Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

A fost Vertical Step maraton


published Thu, Nov 26, 2009, 11:53 am in d'ale lui Ionel

In sambata care tocmai a trecut, pe 21 noiembrie, la ora 11.00 – a inceput Vertical Step Maraton, adica evenimentul prin care Vertical Spirit (clubul pe care il reprezint) a inaugurat deschiderea celei mai inalte sali de escalada din Romania – un proiect de o amploare foarte mare pentru noi, in care ne-am implicat total incepand cu luna iunie a acestui an. Evenimentul a fost cu adevarat un maraton, atat pentru participanti si invitati cat si pentru noi, organizatorii, care a trebuit sa facem fata catorva sute de oameni, curiosi sa vada pentru ce am “batut atata toba” si de ce i-am chemat acolo. Asa cum era prevazut in program, am inceput cu “Junior Climbing Contest” – sectiunea dedicata copiilor. Nerabdatori, multi dintre ei au inceput sa vina cu mult inainte de ora 11.00. Concursul s-a desfasurat pe un traseu de escalada, departajarea facandu-se in functie de priza la care a reusit fiecare sa ajunga. Ambitiosi, micutii s-au straduit sa ajunga cat mai sus, efortul unora dintre ei fiind cu adevarat impresionant!

Permalink - 0 comentarii

Romania Dry Contest 2006 - Rezumat si rezultate


published Tue, Nov 21, 2006, 6:00 pm in d'ale lui Ionel

Sambata seara, in jurul orei 23.00 s-a incheiat prima editie a concursului “Romania Dry Contest 2006” – un eveniment care a spart tiparele obisnuitelor concerte, festivaluri si alte manifestari de acest gen pe care le gazduieste frecvent Piata Revolutiei din Capitala.

Permalink - 0 comentarii

Tinutul de gheata


published Wed, Nov 15, 2006, 7:51 pm in d'ale lui Ionel

Totul e inert în Tinutul de Gheata. Natura parca a înghetat întrutotul. Unde alta data, când era cald, se auzea sursurul apei si galagia drumetilor ce mergeau spre munte, acum linistea s-a asternut peste tot. Se pare ca s-a instalat odata cu zapezile iernii...

Permalink - 0 comentarii

Studiu asupra ursilor din Bucegi


published Wed, Nov 15, 2006, 12:51 pm in Geo-Alpinet , Mediu - informații, dispute, protecție , d'ale lui Ionel

"De ce este necesar acest studiu? Pentru ca fara o mica functie prin care sa fi luat în seama de responsabilii în domeniu nu prea poti sa faci nimic. Ca simplu turist am încercat ani de zile sa initiez o seama de schimbari în Bucegi. Evident ca nu-am reusit nimic, demersurile mele nefiind luate în seama de nici o autoritate în domeniu. Doar eram un simplu turist, idiot pesemne! Proiectelor trimise autoritatilor de resort nu li s-au acordat importanta si nici nu mi s-a raspuns în vreun fel, considerând probabil cei responsabili ca o sa ma satur si o sa-mi vad de altele. Acele proiecte, idei, pe care anterior le-am adus la cunostinta multor oameni implicati în turismul local au fost gasite excelente de acestia. Deocamdata nu stiu ca institutiile respective, nu cei din turism, sa le fi aplicat, mai mult ca sigur acestea au constituit o insulta la adresa lor. Doar nu îi învata pe ei unul de 26 de ani cum sa-si faca treaba!

Permalink - 3 comentarii

Trofeul Alpinet - Rarau Climbing Open 2006


published Sun, Sep 17, 2006, 11:15 pm in d'ale lui Ionel

Scopurile principale ale acestei intâlniri au constat in promovarea escaladei sportive, a traseelor amenajate in zona Rarau si a relatiilor interumane dintre cataratori bazate pe fair-play si respect reciproc. In cadrul acestui concurs poate participa orice persoana practicanta a catararii sportive, indiferent de vârsta, sex sau nivel de catarare.

Permalink - 0 comentarii

O tura la Cabana Turnuri


published Thu, Feb 16, 2006, 3:25 am in d'ale lui Ionel

Am plecat vineri pe la 8 dimineata din Cisnadioara. Datorita vremii, am facut mult mai mult decat ne asteptam, asa ca am ajuns in Victoria pe la 9, parcam masina in fata la Viromet. Am observat ca un cauciuc era putin dezumflat, dar nu i-am dat importanta. Echipati, am plecat pe drumul forestier ce duce spre cabana Arpas pe la ora 10. Pe la 11 jumate eram la intersectia cu drumul forestier care urca pe Valea Podragului, la stanga.

Permalink - 1 comentarii

Falsa Strungă a Dracului


published Tue, Sep 27, 2005, 11:19 am in Geo-Alpinet , d'ale lui Ionel

Știu că ai mai făcut unele ture în Făgărașului, care te ajută să știi ce te așteaptă. Mi-ai scris că v-ați dat seama de "falsa Strungă a Dracului", o "notă bună", căci alții au pățit-o rău pe acolo, fie că nu au știut de existența celei false (prima cum cobori de pe Vf. Negoiu), fie că li s-a părut că e mai ușoară ca Strunga Dracului propriu zisă, căci de sus așa pare! Numai că în partea inferioară... este exact invers!

Permalink - 0 comentarii

Atenție la șerpi și înțepături


published Tue, Sep 27, 2005, 11:15 am in Geo-Alpinet , Făgăraș - Accidente , d'ale lui Ionel

Este cineva care poate da detalii despre seringa de aspirație a veninului? De unde se poate procura? O poate folosi oricine sau necesită tehnici speciale, experiență ș.a.m.d.

Permalink - 4 comentarii

Căzut din Custura Sărății


published Mon, Sep 26, 2005, 2:00 pm in Făgăraș - Accidente , d'ale lui Ionel

În seara de 1 noiembrie o familie din Sfântu Gheorghe a primit un telefon de la fiul lor care nu a apucat să spună decât că este în zona Șerbota iar coechipierul său a căzut.

Permalink - 0 comentarii

acccident pe Albota


published Mon, Sep 26, 2005, 1:52 pm in Făgăraș - Accidente , d'ale lui Ionel

Sunt Dan Moisa de la Clubul Montan Apuseni (fost Feroviarul) Cluj-Napoca și doresc să dau câteva date despre ceea ce s-a întâmplat joi 15 august pe Muchia Albotei. Am ajuns până la 2100 m unde am urcat în creastă urmând să depășim un vârf mai proeminent, în față se zărea o șa suspendată între 2 piscuri, cred că era Șaua Înaltă. Cred că ne aflam pe Vârful lui Toader.

Permalink - 1 comentarii

Accident în Valea Doamnei


published Mon, Sep 26, 2005, 1:49 pm in Făgăraș - Accidente , d'ale lui Ionel

Cu durere mare în suflet și printre lacrimi voi încerca să povestesc firul evenimentelor din acea zi fatală. Viorel Negoiță, a fost partenerul meu în multe ture, a fost și un foarte bun prieten pe care îl cunoșteam încă din copilărie... Soarta a fost prea crudă cu el, nu a făcut nimic în viață să merite acest lucru.

Permalink - 0 comentarii

Accident pe Valea Arpașului


published Mon, Sep 26, 2005, 1:38 pm in Făgăraș - Accidente , d'ale lui Ionel

Autor : Feri Teglas Data : 24 august 2003

Permalink - 0 comentarii

Un rasarit la inaltime


published Mon, Sep 19, 2005, 11:26 am in d'ale lui Ionel

Sâmbata pe la prânz ajungem cu tot calabalâcul la nea Grigore în Busteni si dupa ce descarcam bagajul si bineînteles mâncam pe saturate coacaze si zmeura din gradina de sub abruptul Caraimanului trecem la capitolul povestirilor atât de minunate din domeniul drumetiilor de munte care degenereaza din descrierea diferitelor brâne care mai de care mai îndragite si pâna la povesti cu comori. Nea Grigore se dovedeste a fi un povestitor foarte iscusit si nici nu stim când trece timpul. Spre seara nori negri ne împresoara si începe sa cada o ploaie rece ce ne va zadarnicii orice plan timp de 2 zile. A doua zi ne trezeste telefonul prietenului Tedy din Brasov ce urma sa vina împreuna cu sotia pentru a face împreuna o tura.

Permalink - 0 comentarii

În sfîrșit, Tăul Negru-M-ții Lăpușului


published Thu, Sep 15, 2005, 11:15 am in Drumetie montana alaturi de Petru Lucian Goja , d'ale lui Ionel

Ultra zori de zi, de fapt încă stele clipocind feeric în timp ce greierii își  continuă nocturnul concert rustic în ditai cartierul urban băimărean. Nu-i păcat să ratezi așa ceva pentru un rutinier pui de somn ?

Permalink - 0 comentarii

Incursiune în Țibleș


published Thu, Sep 15, 2005, 11:07 am in Drumetie montana alaturi de Petru Lucian Goja , d'ale lui Ionel

Sîmbătă dimineața , cu un ceas întîrziere fată de program (fiindcă la romîni parolismul e o vorbă goală iar nerespectarea unei planificări , prilej de răsfățat-șăgalnice glumițe ) , adică abia la 8, porneam spre  Tg.Lăpuș –Groșii Țibleșului , fără cort (din păcate , altfel am fi recurs la inovații traseistice, timp avînd berechet la dispoziție iar meteorologic  condiții ideale).

Permalink - 1 comentarii

Parcul Natural M-ții Maramureșului


published Thu, Sep 15, 2005, 11:03 am in Drumetie montana alaturi de Petru Lucian Goja , d'ale lui Ionel

În sfîrșit în concediu. Cu gîndul la o buclă făgărășană din orașul Victoria pe v.Vistea Mare spre Portița Viștei-vf.Moldoveanu la Podragu , cu retur pe v.Podragului. Prin urmare o tură ca lumea , de antrenament, în PNM-ții MM e numai bine venită. Prognoza meteo anunța soare pentru următoarele 4 zile în zona Poieni de Sub Munte . În prima zi de toamnă a acestui capricios an, la ora 4,50 , pornim din Baia Mare spre Sighetu Marmației via Cavnic-Călinești-Ferești. Soarele răsare după 6,30 printre norii negri răsfirați spre est , poate doar pentru a ne da emoții. Suim Dl.Hera pe neguri.Acestea au acaparat total valea Viseului la Bistra și Petrova. Nici vorbă să putem panorama spre Poloninca, Muntele lui Șerban și Pop Ivan .Nici la sud-vest, spre Țibleș.

Permalink - 0 comentarii

Ciupercăreală la Zugău, în defileul Cavnicului


published Thu, Sep 15, 2005, 10:55 am in Drumetie montana alaturi de Petru Lucian Goja , d'ale lui Ionel

Vorba lui Băsescu, vara nu-i ca iarna. Aveam să admit asta refăcînd (oarecum), în final de august , un frumos traseu situat aproape de Baia Mare , realizat în premieră de către mine la 5 febr. a.c. în condiții de iarnă, cu –11 C și zăpadă de 35-45 cm.

Permalink - 0 comentarii

Trasee din sud spre Creasta Rodnei


published Fri, Sep 2, 2005, 10:44 am in d'ale lui Ionel

Aveti mai jos 10 trasee ce leaga Tara Nasaudului de Creasta Rodnei, trasee care pe harti (unele si pe teren) sunt marcate. Redactarea e succinta, asa cum a cerut-o Andrei Beleaua, pentru o harta-ghid ce dorea s-o scoata in 2002. Le-am parcurs pe toate cu carnet si creion, pe unele de mai multe ori.

Permalink - 0 comentarii

Trasee spre creasta Muntilor Rodnei


published Fri, Sep 2, 2005, 10:42 am in d'ale lui Ionel

Aveti mai jos 14 trasee ce leaga Tara Nasaudului de Creasta Rodnei, trasee care pe harti (unele si pe teren) sunt marcate. Redactarea e succinta, asa cum a cerut-o Andrei Beleaua, pentru o harta-ghid ce dorea s-o scoata in 2002. Le-am parcurs pe toate cu carnet, creion, busola si... contiinciozitate, pe unele de mai multe ori. De celelalte s-a ocupat sa le descrie dl.Petru Lucian Goja din Baia Mare. Dar le-am parcurs pe toate si eu si va fac cateva sugestii mai jos.

Permalink - 2 comentarii

Creasta Rodnei Iarna


published Fri, Sep 2, 2005, 10:39 am in d'ale lui Ionel

Creasta muntilor Rodnei, fiind mai blanda ca cea a Fagarasului, reprezinta o buna pregatire pentru Creasta Fagarasilor- "Alpii Transilvaniei", putandu-se exersa mersul cu bocanci, coltari, rachete, schiuri si avand in maini bete sau piolet, dupa caz.(vezi cao.5). Are mai putine zone periculoase, dar in functie de cantitatea si starea zapezii, ele pot fi prezente si aici. De aceea sunt necesare atat un echipament adecvat cat si cunostinte temeinice despre zapezi, cornise, avalanse, bivuac, orientare. De dorit ar fi ca cel putin unul din echipa sa fi parcurs traseul vara "cu ochi de iarna" si sa fi folosit GPS-ul sau busola (notand unghiurile de mars) pentru caz de ceatza. El poate sti si unde e si unde nu e posibil de facut bivuac. Cele mai utilizate locuri fiind: Tarnita "La Cruce", zona "La Carti", Tarnita Barsanului, zona ("bulevardul" ) dintre Saua Galatului si Saua Gargalau, Tarnita lui Putredu, Saua Ineutz, Saua Gagii.

Permalink - 0 comentarii

Expeditia MOL K2


published Wed, Aug 10, 2005, 4:37 pm in d'ale lui Ionel

Chiar daca expeditia MOL K2 a instalat tabara 3 la altitudinea de 7.250 m si a incheiat procesul de aclimatizare, varful pare tot mai departe. K2, cu o inaltime de 8.611 , este singurul munte pe care nici un alpinist nu a reusit sa-l urce anul acesta.

Permalink - 0 comentarii

Premiera noastră în Parcul Natural M-ții Maramureșului


published Mon, Jul 25, 2005, 3:35 pm in d'ale lui Ionel

Cred că curiozitatea descoperirii ca obiectiv turistic a M-ților Maramureșului mi-au stîrnit-o lecțiile de geografie ale școlii primare și mult mai târziu un fost coleg de serviciu (non montaniard ), ing.agronom, I.Ciocotișan, prematur dus dintre noi , cel care lucrase odinioară la IELIF Maramureș , calitate în care vizitase pășunile amenajate de ei pe Bardău, Copilașu etc. Prima tura inubliabilă în M-ții Maramureșului am făcut-o-ntr-un septembrie de 1975 cu Papa și fiica mea Oana ( v.Repedea-Dancu-vf.Farcău-lacul Vinderel )...

Permalink - 0 comentarii

Tibles 16-17 Iulie 2005


published Mon, Jul 18, 2005, 10:53 am in d'ale lui Ionel

Constienti de pauza de ploi care se anunta pe week-end,  am decis sa urcam Tiblesul (1825m). Plecare la 6.30 din Cluj cu 2 masini: Ionut, Alina, Ionel, Vasi, Mari, Lili, Ady pe ruta Cluj-Dej-Targu Lapus-Grosii Tiblesului, avand ca punct de sosire si campare Cantonul Izvorul Rau unde, in loc de canton am dat de ditamai blocul de 2 etaje cu mansarda, inca nefinisat, dar in picioare, ridicat pe locul vechiului canton ars in urma cu cativa ani.

Permalink - 1 comentarii

M-ții Rodnei- Valea Blaznei-Cobășel-vf.Roșu-Ineuț


published Wed, Jul 13, 2005, 11:28 am in d'ale lui Ionel

Am bătut M-ții Rodnei de copil (alături de Alex și mai rar Grety, frații mei) , dus în ture inedite de către Papa , mai ales pe versanții nordici dar și în lungi traversări spre Cormaia , via v.Cormaia, sau pe culmi secundare , spre Valea Vinului, am făcut apoi traversarea de la sud spre nord , de la cab.Farmecul Pădurii la vf.Repede-v.Repedea –Borșa, o dată am făcut și 85 % din creasta principală NV-SE cu Dinu & Marlene Mititeanu , respectiv integrala crestei-Pasul Șetref-Pasul Rotunda, cu Iancsi Moldovan (1-4 oct. 2002) , între acestea zeci de alte trasee , an de an, uneori săptămînal *( deja de două ori în acest an), niciodată neabordînd însă vf.Ineuț dinspre valea Someșul Mare, din loc. Șanț și apoi în sus , spre Valea Blaznei-vf.Cobășel-vf.Roșu.

Permalink - 0 comentarii

Sase zile prin Muntii Valcan si Retezat


published Thu, Jul 7, 2005, 3:21 pm in d'ale lui Ionel

De buna voie si nesiliti de nimeni, ne-dusi pe acolo cu arcanu'. Am trecut doar- eu a 2-a oara- peste muntele Arcanu, la al carui izvor imi reveneau deseori gandurile, cand, rareori, pe munte rabdam de sete.

Permalink - 0 comentarii

În M-ții Rodnei la a 83-a aniversare a lui Papa


published Mon, Jun 27, 2005, 5:14 pm in Drumetie montana alaturi de Petru Lucian Goja , d'ale lui Ionel

Cred că prima oară-n viață Papa ne-a arătat (copiilor săi Alex, Grety și mie, cel mai mare dintre ei) rododendron(bujor de munte-Rododendron sp.) înflorit în Căldarea Puzdre din M-ții Rodnei. Mulți ani la rînd  după aceea, la fine de mai și debut de iunie, acolo mergeam primăvara cu el sau, mai tîrziu  cu alți ortaci, iubitori ai muntelui, pentru a ne lăsa fascinați de ciclamenul indescriptibil dar și pentru a admira molidul dat în floare, steluțele Domnului (Gentiana verna), cupele (Gentiana cochiana), jnepenii (Pinus mugo) abia înmuguriți dar revărăsînd valuri bej-aurii de polen, alb imaculatele Primula granda, roz-violet-scundele ochiul găinii (Primula minor), trecîndele brîndușe, calcea calului (Caltha palustris),...

Permalink - 1 comentarii

Pietroasa, inedita abordare


published Mon, May 23, 2005, 10:14 am in Drumetie montana alaturi de Petru Lucian Goja , d'ale lui Ionel

Acum cînd revăd mental traseul parcurs cu o zi în urmă împreună cu amicii mei de drumeții montane , soarele generos scaldă urbea conferindu-i aspectul unei faste zile de primăvară (un aiurit reporter radio trîmbițase triumfalist că 21 mai e .prima zi de vară , solstițiul urmînd abia peste o lună , deh, cam așa a fost și-n 2000, cu eronata schimbare de mileniu) . Cei circa 30-35 km tălpuiți , cu bocancul sau cizma , de la ora 8 dim. la 21 seara , scoțienele neguri matinale, umiditatea de cel puțin 98 % , răcoarea alternînd cu zăpușeala, obraznicele hățașuri menite să ne pună la-ncercare capacitatea de orientare , resursele fizice, tenacitatea , scurtele rătăciri generate de aiuristicul marcaj turistic recent realizat , țipătul sfîșietor al acvilei chemîndu-și soața, superbele albii placate-n compacte andezituri sau marne ...

Permalink - 0 comentarii

M-ții Rodnei –puls eco-turistic în debut de mai


published Fri, May 6, 2005, 5:47 pm in Drumetie montana alaturi de Petru Lucian Goja , d'ale lui Ionel

Consemnare 05 05 2005 M -tii Rodnei -puls eco-turisticîn debut de mai Cu M. Ghetie O pasionata iubitoare de natura ma rugase de vreo 3 sapt. sa fac niste observatii & culeg imagini actuale privind starea de fapt eco-montana în zona nordica a Parcului National M-tii Rodnei-Rezervatia Stiintifica Piuetrosul Rodneisi Parcul Natural Mtii Maramuresului. La început abundenta zapezii/riscul avalanselor, mai apoi ploile finalului de aprilie au zadarnicitintentiile. În cele din urma, cu toata avertizarea meteo din 3 mai a.c., am decis s-o întindem în Fagarasii Maramuresului pe care-i bat cu bocancul si iubesc nespus de vreo 45 de ani. Pentru a evita rupturile asfaltice ( aici sunt banii d-voastra & rovigneta )de pe Gutâi si a scurta la maxim deplasarea auto plustimpul alocat ajungerii la tinta, am luat-o prin Cavnic-Pasul Neteda-Calinesti-Valeni-Bîrsana-Valea Izei-Dl. Moisei. Plecam din B. Mare la 5, 50 dim., la Sacel un caprior sperios ne taie asfaltul...

Permalink - 1 comentarii

Iarna pe creste


published Tue, Apr 12, 2005, 6:12 pm in d'ale lui Ionel

Motto: " Muntele se savureaza cu lingurita, nu se mananca cu polonicul". Emilian Cristea Afirmatia din motto e cu atat mai valabila iarna. E valabila si o alta sintagma deja celebra: " Iarna nu-i ca vara !" Caci a parcurge vara creste carpatine e drumetie-turism, a face asta iarna e deja alpinism. Si alpinismul presupune echipament adecvat, cunostinte temeinice si tehnici specifice, verificate si exersate mai intai in locuri usoare, nepericuloase. Presupune < a sti sa citesti zapada>, daca e < buna>, daca e .Trebuie sa putem intelege vocea Muntelui, sa auzim daca ne spune sau ne sfatuieste sa renuntam de data aceea. Iar astea se invata treptat. Prima noapte in cort iarna ( vezi nr.1 al revistei, pag. 32 ) e indicat s-o "gustam" nu departe de o localitate sau cabana. Diversele tehnici de utilizare a pioletului si de mers cu coltarii se pot invata si dupa texte si desene sau fotografii din carti (Walter Kargel : Alpinism 1981) sau reviste si...

Permalink - 1 comentarii