Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinism şi Escaladă - Ghid pentru alegerea bocancilor

Bookmark and Share

Ghid pentru alegerea bocancilor

Alegerea bocancilor

Bocancii

Singurul lucru bun pe care il poti face e sa cumperi un bocanc care sa-ti vina bine si sa fie potrivit tipului de alpinism pe care il vei practica. Performanta variaza enorm in functie de designul bocancului pentru terenul pe care te desfasori. Daca incerci sa faci ture alpine lungi pe stanca in bocanci de plastic, vei vedea ca e foarte dificil si efortul e foarte mare ducand la oboseala. Pe de alta parte daca faci escalada pe gheata intr-un bocanc, fara ca acesta sa-ti ofere suficient suport si izolatie termica, vei avea de suferit. Din pacate nici un fabricant nu poate atinge versatilitatea suprema la un singur tip de bocanc. Pe masura ce progresezi in sport, colectia ta de bocanci va creste. Izolatia termica, performanta pe stanca si cea pe gheata determina tipul de bocanc pe care trebuie sa ti-l cumperi.

Izolatia termica

Bocancii se incadreaza intr-un continuum al eficientei izolatiei, cu bocancii de plastic la un capat si cei pentru trasee tehnice pe stanca la celalalt capat. In general, cu cat e mai calduros bocancul, cu atat performantele lui tehnice sunt mai scazute. Incearca sa eviti sa-ti cumperi bocanci care sunt mai caldurosi decat ai nevoie. Vei avea nevoie de bocanci de plastic pentru mare altitudine, pentru ture de iarna de mai multe zile in cort, sau pentru ture in climat subpolar si polar. Daca planuiesti ture alpine in Alpi, sau Carpati, sau catarare pe cascade de gheata in zone cu climat mai cald, vei obtine performante mai bune in bocanci din piele. Desigur, daca ai circulatie proasta, sau ai suferit degeraturi, sau doar ai picioare reci, ia-ti un bocanc mai calduros.

Perfomanta pe gheata

Pentru maxima performanta pe gheata, talpa bocancului trebuie sa fie ingusta si sa fie croita cat mai aproape de fata bocancului pentru precizie si control. Vei avea nevoie de o talpa rigida, dar ceva flexibilitate in partea de sus a bocancului poate fi folositoare. O buna potrivire a calcaiului va duce la fixarea acestuia cand se face cramponare frontala cu coltarii. Ceva izolatie termica e in mod evident necesara, dar uneori poate nu atat de mult pe cat s-ar putea crede. Exista tot mai multi bocanci din piele care dau rezultate bune pe gheata.

Performanta pe stanca

Ca si bocancii pentru gheata, talpa trebuie sa fie croita aproape de fata bocancului. Mai usor e preferabil lui mai greu. Putina flexibilitate a talpii este de asemenea buna, dar nu prea multa, pentru ca bocancul nu va mai avea control si stabilitate suficieta pe muchiile mici. O talpa foarte groasa va cauza scaderea preciziei si a controluli pe prizele mici. Bocancii de plastic sunt nerecomandati pentru stanca. Daca nu ai absoluta nevoie de caldura lor, atunci mai bine alegi un bocanc din piele atunci cand faci trasee mari.

Potrivirea

Sa-ti iei bocancul cel mai potrivit e o adevarata arta. Cu cat ai un bocanc mai potrivit ca marime, cu atat iti creste performanta. Bocancii mai mari vor fi mai calzi, dar se vor comporta mai puţin bine, mai ales pe teren abrupt si la cramponaj frontal.

Foarte putini producători de bocanci au numere pentru femei, fiind mai dificil de potrivit la piciorul mai ingust la femeii. Producătorii europeni fac in general bocanci mai ingusti.

Ca si indicaţie cu caracter general, bocancul trebuie încercat cu o soseata de grosime medie. Introduceţi degetul aratator si mijlociul in spatele calcaiului, si daca degetul mare ajunge la bombeu atunci bocancul e bun. Mare atenţie la punctele de presiune si frecare. Daca deranjaza când bocancul e nou, atunci vor fi criminale dupa cateva ore in teren. Ciorapul din bocanii de plastic adesea se tasează puţin la folosire sau daca se uda. Aşa ca plastici vor fi ceva mai fixi la proba decât după folosire puţin mai îndelungata.

 

Piele, piele, piele

(Aici e prezentata o scurta descriere a tipurilor de piele folosite in fabricarea incaltamintei de munte.)


Pielea netabacita e secţionata orizontal in doua sau mai multe straturi. Stratul superior numit,, full grain" si stratur

ile inferioare numite piele secundara. Pielea full grain este de cea mai buna calitate. Aceasta e stratul exterior al pieii. Este mai rezistenta mai îndesata si are impermeabilitatea naturala a pielii vii.este mult mai impermeabila decât straturile secundare de piele. Acestea din urma sunt de aspectul pieii intoarse, pe ambele parţi, si mai puţin impermeabile. Sunt folosite in general la incaltaminte de calitate si preţ mai mic.

Pielea Anfibo: este pielea full grain de cea mai buna calitate. Anfibo înseamnă impermeabil in italiana. Provine de la bovine batrane si are in general

o grosime de 2, 4 mm - 3, 5 mm. Anfibo este folosita la bocancii de calitate ridicata, care trebuie sa fie rezistenti si durabili, de obicei bocancii de iarna.

Piele întoarsa Anfibo: pielea e întoarsa pe bocanc astfel încât suprafaţa lucioasa este pe interior iar stratul cu textura pe exterior. Acest lucru protejează partea lucioasa de zgârieturi si tăieturi. Este mai ales folosita la bocancii alpini unde este necesara rezistenta maxima, suport si rezistenta la abraziune. Este o piele de calitatea I si nu

trebuie confundata cu pielea suede.


Pielea nubuk: este o piele full grain dar a carei suprafaţa lucioasa a fost fin smirgluita, fapt care ii da un aspect cosmetic mai atrăgător. Nu trebuie confundata cu pielea suede.

Pielea de viţel: pielea de viţel e o piele full grain dar mult mai subţire si supla decât Anfibo. Este adesea utilizata la captusirea bocancilor. Are o grosime intre1, 8 mm si 2, 2 mm.

Pielea suede: este o piele de calitate inferioara din strat secundar de piele.

Pielea ECOPEL: e o piele full grain, folosita de obicei la captusire dar nu e tratata cu crom, fiind considerata mai naturala si mai confortabila decât cea tratata cu crom.

Cum sa alegi bocancul potrivit


Alegerea bocancului potrivit poate fi cea mai importanta decizie pe care o faci ca începător. Incaltamintea pe care o alegi trebuie sa fie confortabila, durabila si sa -ti protejeze picioarele kilometrii întregi.

Pasul 1: trebuie luat in considerare tipul de activitate pe care planuiesti sa o desfasori

Incaltamintea pentru outdoor poate fi impartita in trei categorii de baza. Când iţi începi căutările pentru tipul de incaltaminte adecvat trebuie sa te orientezi spre categoria care se potriveşte cel mai bine tipului de activitate pe care planuiesti sa o desfasori.

 

  • Excursii usoare

     

  • Excursii de intensitate medie

     

  • Excursii lungi, alpinism, expediţie

     

    - Aceşti bocanci sunt ganditi doar pentru ieşiri de o zi sau cel mult si o noapte. Excelează in confort, comoditate si respirabilitate. Ca atare sunt mai puţin durabili si oferă un suport mai scăzut de cat celelalte categorii care urmează.

     

    sicu rucsac mediu - aceşti bocanci sunt concepuţi pentru excursii pe poteci dar si in teren virgin cu un rucsac uşor sau moderat. Sunt mult mai durabili si oferă un suport mai bun al picorului decât categoria anterioara, dar sunt buni doar pentru excursii uşoare pana la moderat pe teren uşor pana la moderat ca dificultate si accidentare.

     

    - Aceşti bocanci sunt concepuţi pentru trasee atât pe poteca cat si pe teren virgin cu rucsac mediu sau greu. Sunt concepuţi pornind de la ideea unor activitati desfasurate pe o perioada de timp de mai multe zile. Durabili si cu un suport al picorului excelent, oferă un înalt grad de protecţie a gleznei si piciorului. Unele dintre aceste modele sunt concepute special pentru t
    eren dur si rucsac greu. Oferă ce e mai bun in durabilitate, suport si protecţie. Unele modele sunt destul de rigide pentru a permite ataşarea colţarilor pentru deplasări pe zăpada / gheata.

    Pasul 2: Ia in considerare materialul


    Materialele folosit in fabricaţia unui bocanc vor determina greutate, respirabilitate, durabilitatea si impermeabilitatea acestuia. Deoarece bocanci fabricaţi din materii prime foarte diferite pot avea performante similare, totuşi, preferinţa personala este adesea cheia alegerii finale.

       

    • Fata de nailon si bucati de piele

       

    • Piele dintr-o singura bucata (full grain)

       

    • Barierele de impermeabilizare

       

      - Bocancii din nailon si bucati de piele sunt uşori si respiranti, ceea ce-i face perfecţi pentru folosire in condiţii meteo calde spre temperate si excursii scurte pana la medii. Tind sa fie mai moi pe picior, se dau mai repede dupa picior si sunt aproape întotdeauna mai uşori decât cei construiţi doar din piele. De asemenea sunt mai ieftini. Din păcate combinaţia de petice de piele cu nailon tinde sa fie mai puţin impermeabila decât pielea pura (deşi membranele si cusăturile pot fi la fel de impermeabile).

       

      - Pielea dintr-o singura bucata este extrem de rezistenta la apa, durabila si ofera un suport excelent piciorului (cu mult mai mult de cat in combinatia anterioara). Este folosita la bocanci conceputi pentru excursii lungi, rucsac greu si teren dificil. Nu e la fel de usoara sau de respirabila ca si combinatia anterioara, dar va rezista mult mai mult. Necesita de obicei o perioada de acomodare, de dare dupa picior.

       

      - barierele de impermeabilizare usoare (ca si Gore-Tex¨) se regasesc in constructia multor bocanci pentru a le spori impermeabilitate. Aceste bariere sunt disponibile la o serie de tipuri de bocanci, de la cei usori pana la cei pentru ture lungi si grele. Calitatea impermeabilizarii depinde de tipul de bariera folosit, materialul care o protejeaza si cat de bine sunt intretinuti bocancii. Daca sunt intretinuti corect, aceste bariere impermeabile adesea rezista mai mult decat bocancii.

    Nota: Atentie cand cumparati bocanci sa faceti diferenta intre urmatoarele:

       

    • Piele impermeabilizata

       

    • Constructie impermeabila

       

    • Captuseli impermeabile

       

      - Aceasta e piele care a fost tratata pentru a deveni impermeabila. E un produs foarte bun, dar tineti minte - scurgeri tot mai pot aparea (depinzand de cat de bine sun asamblate partile bocancului).

       

      - Acest lucru se refera la tehnicile de constructie concepute sa impiedice scurgerile (cum ar fi vulcanizarea cusaturilor, adezivi speciali si design precis). Constructia impermeabila e combinata in mod normal cu materiale impermeabilizate.

       

      - Aceste sunt barierele impermeabile descrise anterior care sunt cuprinse in constructia bocancului pentru a va proteja de orice scurgeri ar putea aparea prin materialul din care e facut bocancul. De obicei aceste captuseli reusesc o impermeabilizare eficienta. Dar atentie, Gore-Tex (si celelalte membrane) nu traiesc o vesnicie.
      Sfat: Impermeabilitatea (sau rezistenta la apa) a bocancilor depinde in mare masura de cat de bine ii intretineti. Urmati cu grija instructiunile de intretinere care vin odata cu bocancul pentru o folosinta indelungata si performanta.



    Pasul 3: Luati in calcul felul in care sunt construiti bocancii

    Fata bocancului

    Cu cat are mai multe cusaturi, cu atat e mai mare riscul de a inregistra scurgeri si / sau rupturi. Scurgerile au loc cand apa patrunde prin gaurile lasate de ac la coasere sau prin spatiile dintre elementele constructive ale bocancului. Rupturile apar cand purtarea indelungata si flexarile repetate sau un ciot ori colt de stanca duce la ruperea cusaturii si separarea a doua elemente constructive ale bocancului. In general, cu cat fata bocancului are mai putine cusaturi, cu atat e mai impermeabila si mai durabila.


    Imbinarea dintre fata si talpa


    Talpile bocancilor sunt fie cusute, fie cimentate de restul bocancului.

       

    • Coasere

       

    • Cimentarea

       

      - Durabila, de incredere, poate fi descusuta pentru a inlocui talpa dupa ce s-a uzat. Diferite tehnici (Littleway, Norvegian) ofera rezistenta si rigiditate diferita.

       

      - Mai rapida si mai ieftina decat coaserea, duce la un pret mai scazut al bocancului. Nu a fost intotdeauna de incredere, dar majoritatea metodelor moderne au ca rezultat imbinari durabile si rezistente (depinzand de procesul tehnologic si adezivul folosit). Majoritate bocancilor cu talpa cimentata pot fi acum retalpaliti ca si modelele traditionale cusute.

    Producatori de incaltaminte pentru munte:

    Asolo:

    http://www.asolo.com

    Boreal:

    http://www.borealusa.com

    Danner:

    http://www.danner.com

    Five Ten:

    http://www.fiveten.com

    Garmont:

    http://www.garmont.com

    La Sportiva:

    http://www.sportiva.com

    Koflach:

    http://www.koflach.com

    Lowa:

    http://www.lowa.net

    Merrell:

    http://www.merrellboot.com

    Montrail:

    http://www.montrail.com

    Mammut:

    www.mammut.com

    Salomon North America:

    http://www.salomonsports.com

    Scarpa:

    http://www.scarpa-us.com

    Tecnica:

    http://www.tecnicausa.com

    Vasque:

    http://www.vasque.com

    Kayland:

    http://www.kayland.com

    Gronell:

    www.gronell.it

     

  • Autor: Raul Clepcea
    Înscris de: Raul Clepcea
    Vizualizări: 29084, Ultima actualizare: Joi, 6 Ian 2011


    Comentariu
    Răzvan Murariu Răzvan Murariu, Marţi, 15 Iun 2004, 7:23

    Ai uitat de MEINDL

    http://www.meindl.de

    sau varianta engleza:
    http://www.meindl.de/english/modelle/index.asp

    Eu am o pereche de bocanci de la ei si sunt excelenti.

    Fără foto andrei stoica, Marţi, 14 Dec 2004, 17:47

    eu am Saltic

    Fără foto Arpad Csiki, Joi, 12 Ian 2006, 17:19

    HanWag, nemtesc de renume si cu istorie in domeniu:
    www.hanwag.de

    Dan Radu Rusu Dan Radu Rusu, Marţi, 17 Ian 2006, 10:43

    Ce stiti de Berghaus?
    Multumesc

    Fără foto Mihai Achim, Marţi, 10 Mar 2009, 15:24

    O intrebare (sper eu) binevenita in Ghidul bocancilor:
    - Tratamentele ulterioare (gen Nikawax). Prin ce ajuta ele?

    Fără foto Raul Clepcea, Joi, 6 Ian 2011, 17:37

    Tratamentele ulterioare au rolul de a reface impermeabilitatea si elasticitatea pielii.

    Fără foto Cristi Cuţurescu, Vineri, 14 Ian 2011, 14:49

    Desi articolul de fata nu se vrea a fi o discutie asupra calitatii produselor unor fabricanti, ci doar o clasificare a lor in functie de necesitati, eu am sa fac totusi o referire la o marca de incaltaminte dela care am avut asteptari mari si care a "reusit" sa ma dezamageasca in doua randuri. Ei, da, ma refer la una din acele marci despre care tot aud numai pareri la superlativ: "MEINDL".

    Brr, experientele au mers oarecum paralel, insa voi da startul celei campioane si anume, "experienta Air Revolution 3.1", gheata de aproape 700 lei. Intr-un an am purtat aceasta pereche de incaltaminte de aproximativ 7-8 ori in oras pentru acomodare si de fix 15 ori pe munte. Rezultatul, gheata stanga descusuta aproximativ 15mm, iar dreapta, 3-5mm. Magazinul dela care am achizitionat gheata s-a oferit sa-i repare (reparatia a durat aproximativ 6 saptamani), iar costul distractiei ar fi fost de 10 euro. Rensponsabilii magazinului nu m-au lasat sa platesc aceasta suma, prin urmare reparatia s-a facut gratis (multumesc!).

    Urmatoarea, "experienta xcr" (nu-mi mai aduc aminte exact modelul, insa pretul era de 440 lei la magazinul din Bucuresti si 420 lei la magazinul din Brasov) a avut un singur lucru bun, confortul, insa rezistenta a fost de asemenea scazuta in timp, ceva mai mult de un an, in conditiile in care i-am alternat cu mai multe feluri de incaltaminte. Asadar, nu am abuzat de ei.

    Fără foto cezar jipa, Miercuri, 9 Feb 2011, 22:50

    Eu am sa va aduc la cunostinta o marca nu prea cunoscuta pe la noi, sau asa am eu impresia, Han Wag.mi s-a oferit prilejul sa iau o pereche de bocanci la mina doua, noi, uzati moral nu fizic, rama de coltari, piele groasa, comozi.am ezitat in ai lua dar pretul era de nerefuzat, puteam sa-l trec la categoria...ceva doze de bere, deci nu as fi avut mare paguba.i-am testat pe 29-30 urcind malinul si coborind alba apoi pe 5-6 febr.in lotrisor la catarat cascade de gheata.cum nu pun poze pe alpinet va dau link-ul:picasaweb.google.com/oldrocker1950 in ce priveste marca de bocanc de care nu stiam, google si wikipedia m-au ajutat, acolo gasiti si voi detalii.ps.am o pereche de iarna raichle de la himalaya, noi, nu-mi sta piciorul asa de bine ca in han wag.

    Fără foto cezar jipa, Miercuri, 9 Feb 2011, 22:55

    Scuze ca nu am citit pina la capat toate marcile.recitind am vazut ca cineva stie de marca han wag, nemtesti, cind am dat de ei si cum nu stiam ce natie sunt, eram tentat sa cred ca ceva chinezarie dar prea aratau a lucru bun facut, nemteste...si modelul meu este unul vechi.

    Comentarii pentru acest articol
    Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii