Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

"Muntii Carpati" Magazine - Invitatie pe Sandru

Bookmark and Share

Invitatie pe Sandru
Invitatie pe Sandru

          Pentru a ajunge pe varful Sandru din Slanic Moldova avem doua variante: pe Slanicel (drum forestier 3, 4 ore si spre varf 1, 2 ore) si pe Caprian (4, 5 ore), un traseu mult mai lejer si mai bogat in peisaje. Aceste trasee pot fi strabatute si iarna, insa datorita zapezii, durata este mult mai mare cu 1, 2 sau chiar 3 ore.

           Varful Sandru (1640 m) se afla in sudul masivului Nemira, recunoscut pentru flora sa unica si interferentele bruste de temperatura.

           La o vizibilitate buna, din varf se pot vedea Muntii Vrancei, Ciucului, Moghiorus, Nemira si chiar Hasmas, Ceahlau sau Fagaras.

           La urcare, dupa ce lasam in urma padurea de foioase si traversam o padure deasa de brad, ajungem in Poiana Stanii, primul gol alpin, la capatul careia ne intampina Vf-ul Sandru Mic. De aici, odata cu cresterea altitudinii, brazii isi pierd din inaltime iar printre ei descoperim jnepenii si tufele de afin, plante ce se gasesc doar in zonele alpine. Dupa 15 minute sfarsim poteca ce serpuieste spre popasul Spitra unde putem sa ne racorim din izvorul ce tasneste din munte si sa ne clatim privirea cu peisajul ce ni se ofera. In urma cu ani buni de zile, aici exista o cabana superba din lemn. Se spune ca doi turisti beti i-au dat foc intr-o noapte. Cabana a ars ca o torta neafectand deloc padurea din imprejur.

          Ne mai despart 30 minute de varf, cele mai grele. Panta abrupta si crengile ascutite ale brazilor te pregatesc pentru ceea ce te asteapta sus. Daca cerul e senin nu te mai saturi sa admiri si sa acumulezi in suflet aceasta bogatie panoramica. Chiar si noaptea se vad luminile a zeci de localitati. Se poate innopta la refugiul de tabla din varf sau la Cabana Ungureasca (15 min. spre Apa Rosie). E recomandabil sa aveti si un cort la voi pentru ca s-ar putea ca refugiul si cabana sa fie ocupate de drumeti care s-au sculat mai de dimineata.

          Pentru multi, ca si pentru mine dealtfel, Sandru a ramas prima iubire. Cu toate ca nu ofera formatiuni stancoase impresionante sau mai stiu eu ce pretentii alpine, acest munte are ceva magic, ceva ce te leaga si-ti insamanteaza dorinta de a reveni cat mai curand. V-am convins? Daca da, rucsacul in spinare!

Author: Paul Bertalan
Uploaded by: Paul Bertalan
Views: 8935, Last update: Wed, Nov 23, 2005



Links to the Mountain Guide:
Muntii NEMIRA  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Slanic Moldova-Varful La Cires (1063)-Saua Nemirei

 

Comment
Alin-Luis Pleşu Alin-Luis Pleşu, Sun, Nov 27, 2005, 1:13 pm

Cea mai sanatoasa varianta de a ajunge pe varf este traseul marcat, care urca pe Capreana, trece pe langa varful Sandru Mic si continua o bucata pe "drumul nemtzesc" (drum construit de germani in primul Razboi Mondial). Traseul este marcat in intregime, desi nu ar strica sa fiti insotiti de cineva care il cunoaste, din cauza ca marcajele nu sunt intretinute. Nu-i musai sa aveti cort, pentru ca va puteti intoarce cu usurinta in aceeasi zi. Pentru o tura plina de 1 zi, traseul poate continua spre Nord, traversand varful Nemira Mica, Nemira Mare, Farcu, apoi coboara spre coada lacului de acumulare Vale Uzului (unde chiar ar prinde bine un cort).
Chiar pe varfull Sandru Mare se intalnesc formatiuni de eroziune diferentiata (asemeni Babelor din Bucegi), numai ca trebuie sa va uitati cu atentie dupa ele, pentru ca sunt mai scunde. Asemenea forme, ca si niste santuri "dragutze" de tractiune tectonica se gasesc si pe Nemira Mica.
PS: pacat de refugiul Spitra, chiar era "ca-n poze"! Peisaj, izvor, masa cu banci, curatenie, avea de toate... le dorim celor care l-au ars, sa nu mai puna never ever piciorul pe munte!

Comments for this article
Login or register to comment