Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet articles archive - ALPINinfo ianuarie-februarie 2001

Bookmark and Share

ALPINinfo ianuarie-februarie 2001 - Alpin Info ian-feb 2001 Misi Szalma
MISI SZALMA    (1 ianuarie 1946 - 22 ianuarie 1974)
DINU MITITEANU

   A fost cred cel mai impetuos alpinist al Cheilor Turzii. Prin pasiunea pentru stâncă, pentru cătărare, din cei multi pe care i-am cunoscut si cu care m-am cătărat doar Cuxi Serban s-a apropiat de Misi.
   A început alpinismul la 17 ani, la Clubul Metalul - Unirea Cluj. Remarcându-i calitătile maestrul Emilian Cristea i-a dat posibilitatea să facă alpinism si în timpul stagiului militar, la A.S. Armata Brasov. A facut rapid progrese, devenind în 1966 vicecampion national alături de Nae Zbarcea. În 1972 a fost unul din cei câtiva membri fondatori ai sectiei de alpinism a Clubului "U". Concomitent a înfiintat A.S. Turdeana (în prezent "Pajura Turda") având ca nucleu central sectia de alpinism al cărei antrenor competent si respectat a fost. În 1971 a înfiintat la Turda prima echipa Salvamont din judetul Cluj iar în 1973 a absolvit Scoala de Salvamont de la Podragu. "Băietii lui Misi" s-au remarcat de la primele alpiniade la care au participat. Misi nu le spunea cât si cum să se antreneze ci le cerea să facă ce făcea el.
   Era un adevărat sportiv, nu bea, nu fuma, se culca si se scula devreme. Era ca un idol pentru tineri pe care îi molipsea cu pasiunea lui pentru stâncă. A pitonat traseul "Morcovul" 4B, "Vietnamezul" 3A, a repitonat traseul "Gabor Feri" 3B, toate în Cheile Turzii. În Bucegi a pitonat cu Nae Zbarcea traseul "Anotimpurile" 5B.
   M-am cătărat mult cu el; îmi oferea o senzatie de sigurantă. Cu el am simtit din nou acea senzatie ciudată, pe care am încercat-o prima dată cu Dinu Bucur, că prin coarda care ne lega se scurgea parcă energie spre mine, în mine, că parcă disparea gravitatia, că urcusul la verticală era un zbor. Cu Misi am făcut prima mea tură de iarnă, Creasta Rodnei în februarie 1971, si primul meu sesar, "Santinela" din Cheile Bicazului. Misi a făcut multe ascensiuni de mare dificultate si în Bucegi, Piatra Craiului, Tatra Înalta.
   L-am însotit într-o "repetitie" pentru Creasta Meridionalilor - iarna - între Predeal si Podragu, între 1-10 februarie 1972, inclusiv Creasta Pietrei Craiului. Din păcate, tot la Podragu, în 22 ianuarie 1974, o avalansă tip "scândură" a fost mai vicleană decât experienta sa. Lui si lui Laci Halmagyi ea le-a întrerupt drumul spre Sinaia, parcurgerea integrală, iarna, a Meridionalilor (veneau de la Herculane), una din celebrele probe pentru obtinerea titlului de "maestru al sportului".
   În memoria lui Misi s-au realizat 3 premiere alpine. În Claia Strâmbă din Buila- Vânturarita, 6A, realizată de Vlad Petcu si Harmath Csaba, al 2-lea traseu de 6 din tară pitonat "dint-o singură intrare", în Cheile Vălisorii 5B, al lui Grig Bodea si Al. Crisan, si în Cheile Turzii 5A, a lui Doru Iuga si Florin Vulturar. De atunci, în fiecare al 3-lea week-end din octombrie, în Cheile Turzii sau Cheile Vălisorii (Aiudului) se adună sute de alpinisti din toată tara la Memorialul "Misi Szalma".
   Dorinta lui Misi ca alpinismul în Cheile Turzii să dăinuie s-a împlinit.

Author: CA Galati
Uploaded by: Clubul Alpin Galati
Views: 17447, Last update: Thu, Oct 10, 2002


Login or register to comment