Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet articles archive - ALPINinfo mai-iunie 2001

Bookmark and Share

ALPINinfo mai-iunie 2001 - Alpin Info mai-iunie 2001 Piatra Mare
PRÃPASTIA URSULUI - MASIVUL PIATRA MARE


Acces : de la cabana Dâmbul Morii aflatã în valea Timisului, între Brasov si Timisu de Jos (2 km din halta Timisu de Jos) urmãm poteca marcatã cu bandã galbenã spre defileul "Sapte Scãri". Dupã aproximativ o orã de mers ajungem la o ramificatie de poteci. Spre dreapta urmeazã defileul "Sapte Scãri" dar noi o luãm la stânga, trecând de valea Sipoaia pe un podet. În continuare urmãm marcajul triunghi albastru care în aproximativ 15 min ne scoate la baza peretelui. Am ajuns în extremitatea stângã a peretelui, în dreptul unei grote, de unde, urcând spre dreapta descoperim intrãrile în traseele alpine marcate vizibil cu vopsea rosie.

1) Traseul Scoalã - 4A, 1 l.c.
2) Cupa I,C.I.M. - 4A, 1 l.c.
3) Fisurile Gemene - 4A, 2 l.c., Lala Marian, 1972
4) Raluca si Leonard - 3B, 2 l.c.
5) Hornul Crenelat - 2A, 2 l.c., Noaghiu Mircea, 1971
6) Creasta Frumoasã - 3A, 2 l.c.
7) Puiul de Urs - 3B, 2 l.c.
8) Hornul Înghetat - 3A, 2 l.c.
9) Hornul Frumos - 3A, 2 l.c.
10) Traseul cu Bavarezã - 3B, 2 l.c.
11) Pãianjenul - 4B, 3 l.c., Boboc Viorel, Scnall Kurt
12) Pãianjenul - variantã (4B), 3 l.c.
13) Tisei (varianta 1 -directã) - 4A, 3 l.c.
14) Tisei (varianta 2) - 4A, 3 l.c.
15) Tisei (traseul original) - 4A, 3 l.c., Spãtaru Gheorghe, 1975
16) Hornul Închis - 4A ?
17) Adi Fulga - 5A, 3 l.c.
18) Milenei 5A, 3 l.c., Sipeteanu Alexandru, 1975
19) Tineretii - 4B, 3 l.c., Pãun Busuioc, Papp Gheorghe, Sipeteanu Orban, 1975

TRASEUL TISEI (4a, 3 l.c.)

Premiera a fost efectuatã de Spãtaru Gheorghe în anul 1975. Materialele necesare pentru o echipã de 2 alpinisti : 1 coardã de 40m, 12 bucle de asigurare cu carabiniere, scãrite.
Acest traseu porneste chiar din poteca marcatã cu triunghi albastru, din dreapta celei de-a doua grote de bivuac (la aproximativ 15m de grotã) si este marcat vizibil cu vopsea rosie.
ATENTIE! Traseul are câteva portiuni friabile în a doua si a treia lungime de coardã si se desfãsoarã deasupra potecii turistice marcate, existând pericolul accidentãrii turistilor.
Prima lungime de coardã : Pentru început depãsim o surplombã, dupã care depãsim linia pitoanelor pânã lângã un copãcel unde se aflã un loc de regrupare, marcat pe schitã ca regrupare intermediarã. De aici începem o traversare spre stânga pe sub marea surplombã prelungã observatã si de la baza traseului. Înitial traversãm o placã dupã care executãm o traversare descendentã spre stânga prin autotractiune de coardã (autofilare) pânã pe un prag îngust de stâncã. În continuare ne cãtãrãm ascendent stânga pânã ajungem din nou sub marea surplombã. Continuãm traversarea spre stânga pânã deasupra unui diedru la baza cãruia observãm un copac. Regruparea o facem la copac dupã ce coborâm diedrul. Recomandãm regruparea în acest loc si nu în locul marcat pe schitã ca regrupare intermediarã pentru a reduce frecarea corzii pe a doua lungime de coardã si pentru a putea ajuta secundul la traversarea descendentã. Pentru prima lungime de coardã mai existã douã variante : prima numitã si varianta directã ne scoate direct în prima regrupare la copac, iar cea de-a doua în regruparea intermediarã.
A doua lungime de coardã : Urcãm diedrul sub care am regrupat, trecem o surplombã si ajungem sub o tisã. Printr-o cãtãrare "á la Tarzan" ajutându-ne de rãdãcini si de trunchi depãsim tisa. Continuãm în cãtãrare artificialã si curând întâlnim stânca friabilã. Ne cãtãrãm cu atentie sã nu dislocãm pietre, depãsim o surplombã si regrupãm pe un prag.
A treia lungime de coardã : Deasupra noastrã observãm pitoanele din ultima lungime de coardã a traseului Pãianjenul. Noi, însã, traversãm spre dreapta pe un prag înierbat pânã la baza unui horn pãmântos larg, plin de vegetatie. Urcãm hornul si regrupãm într-o zonã împãduritã. Aici traseul se încheie.
Retragerea : Urmãm spre stânga o potecã vizibilã care ne scoate la baza peretelui.

Daniel Lung (Leu)
C.A.R. CLUJ


 

Author: CA Galati
Uploaded by: Clubul Alpin Galati
Views: 18164, Last update: Thu, Oct 10, 2002


Comment
Fără foto Stefan Militaru, Sun, Jan 26, 2003, 7:58 am

Cum se poate procura revista?

Comments for this article
Login or register to comment