Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Climbing and Escalade - Zona de catarare peretele Lespezi

Bookmark and Share

Zona de catarare peretele Lespezi

Ignis (Maramures) – zona Lespezi

Demult visam impreuna cu prietenul meu Stefan ca sa ajungem sa cataram in zona Lespezi de sub Ignis, aceasta prezentand un specific aparte, zona fiind alcatuita din coloane de andezit. Am auzit ca in acea zona s-au reechipat traseele si ca sunt inca in curs de proiect cateva trasee, zona prezentand un potential mare atat pentru escalada cat si alpinism. In ceea ce urmeaza voi prezenta pe scurt iesirea noastra
DSC08988

08 Octombrie

Din Baia Mare o luam spre Ferneziu iar la cariera de la Limpedea (zona de escalada) o luam in dreapta spre Chiuzbaia. Ajungem in sat pe la ora 10.15, lasam masina parcata la baza mini partiei ne luam echipamentul de cocot si o luam pe jos pe straduta pietruita; dupa nici 5 minute ajungem la o bifurcatie unde se gaseste amplasat un panou cu harta zonei si unde sunt amplasate si indicatoarele cu traseele turistice. Noi urmam traseul pct albastru care urca direct pe Ignis.
DSC01140
Prima parte a traseului trece prin livezi si pe langa borcutul/izvorul de apa minerala urmand un urcus lin prin fanete si continuand prin padurea de foiase; se urca pana pe marginea padurii de unde se tine usor stanga pe curba de nivel, urcand apoi de-a lungul unui valcel pamantos. Dupa cca o ora de mers intersectam un drum forestier unde parasim marcajul si o luam spre stanga pe acest drum. Pentru a ajunge cat mai repede la perete trebuie urmat pe acest drum, pe curba de nivel, vreme de cca 25 de minute pana cand se va ivi peretele undeva sus prin padure (noi in prima zi am cam balaurisit deoarece am intrat pe o varianta gresita inainte sa vedem peretele), drumul va cobora usor si va face o curba spre stanga. In acest punct trebuie urcat prin padure pe un valcel cu pamant si pietre, desii la inceput e mai slab observabil din cauza arborilor in padure aceasta devine foarte clara dupa cativa metri parcursi
Urcand valcelul ne vom orienta treptat spre stanga trecand printr-o zona cu blocuri mai mari de andezit; peretele se iveste din ce in ce mai bine…defapt am ajuns la baza peretelui. Datorita faptului ca noi am cam balaurisit am facut cam 2 ore pana la perete, in mod normal cam 1.30 minute
1 traseu - Diedrul Negru grd 3 B, 3 lc care ni s-a parut destul de interesant, le-am scos din 2 lungimi de coarda. Traseul este echipat atat cu ancore chimice vechi cat si cu unele noi, regruparea finala este la o placa de unde se face si rapelul, sau se poate cobora roata prin padure.
DSC01153
2 traseu – a XX a Aniversare grd 4 B 3 lc, prima lungime reprezinta o fata cazuta, realizat integral pe asigurari mobile, a doua lungime este mai verticala cu pasaje surplombante deosebit de interesante, ultima lungime fiind cea mai scurta si verticala. Pctul de rapel l-am facut dupa un fag, deoarece nu exista alta posibilitate. Traseul este reechipat integral cu ancore chimice. Ptr prima zi ne-am multumit cu aceste 2 trasee, timpul a trecut repede, apropierea la pereti a durat cca 2 ore + recunoasterea + cele 2 trasee…coborarea in sat am facut-o pe acelasi traseu la lumina frontalelor.

09 Octombrie

Pe la ora 9 vrem sa pornim sa ajungem cat mai repede la perete, avem noroc si ne iau cativa localnici cu un tractor, zicand ca e mai aproape daca urcam cu ei pe un drum forestier. Drumul trece pe langa rezervatia fosilifera, castigam treptat altitudine si timp pretios, dupa cca 50 de minute de urcat pe acel drum forestier ajungem la o intersectie unde ne luam ramas bun si ne continuam drumul. Acest drum este defapt cel care inconjoara muntele pe curba de nivel si care se intersecteaza cu traseul pct albastru. Dupa cca 30 e minute ajungem la ramificatia ce urca spre peretele Lespezi.

DSC08976
Incepem cu traseul Amintirilor gr 5 A3 lc, prima lungime este o fata cazuta pe niste coloane destul de spalate, se merge pe riglete si la aderenta, ultima portiune se incheie cu o surplomba dupa care se iese intr-o regrupare comoda. A doua lungime continua usor spre dreapta trecand peste vreo 2 portiuni surplombante. Ultima lungime este scurta si verticala, partea cheie a traseului, se urca pe niste riglete. Si acest traseu este reechipat. Rapelul l-am facut din acelasi pct ca si din a XX-a aniversare.
Am mai catarat 2 trasee de escalada care sunt intre traseele XX-a Aniversare si Amintirilor, acestea sunt pe anchore chimice, top cu lant, dar inca nu au nume. Ultimul traseu parcurs a fost cel din extrema stanga a peretelui, din auzite ar fi traseul Valul Miresei grd cam 4 B cu pas de 7, 2 lc (nu are inca numele sccris la baza). Prima lungime destul de interesanta, coloana fisurata orientata oblic, cu asigurari destul de rare si cam vechi (un cui iesea din fisura), aici Stefan a folosit 3 nuci medii si un friend mediu pana in regrupare. Regruparea este comoda un fel de prag, dar care s-a dovedit a fi d oar una intermediara. Pentru a nu ramane fara coarda in cea de-a doua lungime recomandam sa se mai escaladeze fisura din dreapta de cca 8 m (atentie nu sunt cuie, Stefan amplasand 2 nuci si un friend mare) si se ajunge tot pe un prag cu o regrupare solida.
DSC08995
Cea de-a doua lungime este destul de lunga incepe pe o fata cazuta de-a lungul unor coloane extreme de interesante urmand sa devina mai verticala si surplombanta spre partea din mijloc iesirea fiind verticala si mai tehnica. Aceasta lungime a fost reechipata cu ancore chimice, pentru retragere exista amplasate 2 ancore de unde se poate face rapel.

In concluzie:

Traseele au anumite caracteristici comune cum ar fi fetele cazute din primele lungimi, zonele usor surplombante din lungimile de mijloc si portiunile mai verticale cu pasaje cheie in ultimele lungimi. Retragerea prin padure sau rapele destul de lungi, recomandam corzi de 60 m sau semicorzi de 50/60 m.
Peretele are expunere sudica, deci este insorit si placut in toata perioada a anului, apa se poate lua de la un mic izvor de langa drumul de acces. Cei motorizati cu autovehicule de teren sau Dacia papuc pot ajunge cu masina pe acel drum pana aproape de perete.
In majoritatea traseelor primele lungimi pot fi parcurse si pe asigurari mobile
Zona este extrem de frumoasa salbatica si interesanta, traseele s-au reechipat cu ancore noi, baietii din Maramures facand o munca extraordinara. Ar fi binevenita publicarea schitelor si denumirile traseelor.
Materiale utilizate de catre noi:
DSC09015
  • 15 bucle echipate
  • 2 semicorzi de 60 m
  • nuci mijlocii si medii
  • friend-uri medii si mari
  • tricam-uri medii
  • aneauri ptr regrupari
  • Author: Sebastian Tarnoky
    Uploaded by: Sebastian Tarnoky
    Views: 10483, Last update: Fri, Oct 22, 2010



    Links to the Mountain Guide:
    Muntii GUTAI  


    A photo [Not found]

    An article [Not found]

    A trail
    Baia Mare-Dealul Florilor-Varful Plestisoara (806)

     

    Comment
    Fără foto Chris Reţe, Tue, Oct 26, 2010, 7:32 am

    excelent... ma tenteaza o iesire prin Maramures pentru cocot:-D

    Comments for this article
    Login or register to comment