logo Invitatie in Carpati

An 3/ #2 (februarie) 1999


=drumetie= =turism= =alpinism=
=cuprins= =autor=
























Invitatie in Carpati- un e-zine in limba romana

se distribuie gratuit


CUPRINS ( nr. 2/ 1999 )

logo
=coperta= =continuare= =autor=
























Explicatie

Cind am inceput sa fac Invitatie in Carpati mi-am propus sa evit orice subiect care nu ar avea o cit de mica legatura cu Muntele. Imi pare rau ca sint nevoit astazi sa incalc aceasta cerinta, dar situatia este de asa natura incit nu imi pot permite sa o ignor.

Pentru cei care urmaresc in mod constant evolutia site-urilor de web romanesti, fereastra suplimentara care a aparut la deschiderea acestui numar nu a constituit o surpriza. Pentru ceilalti poate fi un semnal de alarma si o invitatie la sprijin.

Multi veti spune, probabil, "Nu este problema mea.". Daca traiti in Romania, daca folositi un calculator si o conexiune la Internet atunci sigur sinteti sau veti fi curind si dumneavoastra afectati.

Nu mai fac nici un fel de comentarii in legatura cu acest subiect. Va recomand sa incercati sa vizitati adresele indicate si sa cititi continutul paginilor de protest.

Grig      

=cuprins= =continuare= =autor=
























De tot felul...

Masivul Pieniny (foto: Wojciech Federowicz)

Pieniny: Cheile Dunajec

vazute de pe muntele Sokolica

foto: Wojciech Federowicz


Noile adrese ale Invitatiei in Carpati:

* pentru abonare: iic-subscribe@onelist.com

* pentru renuntare la abonament: iic-unsubscribe@onelist.com

* pentru comunicare: iic-owner@onelist.com


   Pentru toti cititorii Invitatiei in Carpati am primit din Polonia un mic dar. Imaginea alaturata ne-a fost oferita de Wojciech Federowicz si surprinde o portiune din masivul Pieniny, de linga frontiera dintre Polonia si Slovacia.

Multumim, Wojciech!

Pieknie dziekuje, Wojciech!


Retezat - pe vf. Custura (foto: Andrei Szabo)

Retezat - pe vf. Custura

(foto: Andrei Szabo)

   Marti, 9 februarie 1999, la Paltinis, s-a desfasurat Raliul Salvamont '99. Cu peripetii, viscol si chiar un accident, cistigatorii au fost alesi din cele 20 de echipe participante. Acestia au fost, in ordine, echipele din Sinaia, Sibiu si Piatra Neamt. Mai multe amanunte veti gasi cu siguranta in viitorul numar din Alpin Extrem.


   1 200 000 euro vor fi alocati in acest an Parcului National Piatra Craiului.   75%  din suma provine din fondurile Phare, restul fiind obtinuti prin finantare locala. Va fi rezultatul observabil? Vom vedea.


Informatii, prietenii, noutati, tovarasi de drumetie, idei.    Le puteti gasi pe Alpinet Mailing List.

O lista de discutii pentru cei care iubesc Muntele.

Pentru a va abona trimiteti un mesaj la alpinet-subscribe@listbot.com

=cuprins= =continuare= =autor=























Spre Virful din zare


   Nu cred ca mai reprezinta pentru nimeni o noutate numele Andrei Szabo. De citva timp el este unul dintre colaboratorii de baza ai Invitatiei in Carpati.

   Daca pina acum ati avut ocazia sa il cunoasteti numai prin intermediul imaginilor, iata ca de aceasta data Andrei impreuna cu prietenul sau Tudor Constantinescu ne invita sa ii insotim intr-o frumoasa drumetie de iarna prin Retezat. Ceea ce vom face cu placere.


   Din statia CFR Ohaba de sub Piatra se poate vedea in diminetile senine de iarna un virf argintiu strajuit de razele rosiatice ale rasaritului. Din pricina virfului sau taiat i s-a spus Retezat. El a fost tinta drumetiei noastre in acele zile insorite de decembrie.

   Dupa ce am poposit peste noapte la Cabana Pietrele (1480m), situata in extremitatea nordica a muntelui, am pornit pe la 7 dimineata pe traseul creasta Lolaia - virful Retezat. Vremea era splendida, cerul perfect senin, dar destul de frig, iar zapada pufoasa nu era foarte mare.

Culmea Lolaia - Retezat (foto: Andrei Szabo)

Culmea Lolaia terminata in Varful Retezat

foto: Andrei Szabo

   Cu toate ca vremea promitea, ne-am luat tot echipamentul necesar pentru o astfel de tura care putea depasi noua-zece ore de traseu: haine de schimb, pufoaicele in rucsac, cite ceva de mincat si de baut, precum si echipamentul standard de iarna: piolet, coltari, bete de schi, cordelina de 40 de metri si cite o lanterna. Voiosi si bine dispusi am inceput sa urcam pe linga cantonul silvic, pe poteca serpuita marcata cu banda galbena. Poteca se strecoara printre brazi si uneori este greu de urmarit in absenta unor urme mai vechi. Dupa 20-30 de minute am ajuns intr-un luminis destul de inclinat, pavat cu lespezi de piatra, pe care l-am recunoscut de vara trecuta cind fusesem pe acolo. Aceasta ne-a dat incredere ca inca mai tinem marcajul si ne-am amintit ca iesirea este in extremitatea superioara, cu toate ca semnele aplicate pe pietre nu se vedeau sub zapada. Mersul pe pietre a fost destul de incet si incomod, pentru ca toate spatiile libere intre lespezi erau acoperite cu zapada si daca nu calcai atent riscai sa scapi cu tot piciorul inauntru.
   Dupa inca o portiune de mers prin padure in zig-zaguri scurte am iesit in golul alpin, dupa aproximativ o ora de la plecare. Privelistea era superba. Eram inconjurati din toate partile de stinci si trunchiuri aruncate haotic. In fata se desfasura in toata splendoarea sa creasta Lolaia precum o spinare de dinozaur ce culmina cu virful Retezat insotit de soarele care tocmai rasarise. Peste inca cinci minute am ajuns in creasta unde este si un marcaj cu sageata indicatoare, adica mai exact un trunchi de copac cu o forma deosebita.
Spinarile nordice ale Retezatului (foto: Andrei Szabo)

"Spinarile" nordice ale Retezatului.

foto: Andrei Szabo

   Catre nord privirile noastre strabateau orizontul pina spre Carpatii Occidentali si spre intreaga largime a Podisului Transilvaniei. Spre sud se intindea creasta Lolaia cu toate virfurile ei: La Prizme, Lolaia Nord, Lolaia Sud si Retezatul. Spre est se vedeau cele patru mari culmi nordice: Stanisoara, Pietrele, Valea Rea si Galesu. Ne aflam la 1760m altitudine.
   Mai departe ocolim un grup de stinci si apoi ajungem intr-o poiana larga, acoperita cu insule de jnepeni, numita saua Ciurila sau La Ciocane. Vara, la 100m spre vest se poate gasi un izvor. Aici intersectam traseul marcat cu cruce albastra care urca din Valea Stinisoara prin Poiana cu Grosi, traverseaza culmea ca sa coboare la cabana Riusor.

   In continuare incepem sa urcam pieptis spre virful La Prizme(2044m) indrumati fiind de citiva stilpi indicatori, dar si de o lespede asezata intr-o pozitie neobisnuita care, la nevoie, poate oferi un mic adapost unei persoane.

   Odata ajunsi pe virf ni se deschide o ampla desfasurare de vai si creste ce formeaza partea nordica a masivului. Pe rind privim in Valea Stinisoarei ce se termina sub abruptul virfului Bucura I , apoi creasta domoala a Stinisoarei, cea ascutita a Pietrelor, creasta Vaii Rele si culmea Galesu, ce se termina intr-un virf piramidal impunator, Virful Mare(2463m). In continuarea Virfului Mare se intrevede in ultimul plan culmea Virfului Mare. La dreapta se mai vad doua virfuri ascutite , in ordine fiind vf. Papusa (2508m) si vf. Peleaga (2509m) - cel mai inalt virf al masivului.


Creasta Lolaia - Retezat (schita)
  • CP - cabana Pietrele
  • RG - refugiul Gentiana
  • CG - Casa laborator Gemenele
  • LS - lacurile Stinisoara
  • vP - virful Prelucele (2265m)
  • L1 - vf. Lolaia Sud (2278m)
  • L2 - vf. Lolaia Nord (2180m)
  • SL - saua Lolaia (2225m)
  • CR - Custura Retezatului
  • SR - Saua Retezatului (2251m)
  • B1 - vf. Bucura 1 (2433m)
  • B2 - vf. Bucura 2 (2372m)
  • CB - Curmatura Bucurei (2206m)
  • B3 - vf. Custura Bucurei (2370m)
  • S1 - vf. Stinisoara Sud (2197m)
  • S2 - vf. Stinisoara Nord (2148m)

   De pe La Prizme urmeza o usoara coborare de citiva metri diferenta de nivel, pentru ca apoi sa urcam domol spre virful Lolaia Nord (2180m). Zapada este destul de incomoda la mers, in special printre multele pietre care acopera culmea. Nici soarele nu ne slabeste devenind dogoritor pentru hainele noastre destul de groase, iar ochelarii de soare devin indispensabili. Strecurindu-ne printre lespezi si tufe de jnepenis ajungem pe virf si apoi pornim spre saua dintre cele doua virfuri Lolaia. Zapada a fost destul de dificila si am facut deja patru ore pina aici. In sa am luat o mica pauza de revigorare, am inghitit niste sandwich-uri si ciocolata.

Zona alpina a Masivului Retezat vazuta de pe virf (foto: Tudor Constantinescu)

Zona alpina a Masivului Retezat vazuta de pe virf

foto: Tudor Constantinescu

   Facindu-se cam tirziu ne-am hotarit sa grabim pasul urmind poteca de vara care ocoleste prin dreapta virful Lolaia Sud(2278m). Aici bolovanii sunt si mai neastimparati obligindu-ne sa scadem din nou ritmul si sa pasim cu mai mare atentie. In fata apare maiestuos abruptul intunecat al Retezatului ce coboara spre valea si lacul Stevia.

   Ajungem in saua Lolaia(2215m) dupa sase ore de la plecarea de la cabana. Citeva capre negre se retrag grabite din calea noastra de indata ce ne facem aparitia in sa. Aici ajunge si un traseu nemarcat ce urca de la cabana Riusor- refugiul Condorul - Valea Steviei. In stinga se poate cobori (vara) in valea Stinisoara. Pe virf deja au ajuns citiva drumeti, probabil urcind din sud.

   De aici incepe urcusul final al virfului, portiunea cea mai dificila a traseului, printr-o panta abrupta urmata de o creasta pietroasa de pe care se poate vedea in dreapta haul vaii Stevia. Pentru siguranta am hotarit sa ne punem coltarii, cu toate ca zapada pufoasa si nu prea mare nu impunea neaparat folosirea acestora.

   Printr-o traversare usoara ajungem la baza unui horn foarte inclinat si in forma de S care iese in virf. Pe fata nordica unde eram noi, temperatura era destul de joasa , iar zapada destul de mica, astfel incit riscul de avalansa este minim si ne continuam linistiti ascensiunea. Dupa 50 de minute din saua Lolaia ajungem in sfirsit pe virf in jurul orei doua si treizeci de minute.

Pe virf - Retezat (foto: Andrei Szabo)

Pe virf

foto: Andrei Szabo

   Privelistea fantastica ce se deschide in fata noastra risipeste orice urma de oboseala pricinuita de cele sapte ore de traseu. Pe cerul imaculat se desfasoara intreg masivul Retezat. In est se vede vf. Mare si vf. Papusa , iar intre ele Portile Inchise au fost deja invaluite de umbra. Deasupra lor in departare se afla Masivul Paring caruia ii recunoastem vf. Cirja (in nord) si vf. Paringul Mare (in sud).

   Spre sud se vad virfurile care inconjoara caldarea Bucurei -de la est la vest-: vf. Peleaga si coltii Pelegii, vf. Custura Bucurei, vf. Bucura II si vf. Bucura I. In dreapta se vad umbrite vf. Judele si creasta Slaveiului. In vest se afla rezervatia stiintifica Gemenele - Taul Negru, marginita la sud de culmea Zanoaga.

   Traseul de intoarcere la cabana poate ocoli prin Custura Bucurei, vf. Bucura I, curmatura Pietrele, dar aceasta varianta este mai lunga si mai dificila in cazul in care nu este facuta poteca in zapada, sau se poate alege varianta coborarii in valea Stinisoara, situatie in care trebuie folosit traseul de iarna ce urmeaza ultimul horn ce coboara din Custura Bucurei.
De pe Peleaga catre Retezat (foto: Andrei Szabo)

De pe virful Peleaga catre Retezat

foto: Andrei Szabo

Aici pericolul formarii avalanselor este mai mic in comparatie cu hornul ce coboara din Saua Retezat.

   Dupa treizeci de minute de stat pe virf ne hotarim sa ne intoarcem tot pe traseul pe care am urcat, avand deja urme batute, mai ales pentru ca stiam ca vom fi nevoiti sa mergem si noaptea.

   Coborirea a fost destul de lejera, in final fiind nevoiti sa folosim lanternele. Aceiasi bolovani aruncati haotic pe culme ce ne-au incetinit la urcare au fost principalul obstacol si la coborare.

   La sosirea la cabana, la ora sapte seara, cerul deja se umpluse de stele, parca incununand succesul unei zile splendide de drumetie.

   Mentionam ca traseul este recomandat numai turistilor bine antrenati si echipati corespunzator. Pentru o tura lipsita de incidente sugeram alegerea unei zile frumoase si fara vint.


De pe virful Peleaga spre vest - Retezat (foto: andrei Szabo)

De pe virful Peleaga spre vest

foto: Andrei Szabo

  Nota:   Consider ca modalitatea de retragere aleasa de Andrei si Tudor a fost cea mai inspirata. Continuarea traseului pe Custura Retezatului in vederea coboririi in Valea Stinisoara putea sa ii puna in fata unor situatii delicate. Pe creasta Custurii se formeaza pe timp de iarna cornise orientate catre caldarea Stinisoara. Din cauza acestora poteca marcata ce coboara din Saua Retezatului nu este practicabila iarna. Pentru coborire se foloseste de obicei un horn aflat cam la jumatatea distantei dintre virful Bucura 1 si Saua Retezatului. Este necesara asigurarea la piolet. Ajunsi in caldare putem avea surpriza sa dam de un strat gros de zapada care solicita un efort sporit la deplasare, mai ales daca nu dispunem de echipament adecvat.
Coborirea vaii se face initial urmarind stilpii de marcaj. Pe masura ce coborim si valea se ingusteaza se va evita apropierea de versanti, pe vilcelele acestora putindu-se declansa avalanse. Atentie si la podurile de zapada ce se formeaza peste albia Stinisoarei.

   Ca de obicei, experienta si o buna cunoastere a zonei sint atuuri foarte importante pentru cei care se aventureaza iarna prin aceste locuri.

Grig      


=cuprins= =continuare= =autor=
























Informatii


Ca de obicei aici gasiti prezentarea ultimului numar al revistei Muntii Carpati .

De aceasta data este numarul 12 (/1999). Citeva titluri din cuprinsul acestuia:

Muntii Carpati nr.12 (/1999) - coperta 1
  • Muntii Ceahlau - Nicolae si Elena Ticleanu, Elena si Dumitru Coman
  • Muntii Retezat Feerie de iarna- Marian Anghel
  • Muntii Lotru Iarna, la cabana Prejba - Danut Calin
  • Muntii Padurea Craiului Marcaje in zona Meziad - Vasile Coanca
  • Muntii Obcina Mare Noi avene la Frasin - Vasile Bouaru
  • Medalion Muntii Capatina:
    • Creasta principala - Danut Calin
    • Muntele Basarab - Dinu Boghez
    • Foarfeca Naratului - Dinu Boghez
  • Medalion Buila - Vinturarita
    • Iarna, pe Stogu - Dinu Boghez
    • Pe creasta - Florin Stoican
  • Medalion Muntii Cozia
    • Poteci nemarcate - Dinu Boghez

Dar si doua articole scrise cu mult suflet si semnate Constantin Dinu Mititeanu:

Mircea Florian    si    Aureole


=coperta= =cuprins= =autor=
























Din partea autorului:

E-zine realizat dupa o idee a d.lui Grigore Sarbu (Grig).
Observatiile dumneavoastra sint asteptate la adresa iic-owner@onelist.com

De pe virful Peleaga spre Virful Mare - Retezat  (foto: Andrei Szabo)

De pe virful Peleaga spre Papusa si Virful Mare

foto: Andrei Szabo


Va reamintesc ca:

Primim cu placere orice fel de materiale care se incadreaza in tematica publicatiei.
Va rugam sa luati legatura cu noi inainte de a trimite materiale spre publicare.
Calea? Aceeasi: prin e-mail.

Materialele trimise nu se returneaza. :-)

Incurajam orice modalitate de redistribuire.
Singura conditie pe care o punem consta in pastrarea formei si a continutului nemodificate.

Daca doriti sa renuntati la abonament, puteti sa o faceti oricind trimitind un mesaj la adresa:

iic-unsubscribe@onelist.com


=coperta= =cuprins=