Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Viorel Borteş in de-ale lui Viorel Borteş

CREASTA COŞTILA-GĂLBENELE

-Tati, ce facem uichendu’ ăsta?

-Păi...ăăăăăăă...

-Hai să facem Creasta Pietrei Craiului de la Sud spre Nord, la o zi, urcăm prin şaua Funduri şi coborâm pe o padină spre cabană.

-Mai bine mergem în Bucegi la o plimbare...

Şi aşa a fost să fie Creasta Coştila-Gălbenele!

Pregătim tot ce avem nevoie pentru tură: două semicorzi de 50m., 10 bucle, câteva anouri, hamurile şi ceva mâncare. Urmând cu stricteţe zicala românească Leo montani se a seo chi revei to, debarcăm din maşină la ora 6, 30 în faţa Căminului Alpin din Buşteni.

f1

f2

Inaugurat în august 1939, Căminul are acum, din păcate, un statut destul de ciudat dat fiind că durata de serviciu a clădirii a expirat de foarte multă vreme.

f3

Răcoarea dimineţii şi bagajul nostru aproape neglijabil ca greutate ne ajută să ne mişcăm repede. Alimentăm cu apă la izvor, poze spre abruptul ce se tot apropie şi la 7, 50 suntem la Refugiu.

f4

f5

Scurtă pauză pentru odihnă şi micul dejun. Din vale urcă spre noi zgomotele civilizaţiei, atrase parcă de liniştea ce ne înconjoară. Spre dreapta, ne ademeneşte pentru o nouă tură Creasta Picăturii. Cu  gândul la o cafea pornim iar la ora 8, 15.

f6

Desprinsă din Platoul Bucegilor şi orientată aproximativ Vest-Est, Creasta Coştila- Gălbenele poate fi delimitată geografic, mai exact, din Brâna Mare a Coştilei până la Ţancul Ascuţit, deasupra Refugiului Coştila. Separă Valea Gălbenelelor spre nord de Valea Coştilei la sud. Cotată 3A, a fost parcursă în premieră în luna mai a anului 1936 de Niculae Baticu şi Toma Boerescu. Pereţii impresionanţi ce se lasă spre cele două văi sunt străbătuţi de o mulţime de trasee, de la gradul 2 la 5, avându-şi ieşirile în diferite puncte ale crestei.

Intrarea în traseu are trei variante:

-  din Valea Coştilei se desprinde un vâlcel ce duce până sub Pintenul Coştilei, punct socotit extrema estică a crestei;

- din locul numit Coama cu Jnepeni (aflat la est de Pinten), o şa ce separă Creasta Coştila-Gălbenele de Ţancul Ascuţit;

- din Valea Gălbenelelor.

Alegem ultima variantă care presupune traversarea în Valea Gălbenelelor peste şaua Coamei cu Jnepeni.

f7

Ajunşi în firul principal al văii privim dezastrul provocat de  prăbuşirea unui tavan din Peretele Gălbenelelor, prăbuşire care a distrus traseul Tavanele de Argint. După circa 100m. ne abatem spre stânga din firul văii pe vâlcelul ce duce la tavanele de sub care începe traseul crestei. Înaintăm destul de anevoios şi cu mare grijă, toată această mare pantă, altădată bine înierbată şi cu o pădure de jnepeni pe ea fiind acum un grohotiş destul de instabil. Câteva pietre se rostogolesc peste noi dar e o alarmă falsă, două capre ne privesc superior şi după ce ne şuieră ceva pe limba lor o iau din loc.

f8

Pe la jumătatea pantei se desprinde spre dreapta Vâlcelul Florilor de Colţi, cale de acces spre intrările unor trasee: fostul traseu Tavanele de Argint, Hornul Mare, Grotelor. Am făcut trei ore din Buşteni până pe brâna de sub uriaşul tavan, unde ne echipăm şi ne încurajăm reciproc!

f9

f10

f11

f12

f13

f14

f15

f16

f17

f18

f19

Traseul, fără dificultăţi tehnice, un fel de plimbare “alpinistică” presupunând mai ales condiţie fizică, are totuşi câteva puncte ce necesită atenţie. Reechipat acum nu mult timp de bunul meu prieten Dan Vasilescu cu ancore chimice, chiar şi cele câteva pasaje mai sensibile nu pun probleme, asigurările fiind foarte ţepene. Mergem întins regrupând cam la 45-50m. şi ieşim din traseu după şase lungimi, la 12, 30. Ne dezlegăm şi strângem materialele pentru a parcurge mai lejer ultima porţiune până la Brâna Mare a Coştilei. Ce mai somn aş trage aici, pe pajiştea asta moale! Dar câţiva nori supăraţi parcă de reuşita noastră ne determină să nu zăbovim prea mult.

f20

f21

f22

Supunem unui vot popular varianta de retragere. Deşi mi-ar fi plăcut Creasta Văii Albe cu Brâna Aeriană, mă supun majorităţii de două treimi care decide Valea Scoruşilor. Democraţia asta nu e bună de nimic!

f23

Pe la jumătatea Scoruşilor o ploaie măruntă, asezonată cu ceva grindină, suportabilă atât fizic cât şi moral ne ia în primire... Din Strunga Gălbenelelor privim în jos spre valea cam neprietenoasă acum, trebuie numai ceva mai multă atenţie că s-a udat stânca. Din firul văii ridicăm privirea spre impresionantul Perete al Gălbenelelor brăzdat pe centru de hornul adânc din Traseul Furcilor, primul traseu de perete, de gradul IV, deschis de Niculae Baticu, Dan Popescu şi Ion Trandafir în 1935. În 1975 Nea Baticu refăcea traseul cu ocazia aniversării a 40 de ani de la premieră. Avea 66 de ani! În dreapta hornului o uriaşă pată gălbuie indică locul de unde s-a desprins placa din Furca Dreaptă. Traseu deschis în 1957 de Octavian Brătilă-Bulinel şi George Papp, traversarea plăcii era o provocare pentru căţărătorii de fineţe. Mărturisesc că am cam oftat şi eu pe acolo! Un alt minunat traseu distrus! Bombănim ploaia care nu ne lasă să facem poze, dar tot căscăm gura la traseele ce străbat  peretele: Tavanele de Argint, Hornul Mare, Grotelor, Profesor Oncescu, Trei Surplombe, Furcile, Furca Dreaptă, Surplomba Centrală, Surplomba Mare, Marele Tavan şi, undeva mult în dreapta Hornul Coamei.

f24

Poteca noastră continuă prin Hornul Dintre Fire al Gălbenelelor şi prin pădurea de jnepeni până la punctul în care traversăm firul principal al văii. Ceva mai jos odihneşte monolitul uriaş care a fost tavanul prăbuşit din perete. Traversăm din nou Coama cu Jnepeni şi ajungem la Refugiul Coştila. Din cât am putut înţelege, grupul destul de numeros de aici participa la un fel de curs de alpinism. După o oră de odihnă pornim fără grabă spre Buşteni.

f25 

Într-o bocceluţă improvizată dintr-un tricou adunăm din mers ciuperci proaspete. Tot ne-am ales cu ceva din tura noastră!

f26

f27

Echipa noastră: Octavia Borteş, Daniel Drughi, Viorel Borteş

Author: Viorel Borteş
Views: 14580, Last update: Sun, Sep 20, 2009


Comment
Fără foto cezar jipa, Wed, Sep 23, 2009, 10:25 am

felicitari de tura, viorel! deci mai putem inca si noi astia...mai cu barba alba ca tine(de parca a mea ar fi altfel) mai cu chelie ca mine...am ajuns la virsta in care ne bagam copiii prin ce faceam noi curent in urma cu peste 30 ani...eu o luai cu vaile ca prislea nu are decit 16 jumate.

Ciprian TEODORESCU Ciprian TEODORESCU, Wed, Sep 23, 2009, 11:21 pm

felicitari pentru articol si poze.

Fără foto Mircea Ordean, Fri, Sep 25, 2009, 9:30 am

Tare plăcute imaginile!
Felicitări pentru tură dar şi faptul că aţi bucurat de asemenea ochii altor oameni de munte...

Ileana Damian Ileana Damian, Fri, Sep 25, 2009, 12:28 pm

de vreo mie de ori felicitari, Viorel: pentru familia ta, cutezanta voastra, pregatirea tehnica si fizica, stilul de a scrie, poze superbe, prezentare grafica deosebita!
ce sa mai adaug?!
doar: tineti-o tot asa!!!!!!:-D

Fără foto Cristian Zicos, Sat, Jan 9, 2010, 7:07 pm

Supertare

Comments for this article
Login or register to comment