Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Mountain guide - freeride in Pietrosu Mare al Rodnei

Bookmark and Share

freeride in Pietrosu Mare al Rodnei

PIETROSU MARE AL RODNEI

 

Cine a bătut Munţii Rodnei a rămas cu siguranţa îndrăgostit de aceştia si cine a urcat, vara sau iarna, in Pietrosu ramane cu o dependenta pozitiva, cu nevoia revederii si a unei noi confruntari. Paradisul freerideului in munţii romaneşti este aici.

Pietrosu Mare este o uriaşa piramida formata din trei circuri glaciare de la est la vest: Zanoaga Iezeru, Zanoaga Mare, Zanoaga Mica. In Zănoaga Iezeru se afla si lacul glaciar Iezeru si de asemenea staţia meteo, la care, in cazuri extreme, puteţi cere ajutor . In acest circ se poate pleca chiar din cresta, din diferite locatii, chiar si din apropierea vârfului având aici de coborât o fata uriaşa ce se termina chiar in Iezer. Trasa pe care o algeti sa fie cu o orientare cat mai nordica!

Zănoaga Mare oferă cele mai multe opţiuni si cele mai dificile trase din Rodnei.

                        

Cele 5 trase propuse mai sus pot fi considerate exemple deoarece exista o multitudine de posibilitati, in plus prezentam doar trasele efectuate de noi. Toata au grad mare de dificultate.

In Zănoaga Mica se poate efectua un traseu de coborâre prin uriaşul diedru din mijlocul circului, dar trasele in acest circ sunt periculoase datorita orientării uşor vestice a circului si de aici o amplificare a instabilitatii zăpezii.

Sezonul  de schi poate incepe in septembrie si sa se termine la sarsitul lui iunie, inceputul lui iulie.

     

Ca si acces putem urma traseul marcat cu dunga albastra plecand din spatele spitalului Borsa sau dinspre Puzdrele sa urmam traseul de creasta, care este si mult mai sectaculos.

SIGURANŢA

In perioada hivernala nu recomandam schiul in zona, existand o multitudine de factori de risc: refugiu doar la cabana meteo , care se afla in Zănoaga Iezeru (circul estic), conditii meteo extreme , distanta fata de vale si cel mai important zapezile abundente, depozite , suflaturi si cornise in creasta coroborate cu pante accentuate in culuare si fete. Pentru echipele cu experienta si pregatire se cere doar contactarea salvamontului pentru monitorizare.

2303

  

 

 

Author: elian antal
Uploaded by: elian antal
Views: 12519, Last update: Mon, Mar 12, 2007



Links to the Mountain Guide:
Muntii RODNEI  
Login or register to comment