logo Invitatie in Carpati

An 3/ #9 (septembrie) 1999


=drumetie= =turism= =alpinism=
=cuprins= =autor=






























Invitatie in Carpati- un e-zine in limba romana

se distribuie gratuit


CUPRINS ( nr. 9/ 1999 )

logo
=coperta= =continuare= =autor=






























De tot felul...

Eclipsa de soare - foto: Ionut Nechita

Eclipsa de soare (foto: Ionut Nechita)


   Eclipsa a trecut, urmele ramin.

   Un fel de urme puteti gasi si la

   http://wuzwuz.nuigalway.ie/~djonexx/eclipsa/eclipsa.html   

   Ceea ce vedeti alaturi este doar un fragment dintr-una din imaginile de acolo.    Autor: Ionut Nechita


   Daca tot ati pornit hai-hui pe web iata inca trei URL-uri surori (adica au acelasi autor: Vasile Cotzovanu ):

http://members.xoom.com/_cotzo/ture.html    (poze)

http://members.xoom.com/carpati    (harti)

http://come.to/cotzo    (poze si descrieri)


   Retezat, septembrie 1999. Preturi.

(comunicate de Laura Sarbu)      

   Cabana Pietrele

  • cazare: la Stinisoara - 50000 lei, in camera cu 4 locuri - 30000 lei, in camera cu 6 locuri - 25000 lei, in camera cu 8 locuri si peste - 18000 lei
  • masa: supa - 12500 lei, sarmale - 20000 lei (cam mica portia!), friptura la gratar - 25000 lei, piine - 8000 lei/buc., ceai - 2000 lei

   Refugiul Gentiana

  • cazare: pat - 20000 lei, prici - 15000 lei
  • ceai: cu zahar - 1000 lei, fara zahar - 800 lei

      (curs de schimb: 1USD = 16500 lei)

   Ceaiul de la Gentiana trebuie neaparat incercat!!


Bucegi: Valea Seaca a Jepilor - foto: Catalin Olteanu

Bucegi:  Valea Seaca a Jepilor

(foto: Catalin Olteanu)


=cuprins= =continuare= =autor=





























Aniversari de toamna


AlpineT Mailing List - logo

   Alpine.t Mailing List implineste in aceasta luna un an de existenta. Cu douasprezece luni in urma Radu Serban, initiatorul si sufletul listei, facea publica adresa unei liste de discutii dedicata in exclusivitate iubitorilor Muntelui. In scurt timp au inceput sa se adune si "muntomanii".

   Ce este astazi aceasta lista? Inainte de orice altceva, o valoroasa sursa de informatie proaspata. Starea traseelor, preturi, numere de telefon, cai de acces si mijloace de transport, idei pentru vacante, prieteni si posibili tovarasi de drumetie, echipament de munte, fotografie, aparitii editoriale mai vechi sau mai recente, sfaturi pretioase, toate acestea le puteti afla urmarind discutiile purtate pe Alpine.t. Iar daca aveti nevoie de ajutor nu aveti decit sa lansati un scurt mesaj. Se va gasi cineva care sa va poata raspunde.

   Invitatie in Carpati adreseaza pe aceasta cale multumiri tuturor abonatilor Alpine.t. In primul rind al lor este meritul existentei acestei liste. Felicitari lui Radu pentru ideea extraordinara si pentru modul in care a reusit sa o materializeze!    La multi ani, Alpine.t!

   Pentru cei care inca nu ni s-au alaturat reamintesc modalitatea de abonare prin e-mail.

E suficient sa trimiteti un mesaj la    alpinet-subscribe@listbot.com    si portile listei vi s-au deschis.

Va asteptam!


=cuprins= =continuare= =autor=



































Jepii Mici (Muntii Bucegi)

Bucegi:  Claile Jepilor - foto: Catalin Olteanu

Bucegi:  Claile Jepilor   (foto: Catalin Olteanu)


   Inceputul toamnei, cu vreme uscata si stabila, este perioada cea mai buna din an pentru impatimitii vailor din Bucegi.    Inspirat de scurtele descrieri ale turelor care apar periodic pe Alpinet Mailing List am ales pentru acest numar o zona extrem de frumoasa a abruptului prahovean al Muntilor Bucegi.

   Este vorba de doua vai care brazdeaza coastele estice ale muntelui Jepii Mici: Valea Seaca a Jepilor si Valea Comorilor.

   In prezentarea traseelor am folosit descrierile primite de la Catalin Olteanu, colaborator de nadejde al Invitatiei in Carpati.    Tot lui Catalin trebuie sa ii multumim si pentru imaginile care insotesc textul.

.

Nu uitati! Si dumneavoastra puteti contribui la realizarea Invitatiei in Carpati.

Orice contributie avind legatura cu Muntii Carpati este binevenita.

.

Bucegi: Valea Seaca a Jepilor - foto: Catalin Olteanu

Bucegi:  Valea Seaca a Jepilor

(foto: Catalin Olteanu)

   Abruptul estic al muntelui Jepii Mici este cuprins intre Valea Urlatorii Mari, in sud, si Valea Jepilor (Caraimanului), in nord. Intre aceste limite se mai gasesc alte citeva vai si vilcele (de la sud catre nord, Valea Urlatoarea Mica, Valea Comorilor impreuna cu cele doua vilcele afluente, Vilcelul Comorile Brinei si Vilcelul Milociu al Comorilor, Valea Seaca a Jepilor, cunoscuta si sub numele de Valea Seaca dintre Clai, Valea Claitei, Vilcelul cu Zimbri, Vilcelul Lupului) precum si citeva creste distincte (Creasta Urlatorilor, Claia Mare, Claita, Creasta cu Zimbri). Pe tot parcusul abruptului se desfasoara firul comod al Brinei Mari a Jepilor (sau Brina lui Raducu).

   Recomandarile ce urmeaza sint valabile pentru parcurgerea oricaruia dintre cele doua trasee.

   Conditii necesare: vreme frumoasa si stabila, conditie fizica buna, echipament de munte adecvat.

   Materiale: o cordelina pentru ajutor si eventual pentru trecerea bagajelor in portiunile cu probleme.

   Este bine ca vaile sa fie parcurse in sensul de urcare. Coborirea se poate dovedi dificila, mai ales atunci cind obstacolele din teren nu sint foarte bine cunoscute.


Valea Seaca a Jepilor (Valea Seaca dintre Clai)


   Grad de dificultate: 1B

   Timp de urcare: aproximativ trei ore


   Accesul pe firul vaii se face din poteca turistica marcata (triunghi albastru) care pleaca din Busteni si duce la Cantonul Jepi (Casa Naturalistilor) prin Valea Urlatorilor, pe sub fosta linie de funicular (poteca Schiel).    Dupa ce am depasit captarea de apa pentru fabrica de hirtie din Busteni si ramificatia ce duce la Cascada Urlatoarea intilnim o prima vale ce se lasa din dreapta. Este Valea Seaca. Parasim marcajul si intram pe firul vaii, la inceput mai putin adincit dar plin de bolovani. Incepem sa urcam si curind vom intilni si o prima saritoare care poate fi ocolita prin dreapta. Deasupra saritorii revenim pe firul vaii. Urcusul este sustinut. Vom mai intilni alte citeva saritori. Acestea fie se pot trece direct fie se pot ocoli pe versanti. Aproape de 1600m altitudine spre stinga (sud) porneste un vilcel pe care se poate iesi in Briul Subtire. Dupa circa trei ore de urcat ajungem in saua inierbata care desparte peretele ce coboara din virful Jepii Mici (300m mai sus, 2143m) de Virful Claia Mare (1852m).

Bucegi: Valea Seaca a Jepilor - foto: Catalin Olteanu

Bucegi:  Valea Seaca a Jepilor.

(foto: Catalin Olteanu)

Bucegi: Hornul cu Florile. Claia Mare. Busteni.  - foto: Catalin Olteanu

Bucegi:  Hornul cu Florile. Claia Mare. Busteni.

(foto: Catalin Olteanu)

   Sintem pe Briul lui Raducu, in Saua Claii Mari (aproximativ 1800m). Spre vest (spre platou) se ridica Peretele cu Florile. Putin in dreapta, ca o continuare a Vaii Seci apare Hornul cu Florile pe care se poate urca pe platou (Hornul cu Florile incepe ceva mai sus de brina, grad de dificultate 2A. Pe parcursul hornului exista o saritoare mai dificila, surplombata. In partea finala hornul se bifurca. Ramura din dreapta este cea usor accesibila).

   In partea opusa peretelui, spre est, incepe Muchia Claii Mari care sfirseste pe virful Claia Mare. Muchia se poate parcurge in aproximativ 30 de minute (grad de dificultate 1A, un pasaj mai expus chiar inainte de virf).

   Spre nord si spre sud se desfasoara Brina lui Raducu pe care o vom folosi pentru intoarcere. Spre Valea Jepilor parcursul este putin mai neplacut din cauza vegetatiei si a portiunii finale pamintoase. Brina depaseste Muchia Claitei, Muchia Inalta, Vilcelul Claitei si Vilcelul cu Zimbri. In continuare coborirea in Valea Jepilor se face prin padure. Spre Valea Urlatorea Mare poteca brinei este clara si se parcurge fara efort deosebit.

Bucegi: Jepii Mici - schita    Indiferent de directia aleasa mai avem de parcurs si o portiune de poteca turistica marcata pina la revenirea in Busteni (doua ore pe Valea Jepilor sau o ora si jumatate pe poteca Schiel).


  • SCM - Saua Claii Mari
  • PF - Peretele cu Florile
  • CZ - Creasta cu Zimbri
  • BS - Briul de Sus
  • vCB - vilcelul Comorile Brinei
  • vCM - vilcelul Comorilor de Mijloc
  • vCC - vilcelul Comorile Claii
  • vC - vilcelul Claitei
  • vL - vilcelul Lupului


   Nota:   desi in publicatiile de profil apare denumirea Hornul (sau Peretele) "cu Flori" am preferat forma folosita in mod curent, cu substantivul articulat, Hornul/Peretele "cu Florile". Varianta orala mi se pare mai
melodioasa si mai apropiata de farmecul locurilor.

Grig               

Bucegi: Din Saua Claii Mari spre Cantonul Jepi - foto: Catalin Olteanu

Bucegi:  Din Saua Claii Mari spre Cantonul Jepi

(foto: Catalin Olteanu)

Bucegi: Valea Comorilor - foto: Catalin Olteanu

Bucegi:  Valea Comorilor

(foto: Catalin Olteanu)


Valea Comorilor


   Grad de dificultate: 1B

   Timp de urcare: aproximativ patru ore


   Accesul in Valea Comorilor se face tot din poteca Schiel (marcaj triunghi albastru). Dupa ce am depasit firul Vaii Seci continuam sa urmarim marcajul de pe traseul vechiului funicular. Depasim punctul numit "La vinclu" unde traseul funicularului isi schimba directia. Poteca ocoleste culmea ce coboara din Claia Mare si intilneste imediat firul Vaii Comorilor.

   Abandonam marcajul si incepem sa urcam valea. Depasim un fir al vaii ce coboara din stinga (Vilcelul Comorile Brinei). Vom intilni si citeva saritori. Ajungem sub peretele sudic al Claii Mari in dreptul Briului Subtire care o ocoleste pentru a iesi in cele din urma in Valea Seaca. Continuind sa urcam trecem si de firul Briului de Sus ajungind in cele din urma in Briul lui Raducu.

   De aici se poate merge pe poteca de pe briu fie spre Saua Claii si apoi spre Valea Jepilor, fie catre sud, spre Valea Urlatoarea Mare si poteca Schiel.

   Exista si posibilitatea de a iesi in platou continuind urcarea printre jnepeni si pe fetele acoperite cu iarba.

Bucegi: Valea Comorilor - foto: Catalin Olteanu

Bucegi:  Valea Comorilor

(foto: Catalin Olteanu)

Bucegi: Din Briul lui Raducu spre Caraiman - foto: Catalin Olteanu

Bucegi:  Din Briul lui Raducu spre Caraiman

(foto: Catalin Olteanu)


Din motive de spatiu, atit harta cit si descrierile cuprind numai citeva din elementele traseelor.

Duratele indicate sint orientative.



=cuprins= =continuare= =autor=













































Cabana Clabucet - plecare (1960)

Cabana Clabucet - plecare (1960)

Clabucet - plecare


    In mod normal nu cred ca as fi inclus Clabucet-plecare in aceasta rubrica.   Apropierea de orasul Predeal, usurinta accesului si gradul de confort au facut ca denumirea de "cabana" sa nu se mai potriveasca locului.   Chiar daca ea reprezenta un reper important pentru obisnuitii pirtiei de schi din vecinatate.

    Clabucet-plecare nu mai exista.   O explozie a instalatiei de gaze a transformat-o intr-o ruina.   Neglijenta criminala, incompetenta?   Inca mai sper ca este vorba de o exceptie si nu de "normalitate".

    Poate ca e bine sa ne aducem aminte ca a fost si o vreme cind Clabucet-plecare era chiar o cabana, in sensul obisnuit al cuvintului.    Iata cum era prezentata aceasta intr-un ghid de acum aproape 40 de ani:

    Situata in Muntii Baiului, pe virful nordic al Muntelui Clabucetul Taurului, la altitudinea de 1456m.

    Capacitatea de cazare este de 15 locuri, intr-un dormitor comun cu priciuri. Cabana are bufet si restaurant permanent. Apa de izvor in apropiere.

    Drum de acces: din gara Predeal (1034m), pe soseaua nationala spre Azuga pina la gura Vaii Puristoaca (bariera CFR), unde incepe poteca marcata cu triunghi albastru ce trece pe la cabana Clabucet-sosire (1050m) si urca pina la cabana Clabucet-plecare. Durata: o ora si jumatate.


=cuprins= =continuare= =autor=


























































Informatii

La inceputul lunii septembrie a aparut si numarul 17 (/1999) al revistei Muntii Carpati.  Din cuprins:
Muntii Carpati nr.17 (/1999) - coperta 1
  • Muntii Bodoc Marcaje - Adrian Caraboi
  • Muntii Bihor Padis - Vasile Coanca
  • Muntii Lotru Virful Cristesti - Danut Calin
  • Muntii Lapus Virful Neteda - Petru Delu Damsa
  • Muntii Poiana Rusca Refugiul Emilian Cristea - Marius Terchila
  • Muntii Tarcu Cununa nord-vestica - Nae Popescu
  • Muntii Piatra Craiului Pestera din Coltul Chiliilor - Florida Clonaru
  • Medalion Muntii Zarand:
    • Vestul masivului - Clubul "Veniti cu noi" Arad
    • Estul masivului - Asociatia turistilor montani Arad
    • Coloman Davidhazy, o viata pentru munte - Paul Ionescu
  • Medalion Muntii Ceahlau:
    • Prezentarea masivului - Danut Calin
    • Zona inalta a masivului - schita de Gheorghe Iacomi
   Revista include si un index al articolelor aparute pina acum (de la numarul 1 si pina la numarul 17, inclusiv) grupate dupa subiectul abordat.


=coperta= =cuprins= =autor=

























































Din partea autorului:

Invitatie in Carpati    #9 (septembrie) 1999

Idee/realizare: Grig (Grigore Sarbu)     Imagini: Catalin Olteanu
Aparitiile anterioare le puteti vedea la
    http://members.tripod.com/~iic01,

sub ingrijirea lui    Radu Serban


Pentru colectionari:    arhivele "zip" le gasiti la     http://www.birel.ro/~iic/

Arhivator:     Gabriel Miclaus

Observatiile dumneavoastra sint asteptate la adresa iic-owner@onelist.com

Bucegi: Valea Seaca a Jepilor - foto: Catalin Olteanu

Bucegi: Valea Seaca a Jepilor. Ramonaj.

(foto: Catalin Olteanu)

.

Contributiile cititorilor reprezinta un ajutor important pentru existenta in continuare a

Invitatiei in Carpati.


Primim cu placere orice fel de materiale care se incadreaza in tematica publicatiei.
Va rugam sa luati legatura cu noi inainte de a trimite materiale spre publicare.
Calea? Aceeasi: prin e-mail.


Incurajam orice modalitate de redistribuire.

Singura conditie pe care o punem consta in pastrarea formei si a continutului nemodificate.


Daca doriti sa renuntati la abonament, puteti sa o faceti oricind trimitind un mesaj la adresa:

iic-unsubscribe@onelist.com


=coperta= =cuprins=