Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Ileana Bocanciu in de-ale lui ileana bocanciu

 

           În perioada 24-26 noiembrie 2006, în cadrul programului "EDUCAȚIE PRIN TURISM", Asociația de Turism "Chindia" a organizat cea de-a XXII-a etapă, intitulată "TABĂRĂ DE SPEOLOGIE". Scopul acestui proiect a fost de a stimula participarea tinerilor din județul Dîmbovița la acțiuni de educație montană, având ca obiective ridicarea nivelului de informații în domeniul turismului montan specializat - speologie - în condiții de deplină siguranță și cu protejarea mediului înconjurător. Proiectul a fost finanțat de Direcția Județeană de Tineret Dîmbovița și realizat în parteneriat cu Liceul Teoretic "Nicolae Titulescu" Pucioasa și  Primăria Fieni.

          La activitățile desfășurate în masivele Leaota și Bucegi au participat 35 de tineri, coordonați de 5 membri ai A. T. "Chindia". Toți s-au bucurat de ospitalitatea Centrului de Vacanță "Cerbul" Brătei.

          Vineri, după ce au fost cazați, tinerii au primit primele noțiuni teoretice despre lumea subterană, cu ajutorul prezentării de diapozitive "Peșteri din România". După cină s-a discutat programul pentru a doua zi.

          Sâmbătă, împărțiți în trei echipe, pe o vreme umedă dar caldă, participanții au parcurs un traseu în masivul Leaota, vizitând peșteri din bazinul Văii Rătei (Peștera cu Două Intrări, Peștera Onicăi, Peștera cu Patru Intrări din Chei), precum și Cheile Răteiului cu observarea formelor de exocarst, iar la final, învingându-și teama, au experimentat pe viu, tehnica de coborâre pe coardă. Seara, obosiți și plini de impresii noi, chiar dacă și cu câteva zgârieturi sau straturi de noroi în plus pe haine, tinerii au aprofundat cele învățate, cu ajutorul unei noi proiecții de diapozitive. De astă dată, lumea subterană a părut mult mai apropiată și mai reală.

            Duminică, testele pe care le-au rezolvat, au consolidat cunoștințele în domeniul speologiei, pe care participanții le-au asimilat atât din teorie, cât mai ales din practică. Pe o vreme caldă și însorită, o drumeție până în Cheile Orzei, a încheiat cu succes această tabără. La final, tinerii au primit diplome și premii, odată cu invitația de a participa cât de curând, la o nouă întâlnire cu natura.

            Mulțumiri doresc să adresez tuturor celor 35 de tineri participanți, pentru implicarea lor, colegilor de club pentru ajutorul acordat, Direcției Județene de Tineret Dîmbovița pentru finanțare, precum și colaboratorilor: Liceul Teoretic "Nicolae Titulescu" Pucioasa, Primăria Fieni, Centrul de Vacanță "Cerbul" Brătei.

 

Ileana Bocanciu - A. T. "Chindia" - coordonator program

Author: Ileana Bocanciu
Views: 5305, Last update: Mon, Nov 27, 2006


Login or register to comment