralexe

In continuare, iata cam ce s-a facut in fiecare zi:


Vineri, prima zi:

- dupa intalnirea din gara din Bucuresti, apoi din Brasov, si un urcus destul de obositor pana-n tabara (tractorul n-a putut sa ia decat jumatate din rucsaci), la ora 9-10 seara corturile sunt puse, stomacurile satisfacute si...

Sambata, ziua a doua:

- dimineata - Deschiderea oficiala - fiecare participant primeste o harta si un caiet de cantece.

- dupa-amiaza - un grup urca pe Piatra Mica, alt grup face un mic tur de mountainbike (3 ore) pe drumurile dintre stane.

Duminica, ziua a treia:

- Lectii de rapel si de catarare la Fisura de Cristal, apoi o "plimbare" de 3-4 ore pe curba de nivel - grohotis si padure, inclusiv pe poteci nemarcate.

Luni, ziua a patra:

- Creasta Nordica a Pietrii Craiului, cu urcare prin Saua Crapaturii si coborare pe la refugiul Grind.

Marti, ziua a cincea:

- catarare in prapastiile Zarnestilor;

- un alt grup face un tur de mountainbike prin prapastiile Zarnestilor, orasul Zarnesti si alte drumuri forestiere din zona.

MAC '98 - Mihai Badralexe
MAC '98 - Mihai Badralexe Miercuri, ziua a sasea:

- inca o zi cu cer senin, superba pentru o tura pe Brana Caprelor. Intai se urca in Saua Crapatura, apoi, dupa o coborare pe partea cealalta a masivului, grupul merge prin poieni, pe curba de nivel, ajungand la o minunata bisericuta in stanca - Schitul "Cuvioasa Paraschiva". Dupa ce toaca isi face auzit ecoul in stancile din apropriere, urcam prin padure pana la refugiul Diana. De aici, urmand Brana Caprelor - care-si merita cu adevarat numele, in special prin frumusetea, si pe alocuri salbaticiunea ei - ajungem in creasta, de unde se deschide o priveliste cu adevarat superba. Coborarea de la Vf. Ascutit, destul de lunga si obositoare, este totusi si ea frumoasa.

Joi, ziua a saptea:

- iarasi catarare in prapastiile Zarnestilor, in timp ce un al doilea grup face un tur de mountainbiking prin satele Magura, Pestera (cu explorarea timp de aproape o ora a pesterii la lumina lanternei), cu intoarcere prin Bran, Tohanu Nou si Zarnesti (un articol despre aceasta va fi intr-unul din numerele viitoare din Invitatie in Carpati).

Vineri, ziua a opta:

- Creasta Sudica a Pietrii Craiului. Se pleaca cu un microbuz ("TV", adica!) pana la Plaiul Foii, urcam apoi pana la refugiul Spirla prin padure, si, in loc sa ne angajam pe drumul pe "La lanturi" in sus spre creasta, o luam spre Sud spre Marele Grohotis si Cerdacul Stanciului. Acestea odata depasite, urcam in creasta, si ii strabatem tancurile pana la Vf. La Om, de unde coboram tot pe la refugiul Grind.

MAC '98 - Mihai Badralexe
MAC '98 - Mihai badralexe Sambata, ziua a noua:

- Concurs de Catarare, "viteza" si "dificultate" - cu doua trasee, 5 baieti si 3 fete reusind sa urce pana sus la primul traseu de dificultate

- "Canyon Exploring", coborarea si apoi urcarea prin cheile inguste a unui rau, presarat cu cascade de 2-3m (un articol despre aceasta va fi intr-unul din numerele viitoare din Invitatie in Carpati).

- Dormit sub cerul liber.

Duminica, ultima zi:

- Festivitate de inchidere - diplome, etc.-, strangerea taberei si plecarea, cu vizitarea Branului si a orasului Brasov.


Cheile Pisicii (Piatra Craiului)

Relieful accidentat si frumusetea deosebita a locurilor au dat nastere la o sumedenie de legende si povesti cu circulatie in rindul drumetilor care descopera Piatra Craiului. Fantastice cabane "nevazute", poieni "ascunse", vai "secrete" populeaza folclorul specific. Destul de recent mi-a fost dat sa ascult (din doua surse diferite) povestea unor "extraordinare" chei cunoscute doar de citiva initiati. Numele lor: Cheile Pisicii. Asa cum se intimpla in astfel de cazuri, legenda depaseste cu mult realitatea. Poate ca inainte de trasarea retelei de drumuri forestiere si pastorale salbaticia locurilor sa fi stimulat fantezia. Drumurile au produs modificari ale peisajului. Frumusetea s-a pastrat in cea mai mare parte. In schimb zona a devenit usor accesibila, parcurgerea "faimoaselor" Chei ale Pisicii fiind acum la indemina oricarui drumet ajuns pe aici.


Cheile Pisicii - schita

Din Zarnesti drumul catre Prapastii trece intii pe linga Cabana Gura Riului aflata chiar in marginea orasului. Urmatorul punct de reper este Podul Magurii (850 m altitudine) sau "Fintina lui Botorog", numit asa dupa izvorul captat si amenajat aici ( 4 km din centrul orasului). In acest loc se desprinde spre dreapta poteca ce merge catre cabana Curmatura prin Poiana Zanoagei (banda galbena). Spre stinga se ramifica un drum ce duce catre satele Magura si Pestera.

Continuam sa mergem inainte (cruce rosie si banda albastra) urmind valea Riului Mare ce se strecoara printre Muntele Zanoaga (vest) si Magura Branului (est). In scurt timp ajungem la intrarea in chei. Valea se ingusteaza prinsa intre peretii aproape verticali apartinind muntilor Zanoaga si Toanches. Drumul urca usor, fara sa ne solicite un efort deosebit.

La 1100m valea se largeste putin si apare o bifurcatie. Drumul forestier continua spre dreapta pe Valea Prapastiilor in timp ce in partea stinga se ramifica Valea Vladusca. Poteca veche este cea care se indreapta spre stinga, strabatind Cheile Pisicii. Datorita drumului forestier a aparut si varianta care ocoleste aceste chei, urmind drumul, mai lunga dar mult mai comoda.

Vom intra in Cheile Pisicii, scurte dar pastrind inca ceva din vechea salbaticie a locurilor. In prima parte poteca urca pe linga firul sec al vaii. Dupa aproape un sfert de ora intilnim o serie de obstacole (mici saritori) pe care le vom depasi fara probleme. Apare si o prima confluenta cu un vilcel ce se lasa dinspre Toanches. Urmeaza o saritoare mai pronuntata pe care o vom ocoli pe versantul drept (stinga vaii). Depasind saritoarea intram pe firul mijlociu al vaii si peste putin timp vom zari in dreapta sus drumul forestier. Avansam pe vale pina cind malul ne va permite sa iesim din nou in drum (cca. 1260 m altitudine).

In continuare putem sa urmam drumul catre stinga (sud) spre Poiana Vladusca sau catre dreapta. In aceasta ultima directie vom iesi intr-o inseuare a culmii ce desparte Cheile Pisicii de Cheile Prapastiilor, vom intilni intersectia cu drumurile pastorale ce merg spre Poiana Martoiu si spre stina Curmatura, apoi, dupa o serpentina, poteca marcata cu banda albastra ce ne scoate la cabana Curmatura cam dupa o ora de mers.

Durata totala de strabatere a Cheilor Pisicii: 30-45 minute.


Din motive de spatiu, atit harta cit si descrierea cuprind numai citeva din elementele traseului.

Duratele indicate in text sint orientative.



Cabana Curmatura (1470m)

Cabana Curmatura (1470m)

Cabana Curmatura


Situata pe versantul nord-estic al Pietrei Craiului, sub Saua Curmatura.

Altitudine: 1470 m

Acces: din Zarnesti pe valea Riului Mare, pe la Fintina lui Botorog si apoi prin Poiana Zanoaga (marcaj banda galbena) sau prin nordul Pietrei Mici urcind pe Valea Crapatura si prin Saua Crapatura (marcaj banda albastra si banda galbena pe vale)

Istoric: prima constructie dateaza din 1938. Din pacate nu detin mai multe informatii legate de acest aspect. Fotografia alaturata este din 1954. Nu este foarte diferita fata de situatia din prezent.


Din partea autorului:
E-zine realizat dupa o idee a d.lui Grigore Sarbu (Grig).
Observatiile dumneavoastra sint asteptate la adresa grig@TheOffice.net.
MAC '98 - Mihai Badralexe
Probabil ca si in vara aceasta ati cunoscut
multe locuri deosebite.

Tocmai de aceea tin sa va reamintesc ca:

Primim cu placere orice fel de materiale care se incadreaza in tematica publicatiei.
Va rugam sa luati legatura cu noi inainte de a trimite materiale spre publicare.

Calea? Aceeasi: prin e-mail.

Materialele trimise nu se returneaza. :-)

Incurajam orice modalitate de redistribuire.
Singura conditie pe care o punem consta in pastrarea formei si a continutului nemodificate.

Daca doriti sa renuntati la abonament, puteti sa o faceti oricind trimitind un mesaj avind drept subiect unsubscribe iic la aceeasi adresa: grig@TheOffice.net.