Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Prin Cazanele Dunarii cu bicicleta

Bookmark and Share

Prin Cazanele Dunarii cu bicicleta - Plecarea din Herculane

Dupa tura pe varful lui Stan, dupa baia de la Cloaca, ne sculam tarziu, pe la ora 8 si ceva.
Lene destul de mare. Aruncam o privire pe geamuletele de la camera: vreme buna, cer senin.
De cu seara imi ramase gandul la Musli-ul cu fructe. Punem primusul, incalzim apa, facem lapte praf si mancam un mic dejun foarte bun.

Chiar daca acasa ne facusem planuri pentru o tura cu bicicletele undeva in zona Herculane sau sa urcam pe valea Bolvasnitei, zona fiindu-ne destul de necunoscuta si gandul ca s-ar putea sa fie noroaie, ne-au facut sa consideram stralucita ideea lui Nati de a merge la Dunare. Lasam tura prin Cornereva, Bogaltin, Camena si Zmogotin pentru o data ulterioara cand speram ca ne vor insoti Carol si Gerzson, buni cunoscatori ai zonei, ne impachetam, punem bicicletele inapoi pe masina si aproape de ora 10 plecam din Herculane in directia Orsova.
Ceva restrictii de circulatie in Herculane ne fac sa o bajbaim putin pana cand in cele din urma gasim o straduta ce ne urca pana in soseaua de Baia de Arama.

Iesim din Herculane, ajungem la soseaua "europeana" si vedem indicatorul spre Orsova - 15 km.

Soarele deja era sus, vremea se anunta numai buna pentru pedalat, erau deja 17 grade...
Planuim sa lasam masina in Orsova si de aici sa o luam pe bitzigle, in sus, pe malul Dunarii. Dar Cata isi aminteste ca la iesirea din Orsova cale de cativa kilometrii este o urcare crunta. Ne razgandim si hotaram ca puntul terminus va fi Eselnita. Am fi vrut sa urcam si la manastirea sf Ana, dar nu prea mai aveam timp.

Pornim deci pe malul "debarcaderului" din Orsova, inciudati fiind de zidul de beton ce ne oprea privirile spre Dunare. In cateva minute ajungem la rascrucea cu indicatorul Moldova Noua si... incepem sa urcam... Indradevar, cred ca pe bitzigla era un chin groaznic sa urci aceasta panta.


Pregatiri de coborare

Dar cu masina, nici o problema. Ultimele case din Orsova, cocotate pe dealuri si iata-ne in "camp deschis". Undeva jos, in spate, se vede Dunarea ce curge spre barajul de la Portile de Fier. Inca doua, trei curbe si Cata si Nati sar ca arsi. Suntem in varful dealului si ei vor sa coboare pana in Eselnita pe bitzigle... Ce nasol ca sunt sofer!;-) Oprim masina pe marginea drumului, Nati isi umfla rotile, eu pun camera sub tetiera scaunului din dreapta, reglez expunerea si... la vale...

Baietii o pornesc val vartej in jos, eu cu masina trebuie sa accelerez pentru a-i ajunge. Acul vitezometrului sta undeva intre 55 si 60km/h... In curbe, baietii parca nici nu franeaza, se inclina puternic, eu o las mai moale, apoi iarasi accelerez pentru a-i ajunge si a-i prinde in cadrul camerei de filmat. Bestial! Imi inchipui cum vuiau cauciucurile pe asfalt...
Dar distractia incepe sa se termine dupa vreo 2-3 km si panta se mai domoleste. He! He! ii spun lui Andrei ce era in spatele meu privind si el cursa de ciclism, uite-i cum au inceput sa pedaleze! Prind o bucata dreapta de drum, destul de lunga si intru in depasire pana in dreptul lui Cata ce are vitezometru la bitzigla. Las geamul jos si ii strig 45km/h. El imi confirma, fapt ce dovedeste ca vitezometrul de pe bitzigla merge corect (daca si cel de la masina merge bine!:-)))

Ne oprim chiar la intrare in Eselnita, in dreptul unei benzinarii. Intram, tanti de acolo foarte amabila ne spune ca putem lasa fara probleme masina in benzinarie. Ne spune sa ne luam si buletinele, pentru ca pe Clisura sunt politisti de frontiera si sa-ar putea sa se ia de noi daca ne vede cu bitziglele si cu rucsacii in spate. Eventual daca am fi fost cu o barca, dar cu bitziglele ce sa aibe? In fine, luam si buletinele (care am avut), bagam in rucsaci ceva mancare, trusa de prim ajutor pentru bitzigla (camere de schimb la greu dupa amintirile ultimei ture in care am facut toti pana) si... la drum.

Author: Mihai Păcuraru
Uploaded by: Mihai Păcuraru
Views: 8021, Last update: Fri, Jul 23, 2004



Links to the Mountain Guide:
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Orsova-Jupalnic-Valea Ieselnita-Varful Poiana-Cota 1132-Valea Rudaria-Comuna Eftimie Murgu

 

Login or register to comment