Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Postat de: Daniel Militaru in

Buna,

pentru ca materialele aflate pe Alpinet.org au reprezentat sursa de inspiratie pentru tura facuta luna asta, am sa las si eu cateva cuvinte pentru cei ce ar putea fi interesati. In luna August, intre 10 si 17, am fost "oaspetele" rusilor. Am incercat si reusit urcarea pe cal mai inalt munte din Europa: Elbrus - 5, 642 m.

In primul rand, viza. Pentru a o obtine, se poate cauta pe Google informatii. Multime de firme rusesti care trimit chemare contra-cost. Pretul mediu este de 20 $ si include doar chemarea necesara obtinerii vizei turistice. Alte acte: pasaport valabil, fotografii, 35 $ (in aceasta moneda, nu lei sau Euro), asigurare de sanatate. Se obtine in aproximativ 1 saptamana.

Pentru transport am ales varianta cu masina personala, pe ruta Ploiesti - Galati - Odessa - Nicolaev - Mariupol - Melitopol - Rostov na Don - Mineral Vody - Terskol. In total 2080 KM. Am plecat la 18.00 din Ploiesti si am ajuns la 17.00 in Terskol, dupa 47 de ore (vineri - duminica). Opriri in vama (7 ore cumulate in 3 vami) si somn (6 ore, cate 3 ore fiecare oprire). Am dormit in masina si pe langa. La intoarcere am fost mai harnici: am facut pe drum doar 40 de ore. Cu opriri in vami (5 ore), somn (3 ore) si Odessa (3 ore).

Important de retinut:

- pentru intrarea cu masina pe teritoriul altor tari, trebuie ca asigurarea sa includa acele tari (pe asigurare sa nu fie taiat numele tarii respective).

- la intrare in Rusia trebuie completat un formular pentru masina, cu litere chirilice. Asta ar putea fi o provocare pentru cei ce nu stiu rusa. Nu au persoane care sa ajute la completarea formularului; noi am avut noroc cu un baiat din Republica Moldova care ne-a ajutat. Trai-i-ar! Pe langa asta, foarte important sa obtineti "Migration card" fara de care iesirea din tara poate deveni un calvar. Teoretic, nu puteti intra fara a-l completa, dar este bine sa nu il traceti cu vederea daca vamesii dorm pe ei.

- politistii fac controale de rutina la numere de masina straine, insa nu se soldeaza cu amenda daca toate documentele sunt in regula. Cel putin eu am fost oprit de 5-6 ori fara a incalca vreo regula de circulatie si dupa aratarea documentelor si dat de cateva ori din umeri (semn ca nu inteleg ce ma-sa vrea politistul) am scapat. Este drept ca am dat si amenzi - doua la numar - dar aici intervine negocierea. nu va lasati prostiti de amenintarile politistilor cum ca va vor lua permisul, pentru ca, de cele mai multe ori, sunt doar amenintari. Daca nu accepta 20 - 30 $ pentru incalcari majore (viteza cu peste 50km/h deasupra limitei legale, depasiri pe linia continua, neacordare de prioritate, trecut pe rosu, consum de alcool) si 5 - 15 $ pentru cele minore, spuneti ca veti suna la Ambasada (se spune "posolďstvo") si se vor mai domoli.

- daca stati mai mult de 7 zile in rusia, trebuie depusa la politie o cerere in acest sens. este un formular pe care il puteti descarca de pe net. Acest lucru il poate face si reprezentantul hotelului contra-cost. Noi am ales a doua varianta si ne-a costat 20 lei/persoana.

Odata ajunsi la Terskol, am dormit o noapte la hotel (Viraj se chema al nostru, dar sunt destule in Treskol. Noi am fost foarte multumiti atat de conditii, de personal dar si de pret - 18 EUR/camera de doi/noapte). Dimineata am urcat catre butoaie (3, 800 m altitudine). 2 gondole si un telescaun, pret total 16$/pers dus-intors. functioneaza intre orele 9 si 16, desi multe persoane dezinformeaza din varii motive. Am optat pentru dormitul in butoaie, cu 15 $/pers/noapte, desi nu aveam inchiriat in prealabil. Motivul a fost ca, desi aveam corturi (4 persoane in 2 corturi), vremea nu a fost prea placuta. Tot in prima zi am facut si aclimatizare, pana la 4, 500 m.

In ziua urmatoare (marti) ne-am odihnit si ne-am hranit. Vremea a fost urata sus, in ciuda prognozelor care dadeau vreme acceptabila.

In noaptea de marti spre miercuri, la 12.00 noaptea, am pornit cu ratracul spre varf. Se anunta vreme rea, asa ca a fost o varianta viabila ratracul. Ne-a taxat (dupa negociere) 400 $ pentru 10 persoane, pana deasupra stancilor lui Pashtuhov. Atentie ca, daca nu mentionati expres, va lasa mai jos de stanci si se pierde ceva drum. Era 1 noaptea si vremea arata cam asa (de obicei asa arata, din cate am vazat si am inteles de la altii): ceata, grindina, vant de 25-30 km/h poate mai mult, -6* Celsius (cea resimtita era, evidenta, mult mai jos). Ca sa fie tabloul complet, fulgera. Sa fie la ei! Din grupul de 12, cati am fost in ratrac (pe drum soferul a mai luat 2 rusi), 4 au ramas in locul in care ne-a lasat ratracul. Aveau ghid care vazand fulgerele, le-a explicat la ce riscuri se supun si a ordonat asteptarea modificarii vremii. Restul de 8 (noi 4, alti doi romani si cei doi rusi agatati pe traseu de ratrac) am pornit usor spre varf. Usor pentru ca nu puteam repede, dar si pentru ca fulgerele nu ne prea indemnau sa ajungem repede in creasta. Vizibilitate foarte proasta, insa traseu marcat foarte bine. Primul din pluton trebuia sa lupte si cu spartul zapezii. Atat de frig era ca urcam cu pufoaica pe mine si nu transpiram (este prima data cand fac asta, desi am mai mers iarna pe munte). Aveam bluza de corp (pentru extrem), polar, pufoaica si hard-shell. de obicei, la urcare, transpir chiar fara pufoaica, la temperaturi de -10 sau chiar mai scazute. Deci este bine sa va pregatiti daca vremea nu este prietenoasa. As mai face o precizare: vremea prognozata pentru noapte si dimineata era una acceptabila, deci va puteti astepta la "chifle" din partea meteorologilor.

Am reusit sa ajungem in sa, dar fara cei doi rusi care au renuntat pe la jumatatea primului urcus. Practic, urcarea de la butoaie pana pe varf consta intr-o linie aproape dreapta ce sa poate urca in aproximativ 5-6 ore, apoi mers pe curba de nivel si traversarea seii, care dureaza 30 - 45 minute, si ultimul urcus de aproximativ 1, 5 - 2 ore. Noi am redus, datorita ratracului, aproximativ 2 - 2, 5 ore. Am strabatut ultimul segment si am ajuns pe varf putin dezorientati, foarte obositi, insetati (in ciuda ceaiului din rucsaci, nimeni nu voia sa isi scoata manusile din maini pentru a scoate termosul cu ceai) si inghetati. Poze a fost imposibil sa facem din cauza cetii si a frigului; nu se aventura nimeni sa scoata manusile din maini pentru a face poze. Ca sa nu mai spun ca pe varf am stat 15 secunde, timp in care ne-am congelat. Drumul la vale ni s-a parut lung, dar nu foarte greu.

Odata ajunsi in tabara de baza (la butoaie) ne-am facut bagajul si am coborat in Terskol, unde ne-am omenit la restaurantul hotelului in care am si inoptat (acelasi Viraj).

Ca o concluzie as putea spune ca a fost o aventura, insa oamenii sunt alunecosi cu porniri de escroci (incluzand oamenii legii), interesati doar de bani - si nu exagerez prea mult, muntele este murdar (gasiti gunoaie de tot felul, de la cel menajer pana la instalatii de cablu distruse si abandonate, utilaje in paragina, cabluri, diverse obiecte metalice si altele, imprastiate peste tot), vremea este rea de obicei iar prognozele sunt "pe langa" - am stat trei zile pe munte si niciuna nu a fost conforma cu prognozele!, iar urcarea propriu-zisa nu are nimic special, in afara lipsei de oxigen. Va recomand acest munte doar pentru palmares, in nici un caz pentru o experienta frumoasa. Eventual pentru o experienta inedita!

Cam asta a fost experienta noastra si, desi sunt sigur ca mai sunt si alte detalii pe care le pierd momentan din vedere, ma voi opri aici cu povestitul. Daca imi voi aminti, voi adauga si alte elemente importante. Daca vreti detalii legate de expeditie, imi puteti scrie aici.

Autor: Daniel Militaru
Vizualizări: 3607, Ultima actualizare: Marţi, 28 Aug 2012


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii