SCURTĂ TROPĂIALĂ ÎN BUCEGI
http://alpinet.org/main/articole/blog_en_id_3088_userid_0_print_1.html
Posted by: Viorel Borteș in de-ale lui Viorel Borteș

CREASTA COȘTILA-GĂLBENELE

-Tati, ce facem uichendu’ ăsta?

-Păi...ăăăăăăă...

-Hai să facem Creasta Pietrei Craiului de la Sud spre Nord, la o zi, urcăm prin șaua Funduri și coborâm pe o padină spre cabană.

-Mai bine mergem în Bucegi la o plimbare...

Și așa a fost să fie Creasta Coștila-Gălbenele!

Pregătim tot ce avem nevoie pentru tură: două semicorzi de 50m., 10 bucle, câteva anouri, hamurile și ceva mâncare. Urmând cu strictețe zicala românească Leo montani se a seo chi revei to, debarcăm din mașină la ora 6, 30 în fața Căminului Alpin din Bușteni.

f1

f2

Inaugurat în august 1939, Căminul are acum, din păcate, un statut destul de ciudat dat fiind că durata de serviciu a clădirii a expirat de foarte multă vreme.

f3

Răcoarea dimineții și bagajul nostru aproape neglijabil ca greutate ne ajută să ne mișcăm repede. Alimentăm cu apă la izvor, poze spre abruptul ce se tot apropie și la 7, 50 suntem la Refugiu.

f4

f5

Scurtă pauză pentru odihnă și micul dejun. Din vale urcă spre noi zgomotele civilizației, atrase parcă de liniștea ce ne înconjoară. Spre dreapta, ne ademenește pentru o nouă tură Creasta Picăturii. Cu  gândul la o cafea pornim iar la ora 8, 15.

f6

Desprinsă din Platoul Bucegilor și orientată aproximativ Vest-Est, Creasta Coștila- Gălbenele poate fi delimitată geografic, mai exact, din Brâna Mare a Coștilei până la Țancul Ascuțit, deasupra Refugiului Coștila. Separă Valea Gălbenelelor spre nord de Valea Coștilei la sud. Cotată 3A, a fost parcursă în premieră în luna mai a anului 1936 de Niculae Baticu și Toma Boerescu. Pereții impresionanți ce se lasă spre cele două văi sunt străbătuți de o mulțime de trasee, de la gradul 2 la 5, avându-și ieșirile în diferite puncte ale crestei.

Intrarea în traseu are trei variante:

-  din Valea Coștilei se desprinde un vâlcel ce duce până sub Pintenul Coștilei, punct socotit extrema estică a crestei;

- din locul numit Coama cu Jnepeni (aflat la est de Pinten), o șa ce separă Creasta Coștila-Gălbenele de Țancul Ascuțit;

- din Valea Gălbenelelor.

Alegem ultima variantă care presupune traversarea în Valea Gălbenelelor peste șaua Coamei cu Jnepeni.

f7

Ajunși în firul principal al văii privim dezastrul provocat de  prăbușirea unui tavan din Peretele Gălbenelelor, prăbușire care a distrus traseul Tavanele de Argint. După circa 100m. ne abatem spre stânga din firul văii pe vâlcelul ce duce la tavanele de sub care începe traseul crestei. Înaintăm destul de anevoios și cu mare grijă, toată această mare pantă, altădată bine înierbată și cu o pădure de jnepeni pe ea fiind acum un grohotiș destul de instabil. Câteva pietre se rostogolesc peste noi dar e o alarmă falsă, două capre ne privesc superior și după ce ne șuieră ceva pe limba lor o iau din loc.

f8

Pe la jumătatea pantei se desprinde spre dreapta Vâlcelul Florilor de Colți, cale de acces spre intrările unor trasee: fostul traseu Tavanele de Argint, Hornul Mare, Grotelor. Am făcut trei ore din Bușteni până pe brâna de sub uriașul tavan, unde ne echipăm și ne încurajăm reciproc!

f9

f10

f11

f12

f13

f14

f15

f16

f17

f18

f19

Traseul, fără dificultăți tehnice, un fel de plimbare “alpinistică” presupunând mai ales condiție fizică, are totuși câteva puncte ce necesită atenție. Reechipat acum nu mult timp de bunul meu prieten Dan Vasilescu cu ancore chimice, chiar și cele câteva pasaje mai sensibile nu pun probleme, asigurările fiind foarte țepene. Mergem întins regrupând cam la 45-50m. și ieșim din traseu după șase lungimi, la 12, 30. Ne dezlegăm și strângem materialele pentru a parcurge mai lejer ultima porțiune până la Brâna Mare a Coștilei. Ce mai somn aș trage aici, pe pajiștea asta moale! Dar câțiva nori supărați parcă de reușita noastră ne determină să nu zăbovim prea mult.

f20

f21

f22

Supunem unui vot popular varianta de retragere. Deși mi-ar fi plăcut Creasta Văii Albe cu Brâna Aeriană, mă supun majorității de două treimi care decide Valea Scorușilor. Democrația asta nu e bună de nimic!

f23

Pe la jumătatea Scorușilor o ploaie măruntă, asezonată cu ceva grindină, suportabilă atât fizic cât și moral ne ia în primire... Din Strunga Gălbenelelor privim în jos spre valea cam neprietenoasă acum, trebuie numai ceva mai multă atenție că s-a udat stânca. Din firul văii ridicăm privirea spre impresionantul Perete al Gălbenelelor brăzdat pe centru de hornul adânc din Traseul Furcilor, primul traseu de perete, de gradul IV, deschis de Niculae Baticu, Dan Popescu și Ion Trandafir în 1935. În 1975 Nea Baticu refăcea traseul cu ocazia aniversării a 40 de ani de la premieră. Avea 66 de ani! În dreapta hornului o uriașă pată gălbuie indică locul de unde s-a desprins placa din Furca Dreaptă. Traseu deschis în 1957 de Octavian Brătilă-Bulinel și George Papp, traversarea plăcii era o provocare pentru cățărătorii de finețe. Mărturisesc că am cam oftat și eu pe acolo! Un alt minunat traseu distrus! Bombănim ploaia care nu ne lasă să facem poze, dar tot căscăm gura la traseele ce străbat  peretele: Tavanele de Argint, Hornul Mare, Grotelor, Profesor Oncescu, Trei Surplombe, Furcile, Furca Dreaptă, Surplomba Centrală, Surplomba Mare, Marele Tavan și, undeva mult în dreapta Hornul Coamei.

f24

Poteca noastră continuă prin Hornul Dintre Fire al Gălbenelelor și prin pădurea de jnepeni până la punctul în care traversăm firul principal al văii. Ceva mai jos odihnește monolitul uriaș care a fost tavanul prăbușit din perete. Traversăm din nou Coama cu Jnepeni și ajungem la Refugiul Coștila. Din cât am putut înțelege, grupul destul de numeros de aici participa la un fel de curs de alpinism. După o oră de odihnă pornim fără grabă spre Bușteni.

f25 

Într-o bocceluță improvizată dintr-un tricou adunăm din mers ciuperci proaspete. Tot ne-am ales cu ceva din tura noastră!

f26

f27

Echipa noastră: Octavia Borteș, Daniel Drughi, Viorel Borteș

Author: Viorel Borteș
Views: 13183, Last update: Sun, Sep 20, 2009


Comment
Fără foto cezar jipa, Wed, Sep 23, 2009, 10:25 am

felicitari de tura, viorel! deci mai putem inca si noi astia...mai cu barba alba ca tine(de parca a mea ar fi altfel) mai cu chelie ca mine...am ajuns la virsta in care ne bagam copiii prin ce faceam noi curent in urma cu peste 30 ani...eu o luai cu vaile ca prislea nu are decit 16 jumate.

Ciprian TEODORESCU Ciprian TEODORESCU, Wed, Sep 23, 2009, 11:21 pm

felicitari pentru articol si poze.

Fără foto Mircea Ordean, Fri, Sep 25, 2009, 9:30 am

Tare plăcute imaginile!
Felicitări pentru tură dar și faptul că ați bucurat de asemenea ochii altor oameni de munte...

Ileana Damian Ileana Damian, Fri, Sep 25, 2009, 12:28 pm

de vreo mie de ori felicitari, Viorel: pentru familia ta, cutezanta voastra, pregatirea tehnica si fizica, stilul de a scrie, poze superbe, prezentare grafica deosebita!
ce sa mai adaug?!
doar: tineti-o tot asa!!!!!!:-D

Fără foto Cristian Zicos, Sat, Jan 9, 2010, 7:07 pm

Supertare

Comments for this article
Login or register to comment
Copyright 1999-2021 www.alpinet.org